Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма опасност от водни бедствия в Сливенско

Язовирите се изпускат контролирано, вода има за година напред

Снимка: Стоян Радев, БНР

Няма опасност при преливане на двата най-големи язовира в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места. Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен, клон „Средна Тунджа“ - инж. Пламен Иванов и на ВиК - Сливен - инж. Севдалин Рашев.

Язовир „Жребчево“ се изпуска контролирано, а язовир „Асеновец“, който се ползва за водоснабдяването на Сливен, вече е пълен и днес се очаква да започне постепенно да прелива.

Пламен Иванов

Язовир „Жребчево“ е достигнал 330 милиона кубични метра вода, водоподаването от язовир „Копринка“ е преустановено и язовирът се пълни единствено от притоците, реките Тунджа и Твърдишка и собствения водосбор, съобщи управителят на „Напоителни системи“ инж. Пламен Иванов. При достигане на контролния обем, започва изпускане от 20 до 40 кубика в секунда. 

Инж. Иванов обяви, че няма опасност от разливи по Тунджа в района на Сливен. 

„Нямаме, по наши наблюдения, никъде по коритото на река Тунджа, особено с тези количества, което се изпускат от язовира“. 

Предвижда се през май контролният обем на язовира да бъде завишен, заради предстоящия поливен сезон.  

Респективно след края на поливния сезон да има завидно количество вода, което да остане в язовира“. 

Севдалин Рашев

Другият голям язовир в региона – „Асеновец“, само допреди няколко месеца бе достигнал критични нива и се наложи Сливен да се водоснабдява с помпажна вода от кладенците край река Тунджа. Днес язовирът е в пълния си обем от 28 милиона кубични метра. Управителят на ВиК - Сливен инж. Севдалин Рашев съобщи, че днес през деня ще започне преливане на язовира с минимално количество – кубик в секунда.

И преливникът, и коритото на реката са за много повече“. 

Инж. Рашев припомни, че от началото на експлоатацията на язовира през 1987 година до момента не е имало опасност от приливните води. Приливните води от „Асеновец“ преминават през централната част на Сливен, по река Асеновска, чието корито има капацитет да ги поеме.  

На 500 метра от язовирната стена коритото на реката е почистено, увери инж. Рашев.

Напълването на язовира е повлияло в положителна посока на качеството на водата, твърди още той. По думите му, с увеличаването на обема, мътността е намаляла и водата и с добри показатели, макар че все още няма пречиствателна станция. 

Управителят на ВиК прогнозира, че пълният язовир ще гарантира година без проблеми във водоснабдяването на Сливен.  

Снимки: Стоян Радев

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фондация „Тук-там“ отпуска стипнедии за обучение на българи в чужбина

За шеста поредна година Фондация "Тук-там" ще отпусне стипендии за българи, които учат в чужбина от своя фонд "Иди, учи и се върни". Одобрените кандидати ще получат 10 хиляди лева. Средствата за стипендиите се събират от дарители. " Тази година наградния фонд е в размер на 45 хиляди лева, с което за тези последни 6 издания общата сума,..

публикувано на 12.05.21 в 19:32

Социалната чайна във Варна - отворена врата към израстването на младежи

В сърцето на старата част на Варна е разположен един специален дом - това е Социалната чайна, която се радва на голяма популярност. Нарича се чайна, защото чаят е търпение, разнообразие, спокойствие, удоволствие и ако обърнем тези думи като прилагателни, те важат и за младежката работа, споделя Мирослава Милева , ръководител на менторската програма в..

публикувано на 12.05.21 в 17:04

Колите на Google отново в България

Колите на Google отново са в България. От март те актуализират картите си , което не е правено от 2012-та. На глобално ниво Google Maps и Street View планират да показват в бъдеще освен най-бързия, но и най-природосъобразния маршрут. Така чрез софтуер се очаква да бъде намалено замърсяването. За т.нар. "еко маршрути ", Google Maps ще разчита..

публикувано на 12.05.21 в 12:50
Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Трябва да се намери прокурор, който да каже, че царят е гол

Правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев определи като  „нелепа опорна точка, която се опитват да ни налагат говорителите на статуквото“ тезата, че ролята на служебното правителство е единствено да подготви и организира изборите. В интервю за БНР Екимджиев заяви, че „н ищо подобно няма в Конституцията“.  Ако няколко поредни парламента не..

публикувано на 12.05.21 в 08:33
инж. Цанко Симеонов от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“

Предлагат градска железница да свързва Перник и София

Проект за градска железница между Перник и София беше представен от сдружението "Градски транспорт и инфраструктура". Железницата, свързана със столичното метро, трябва да намали както автомобилния трафик и замърсяването, така и времето за пътуване. Идеята за градска железница между двата близки града идва след анализ на тежкия автомобилен..

публикувано на 11.05.21 в 20:20
Автомобилно производство в Германия, 26 март 2020 г.

Дефицитът на чипове - бич за автомобилната индустрия

Дефицитът на чипове ще остане в хроничен проблем през следващите няколко години, заяви в десетия епизод на подкаста за пътешествия в света на икономиката и финансите „На всяка цена“ експертът по автомобилостроене Калоян Желев . По думите му пандемията от Ковид-19 е само един от факторите, които затрудняват производството и доставката на тези..

публикувано на 11.05.21 в 19:40
Книгата „379 дни с Милен Цветков“

Милена Иванова: Милен Цветков винаги е търсел истината и е бил на страната на правдата

„Милен беше доста ироничен човек и към себе си и към околните. Това е качество, което аз много ценях в него. Имаше забележително чувства за хумор много обичаше да се шегува с мен под всякаква форма и това даваше специален привкус на нашите взаимоотношения. Мога да кажа, че винаги чувството му за хумор е било справедливо, такъв, какъвто беше той и..

публикувано на 11.05.21 в 17:48