Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владо Йончев: Кабинетът на ГЕРБ - верните хора плюс дежурните натегачи

Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на номинирания за премиер от най-голямата парламентарна група Даниел Митов.
Снимка: БГНЕС

„Проектоправителството на ГЕРБ напомня за старото. Сложени са смокинови листа като Даниел Митов, за да не дразнят хората. Тези кандидат-министри са тези, които се съгласиха да се жертват в това излишно упражнение... ГЕРБ не полагат усилие този кабинет да мине. Ако имаше усилие, щеше да има консенсусни фигури, хора с валенции към другите партии, а сега виждаме верните хора на Бойко Борисов плюс дежурните натегачи“. Това коментира пред БНР главният редактор на OFFnews Владо Йончев. 

Според него се усеща връщане към нормалността: 

„Обнадежден съм от това, което се случва в парламента. Там има хора - цветни, ефектни, говорят каквото мислят, хора с мнения. Не са предаватели на опорки, които слушахме години назад... Как ще управляват - рано е да се каже, но има връщане към демокрацията. Народното събрание сега е място за обмяна на идеи, спори се. Това е смисълът на демокрацията - да се обсъждат политически идеи“. 

България пада с едно място в тазгодишната класация за свобода на медиите на организацията „Репортери без граници“ и вече заема 112-о място от общо 180 държави, включени в индекса. В предаването „12+3“ Йончев коментира темата: 

„Косово, където доскоро имаше война, етническо прочистване, е 40 места пред нас. Хонконг, където постоянно има протести, говори се за цензура, е на 80 място. Изостанала Албания е на 83 място. Пред нас са Гамбия, Хаити, Лесото, Северна Македония. Вече не сме в третия свят, ние сме в най-лошото на третия свят. Това ще се промени, България ще се върне на естественото си място - между 60 и 70, където беше години наред, преди да дойде това безумие, в което живяхме последните 11 години. Отказът на държавата да върви по правилата на парламентарната демокрация. Това си отива... Не знам дали чисто икономически, като качество на живот и социално положение следващото правителство ще управлява по-добре, но съм сигурен, че като чувство за свобода, за нормалност, за това, че сме граждани, нещата рязко ще се подобрят“. 

Интервюто с Владимир Йончев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Вече е официално, че летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони Това съобщи министерството на транспорта, ръководено от Матео Салвини. Уточнява се, че заповедта на Националния орган за гражданска авиация Enac, влиза в..

публикувано на 11.07.24 в 21:14

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит Рилски, самият Михайлов допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест...

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж. Към днешна дата участъкът от "Боаза" до пътния възел „Дерманци“ е изграден около 68%. Той е с..

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и гостите на града и почиващите по балнеосанаториума ще имат среща с повече или по-малко известни, но..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното заседание на структурите на ДПС в област Добрич, поместен на страницата им в интернет е записано, че..

публикувано на 11.07.24 в 19:33