Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев връчва мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ - СДС във вторник

| обновено на 19.04.21 в 19:05
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това ще стане на 20 април 2021 г., от 13.00 часа, на „Дондуков“ 2 .

Ще успее ли 45-ото Народно събрание да излъчи правителство?

Възможните варианти за това обсъждаха представители на шестте парламентарни формации на днешните консултации при президента.

Справянето с пандемията и сложната обстановка в страната изискват оперативно управление, а съставянето на стабилно правителство е отговорност на парламента, подчерта президентът Румен Радев по време на 6-часовите консултации днес на „Дондуков“ 2:

"Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управления. Нямам такива правомощия по Конституция и не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес".

На консултациите с представителите на ГЕРБ-СДС държавният глава напомни, че въпреки оставката на правителството и отпуска на премиера Бойко Борисов настоящият кабинет все още носи отговорност за управлението до съставянето на нов.

Като първа политическа сила на изборите и най-голяма парламентарна група коалицията ГЕРБ-СДС потвърди, че е готова да получи от президента първия проучвателен мандат и да направи опит да състави кабинет. Това ще се случи утре.

Тази сутрин кандидатът за премиер на ГЕРБ Даниел Митов обясни:

"В следващите дни ще стане ясен и съставът на този кабинет. В последствие в хода на разговорите ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат вече. Дали ще има възможност за съставяне на правителство, или не".

ГЕРБ не изключва вариант, ако не получи подкрепа да върне мандата, без да подлага кабинета си на гласуване в парламента. Партията на Борисов е готова да подкрепи и кабинет на втората по численост парламентарна група, ако "Има такъв народ" предложи състав на Министерския съвет, стана ясно от думите на Томислав Дончев, който замества премиера в оставка:

"Двама или трима народни представители в името на това България да има стабилно правителство, ще го подкрепим - с 2-ма или 3-ма".

От партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ обаче нямат намерение да се коалират с партиите на статуквото. Потвърдиха го и днес.

Запазиха мълчание дали ще предложат кабинет, ако получат втория мандат от президента.

Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов заяви:

"Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии от протестите. Така че, каквото сме казали, това ще направим".

На консултациите с БСП президентът не изключи вариант да се стигне до връчване на трети проучвателен мандат. Не изключи и хипотезата левицата да го получи.

След консултациите лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че ако се стигне до такъв вариант:

"Ако ни бъде връчен трети мандат, ще съберем нашите политически колективни органи на партията и ще решим".

Хипотезата да се стигне до връчване на трети проучвателен мандат президентът обсъди и с представителите на ДПС. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ отново потвърди, че са готови да подкрепят кабинет на трите нови политически сили в парламента, но не безусловно:

"Бихме подкрепили правителство, предложено от новите партии в НС при ясна програма и ясни срокове за постигането на тези цели".

"Демократична България“ няма претенции да получи третия мандат за съставяне на правителство. Според председателя на парламентарната група Христо Иванов усилията трябва да бъдат насочени към това управление да се излъчи с мандата на втората политическа сила "Има такъв народ":

"Ние си даваме сметка, че ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на демократичното съживяване на българската република", каза Иванов.

Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" биха подкрепили правителство на промяната с участието на партиите на протеста "Има такъв народ" и „Демократична България“, заяви Мая Манолова - съпредседател на парламентарната група.

С уговорката, че е малко вероятно коалицията да получи третия мандат, ако първите два се провалят, Манолова каза, че той би бил възможност за взаимодействие на новите формации, но все пак преценката на кого да го връчи е на президента:

"Хората казаха ясно, че искат стабилен кабинет, който да е кабинет на промяната, който да бъде сформиран публично, пред очите на хората, с ясни приоритети и с ясна подкрепа, без задкулисни договорки".

След консултациите президентът завърта парламентарната рулетка утре, когато ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер, посочен от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Горица Грънчарова-Кожарева

Сигналът на Горица Кожарева вече е в прокуратурата

Сигналът, който вчера Горица Грънчарова-Кожарева подаде за натиск, който ѝ е оказван в хода на формирането на проекта ѝ за служебно правителство, вече е в Софийската градска прокуратура. На случаен принцип е избран наблюдаващ прокурор, който трябва да прецени съдържат ли се в него данни за извършено престъпление. В понеделник, минути след като..

публикувано на 20.08.24 в 16:10
Джо Байдън и неговата дъщеря Ашли Байдън

Джо Байдън: Никой не е повлиял на решението ми да се оттегля от президентската надпревара

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви във вторник, че "никой" не е повлиял на решението му да се оттегли от надпреварата за преизбиране, което доведе до това вицепрезидентът Камала Харис да стане кандидат на Демократическата партия за първото място в Белия дом, предаде Асошиейтед прес. Говорейки с репортери, след като напусна..

публикувано на 20.08.24 в 16:00

Русия твърди, че е превзела Ню Йорк - ключово селище в източната Донецка област

Руските сили съобщават, че са превзели ключово селище в източната Донецка област, носещо името Ню Йорк, предадоха Ройтерс и АФП. Според руското министерство на отбраната това е "едно от най-големите сеща в Торецката агломерация и е стратегически важен логистичен център". Министерството съобщи, че руските сили са осигурили града, известен също..

публикувано на 20.08.24 в 15:45

Проучване: Вълна от независими и по-млади към Камала Харис

Вицепрезидентът Камала Харис води пред Доналд Тръмп , показва последното национално проучване на "Емерсън полинг" за електоралните нагласи в САЩ, което бе публикувано преди дни. Резултатът за нея е 50 процента, а за Тръмп 46 при статистическа грешка плюс/минус 3 пункта.  Забелязва се спад в подкрепата за Тръмп и покачване за демократите, като..

публикувано на 20.08.24 в 15:44

Пеевски: Заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС е нелегитимно

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че заседанието на Централното оперативно бюро на партията е нелегитимно, тъй като няма да се събере необходимият кворум. Заседанието беше обявено по-рано от депутати, лоялни на почетния председател Ахмед Доган. Срещата се провежда в лятната резиденция на Доган в парка "Росенец" и целта е да..

публикувано на 20.08.24 в 15:36
Нина Спасова

Нина Спасова: Ако Нетаняху не се съгласи за размяна на Баргути, няма да очакваме примирие

Няма особен оптимизъм в района на Близкия Изток, нито сред хората, нито сред медиите, които анализират ситуация. След срещата с Блинкен Нетаняху каза, че Израел ще приеме американското предложение , което е модифицирано след края на май. но все още условията са същите и непроменени за аудиторията.  Това каза в интервю пред БНР журналистът..

публикувано на 20.08.24 в 15:08

Изграждат хеликоптерна площадка на върху една от сградите на болница "Медика" в Русе

Първата в страната височинна хеликоптерна площадка ще бъде изградена до края на годината върху една от сградите на болница "Медика" в Русе. Тя ще бъде и част от националната система за спешна помощ по въздуха. Хеликоптерната площадка се изгражда на височина 25 м и за да е устойчива, е проектирана специална конструкция, която е с ширина 26 м и..

публикувано на 20.08.24 в 15:08