Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Сарийски: Срокът за внасяне на финалния възстановителен план може да се удължи

Григор Сарийски
Снимка: БНР

"Процедурата по представянето и съгласуваните версии на Европейския план за възстановяване и устойчивост ще се проточи във времето", прогнозира пред БНР икономистът доц. Григор Сарийски, доктор по икономика. Според него това е нормално, защото нито една страна от ЕС няма опит с изграждането на тези планове:

"Второто важно нещо е, че декларираните цели в прословутата Програма за възстановяване и устойчивост не съответстват донякъде на това, което се предлага в самите планове, затова очаквам процедурата да се забави".

Доц. Сарийски подчерта, че критично за Европейската комисия е ратифицирането на споразумението за т.нар. собствени ресурси на националните парламенти. Според него това ще е причина България да бъде "пришпорена" да спази някакъв краен срок, защото от това зависи получаването на ЕС на финансиране от финансовите пазари. 

"За да може ЕС да излезе и да вземе дълг от финансовите пазари на изгодни условия, които след това да предостави на страните членки, ще бъде необходимо това споразумение да бъде ратифицирано от 27-те страни. След това се очаква към юли да бъдат теглени първите заеми и да бъдат разпределени под формата на грантове и заеми към страните членки. Това е срокът, който трябва да се спази. Срокът за внасяне на финалния план може да се удължи". 

Икономистът припомни, че се очаква становище на КС на Германия, което може да се случи до края на август или началото на септември:

"Ще имаме прецедент, няма да сме единствените".

Като "мъртво роден" определи той плана, изготвен от правителството на Бойко Борисов.

Интервюто на Снежана Иванова с доц. Григор Сарийски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чакащи пътници на летище Гетуик

Сериозни проблеми с великденските пътувания за милиони британци

Милиони британци са изправени пред сериозни проблеми с пътуването по Великденските празници. Силните ветрове и проливните дъждове в някои части на Острова допълнително затрудняват пътуванията. Задръствания и хаос по пътищата очакват британците и рекорден брой по летищата този уикенд, който съвпада с края на срока за много училища. Шофьорите..

публикувано на 29.03.24 в 08:24

Администрацията на САЩ води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа

Американската администрация води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа след края на войната, пише изданието "Политико". В разговорите е включено и предложение на Пентагона за оказване на помощ за финансиране на международна или изцяло палестинска мироопазваща мисия.  Според официални представители, пожелали анонимност,..

публикувано на 29.03.24 в 08:12

Радев, Тагарев и Денков на конференция за НАТО

Конференция, посветена на членството в НАТО, ще има в София. Тя е организирана от Дипломатическият институт към министъра на външните работи, Информационният център на Министерството на отбраната, Атлантическият клуб в България и Софийският форум за сигурност. Очертаване на основните предизвикателства пред черноморската сигурност след..

публикувано на 29.03.24 в 08:08

Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата зам.-председатели на Сметната палата

Реалният избор за служебен премиер е между двамата заместник-председатели на Сметната палата. Това заяви пред БНР Георги Кадиев - бивш зам.-министър на финансите и бивш общински съветник в София. Той изброи причините за отпадането на останалите 8 възможности за длъжността.  Според него обаче ако и тези двама души се откажат, ще сме в..

публикувано на 29.03.24 в 07:57
Укпаински сапьори край Днепър

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в Централна Украйна

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в района на град Днепър в Централна Украйна. Системите за въздушна тревога предупредиха за опасност от ракетни удари на територията на цялата страна. Един човек е бил ранен при руска атака с дронове "Шахед" в Днепропетровска област, съобщи ръководителят на местната администрация Сергей Лисак.  По..

публикувано на 29.03.24 в 07:54

Катастрофа с автобус с ученици в Германия, няма жертви

Автобус катастрофира в Германия за пореден път. Инцидентът този път е в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия. В превозното средство са пътували около 60 души - повечето ученици, които се връщали от посещение в Англия. Автобусът излязъл от платното на магистрала 44 и се преобърнал, на стотина километра източно от Дюселдорф...

публикувано на 29.03.24 в 07:53

И не забравяйте: В неделя се местят стрелките с час напред!

На 31 март, неделя, преминаваме към лятното часово време. Преместваме часовниците е с един час напред. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Към астрономическото време ще се върнем на  27 октомври.

публикувано на 29.03.24 в 07:45