Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Калоян Васев събра в книга неизвестни факти от живота на Тодор Александров

Калоян Васев
Снимка: личен архив

Интересите към историята на Калоян Васев прераснаха в написването на книга за Тодор Александров със заглавие "Тодор Александров - легендарният комита".

"Той е последната фигура на романтичния период на македонското революционно движение и в този смисъл той е последният цар на планините, тъй като този термин има много романтична конотация и абсолютно приляга на него", каза за БНР Калоян Васев, който е студент в четвърти курс в Шотландия. Учи "Бизнес мениджмънт" и "История".

По думите му Тодор Александров ускорява избухването на Балканската война и играе ключова роля в Първата световна война, тъй като той има политическо влияние пред своите съратници, които заемат различни административни постове в освободена Македония.

"Той е много последователен в това да осигури коректно кадруване в администрацията на всяка освободена околия и използва това влияние в българската политика, за да отбива често претенции на съюзниците, които застрашават нашите интереси".

Каква роля в живота на Тодор Александров играе фактът, че е работил като учител?

"Учителската му дейност играе важна роля във формирането на неговата революционна етика, защото той  е учител на много места, но на повечето места, на които е учител и във времето, в което е учител той, трябва да даскалува в много по-драконовски мерки в сравнение с други екзархийски учители в Македония. От друга страна учителстването му е легален параван, зад който той да върши нелегалната революционна дейност, да организира комитетите по места, така че бих казал, че е един фактор, който играе ключова роля не само в неговата биография, но и в биографията на дейците на вътрешната организация по това време", допълни в предаването "Нощен хоризонт" Калоян Васев.

В книгата е поместена и част от кореспонденцията на Тодор Александров с различни хора.

"Това, което е абсолютно ново за България, е, че съм включил сведения от съветското, френското, сръбското разузнаване, които до този момент не са били включвани в български трудове. Някои от писмата, за които говоря до този момент не са видели бял свят. Конкретно визирам едно писмо на Тодор Александров до Пейо Яворов, което бих казал, че много очовечава неговият образ". 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фондация „Тук-там“ отпуска стипнедии за обучение на българи в чужбина

За шеста поредна година Фондация "Тук-там" ще отпусне стипендии за българи, които учат в чужбина от своя фонд "Иди, учи и се върни". Одобрените кандидати ще получат 10 хиляди лева. Средствата за стипендиите се събират от дарители. " Тази година наградния фонд е в размер на 45 хиляди лева, с което за тези последни 6 издания общата сума,..

публикувано на 12.05.21 в 19:32

Социалната чайна във Варна - отворена врата към израстването на младежи

В сърцето на старата част на Варна е разположен един специален дом - това е Социалната чайна, която се радва на голяма популярност. Нарича се чайна, защото чаят е търпение, разнообразие, спокойствие, удоволствие и ако обърнем тези думи като прилагателни, те важат и за младежката работа, споделя Мирослава Милева , ръководител на менторската програма в..

публикувано на 12.05.21 в 17:04

Колите на Google отново в България

Колите на Google отново са в България. От март те актуализират картите си , което не е правено от 2012-та. На глобално ниво Google Maps и Street View планират да показват в бъдеще освен най-бързия, но и най-природосъобразния маршрут. Така чрез софтуер се очаква да бъде намалено замърсяването. За т.нар. "еко маршрути ", Google Maps ще разчита..

публикувано на 12.05.21 в 12:50
Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Трябва да се намери прокурор, който да каже, че царят е гол

Правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев определи като  „нелепа опорна точка, която се опитват да ни налагат говорителите на статуквото“ тезата, че ролята на служебното правителство е единствено да подготви и организира изборите. В интервю за БНР Екимджиев заяви, че „н ищо подобно няма в Конституцията“.  Ако няколко поредни парламента не..

публикувано на 12.05.21 в 08:33
инж. Цанко Симеонов от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“

Предлагат градска железница да свързва Перник и София

Проект за градска железница между Перник и София беше представен от сдружението "Градски транспорт и инфраструктура". Железницата, свързана със столичното метро, трябва да намали както автомобилния трафик и замърсяването, така и времето за пътуване. Идеята за градска железница между двата близки града идва след анализ на тежкия автомобилен..

публикувано на 11.05.21 в 20:20
Автомобилно производство в Германия, 26 март 2020 г.

Дефицитът на чипове - бич за автомобилната индустрия

Дефицитът на чипове ще остане в хроничен проблем през следващите няколко години, заяви в десетия епизод на подкаста за пътешествия в света на икономиката и финансите „На всяка цена“ експертът по автомобилостроене Калоян Желев . По думите му пандемията от Ковид-19 е само един от факторите, които затрудняват производството и доставката на тези..

публикувано на 11.05.21 в 19:40
Книгата „379 дни с Милен Цветков“

Милена Иванова: Милен Цветков винаги е търсел истината и е бил на страната на правдата

„Милен беше доста ироничен човек и към себе си и към околните. Това е качество, което аз много ценях в него. Имаше забележително чувства за хумор много обичаше да се шегува с мен под всякаква форма и това даваше специален привкус на нашите взаимоотношения. Мога да кажа, че винаги чувството му за хумор е било справедливо, такъв, какъвто беше той и..

публикувано на 11.05.21 в 17:48