Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Кънев: Бизнесът ще бъде най-ощетен от забавяне на Плана

Владимир Шопов: Страните от ЕС разполагат с безпрецедентен финансов ресурс за инвестиране

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По Националния план за възстановяване е работено и той е еволюирал в положителна посока. В първия вариант беше заложено на строителство и изграждане на инфраструктура. Сега има преместване на значителна част от ресурса в посока бизнес, зелена икономика, дигитализация. Това е позитивно, но недостатъчно, за да може икономиката ни да изпълни целите на плана - да се трансформира“. Това каза пред БНР икономистът Евгений Кънев. 

По думите му най-добрият вариант е Планът да бъде подаден в Европейската комисия, за да не се пропуснат сроковете. 

Ако имаме ново правителство, то ще се опита да промени Плана. Ако нямаме правителство, Планът ще бъде подаден до 30 април. Или ще бъде отложен във времето и ще чака нов кабинет, което ще е зле за България“, допълни Кънев. 

Той поясни, че най-сериозната последица от забавяне на Плана ще бъде за бизнеса.  

Евгений Кънев

Политологът и експерт по европейски въпроси Владимир Шопов заяви в предаването "Нещо повече", че страните от ЕС разполагат в момента с един безпрецедентен финансов ресурс, който трябва да бъде инвестиран. Той уточни, че Планът за възстановяване е част от един по-голям пакет за финансиране, който е почти 2 трилиона евро, защото беше създаден като допълнение на многогодишната финансова рамка.

"Става въпрос за комбинация от общоевропейски и национални приоритети, а не за еднопосочно налагане на европейски приоритет за сметка на националните. Специфичният национален път за преподреждане на икономиките е основната задача на отделните правителства. Т.е. как да бъдат синхронизирани общоевропейските и националните приоритети".

Шопов акцентира, че цялата инвестиционна програма е изключително гъвкава.

Владимир Шопов

Интервютата на Георги Марков с Евгений Кънев и с Владимир Шопов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер

Германия вече може да ратифицира Фонда за възстановяване

В сряда германският конституционен съд отхвърли правно оспорване, което спря най-голямата европейска икономика да ратифицира Фонда за възстановяване от коронавируса на ЕС в размер на 750 милиарда евро, съобщи АФП...

публикувано на 21.04.21 в 13:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Пуснаха от ареста журналиста Димитър Стоянов

Разследващият журналист Димитър Стоянов е бил пуснат от ареста, съобщи Нова ТВ. Стоянов беше задържан  в понеделник. Първоначалага информация беше, че е заплашил с оръжие служител на НАП, който се е оплакал в полицията Часове преди ареста журналистът..

публикувано на 23.04.24 в 19:54

Държавният департамент на САЩ: България продължава има проблем с опазването на човешките права

България продължава да страда от сериозни проблеми с опазването на човешките права, констатира в доклада си за миналата година Държавният департамент на Съединените щати. Според авторите на доклада са налице достоверни сведения за мъчения и..

публикувано на 23.04.24 в 19:46
Снимката е илюстративна - противопожарен хеликоптер потушава горски пожар в Гърция.

Голям горски пожар на о. Крит до военноморската база на НАТО

Голям горски пожар гори до военноморската база на НАТО - Суда на остров Крит. Евакуираха училища и военната болница. Максимални усилия полагат пожарникари и военни части за овладяване на пожара до военноморската база. По нареждане на Гражданска..

публикувано на 23.04.24 в 19:36

Комисия в НС прие промените в Закона за висшето образование

Парламентарната ресорна комисия прие промените в Закона за висшето образование, които ще позволят на хората с предоставена временна закрила у нас да продължат образованието си във висши училища. Според промените, те ще кандидатстват и учат при..

публикувано на 23.04.24 в 19:33

Ружа Райчева: Кабинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното

" Служебният кабинет не е безпартиен. Но в него няма влияние само една партия ". Такова мнение изказа пред БНР политологът Ружа Райчева. Тя прогнозира още, че к абинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното. Сходна позиция изрази и..

публикувано на 23.04.24 в 19:25
Диан Червенкондев

112 782 187 лева са постъпили във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

От декември 2023 до март 2024 година във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са постъпили 112 782 187 лева от компенсации за обработката на руски петрол, съобщи в т. нар. парламентарна комисия "Лукойл" председателят на Фонда Диан..

публикувано на 23.04.24 в 18:57

До края на тази година българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16

До края на тази година българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16. Това каза служебният министър Атанас Запрянов. Ще се произведе и още един самолет, който заедно с другите два, ще дойде у нас до края на първото тримесечие на 2025 г., добави Запрянов:..

публикувано на 23.04.24 в 18:39