Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Язовир „Студена“ е пълен, вода ще има и при суха година

Язовир „Студена“, януари 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Язовир „Студена“, който преди една година бе пред пресъхване, сега е препълнен. Само 4 млн. куб. м. го делят от максималния му обем. За да се осигури свободен обем, който да поеме евентуална висока вълна, в началото на годината бяха отклонени две от деривациите - Владайски и Паликарски канал, а малко преди януарските наводнения, когато река Струма излезе от коритото си в Батановци и Радомир, започна и контролираното му изпускане. В момента през таблените затвори в реката се изпуска почти толкова количество вода, колкото влиза в язовира. Целта е да се поддържа обем около 21 млн. куб. м., заяви пред БНР управителят на ВиК - Перник Борислав Иванов.

„Такъв обем държим от началото на годината. Целта е хем да имаме достатъчен обем за водоползване, хем да не се стигне до по-високи нива и да се наложи да изпускаме залпово по-големи водни количества. Реките са спокойни, могат да поемат количествата, които изпускаме в момента“. 

Иванов подчерта, че е в непрекъсната връзка както с кметовете, така и с областните управители, включително на Благоевград. По думите му по-голямата част от снега във вододайната зона над язовира се е стопила и не се очакват проблеми през следващите седмици. След май, когато се очаква притокът да намалее, изпускателите ще бъдат затворени, за да се запази достатъчно количество вода, което да стигне до следващата година.

„Ако се окаже суха годината, да сме спокойни, че ще имаме вода за ползване“. 

Снимка: БГНЕС

За тези, които са запознати със спецификата на язовира, няма нищо необичайно в това, че само за няколко месеца изпразненият язовир се напълни и възстанови водния си обем. Той е с капацитет 25.2 млн. куб. м. Водната криза дойде след две сухи години, изцяло амортизирана водопроводна мрежа, лошо управление и подценяване на риска на всички нива, в т.ч. въвеждането на воден режим постфактум.

„За около 3-4 месеца язовирът се напълни почти от нулата до около 18 млн. кубика“, припомни Борислав Иванов. По думите му, за разлика от други язовири в страната, които могат да поемат две-три поредни сухи години, този язовир е с обем, който подсигурява перничани за една година.

Днес язовирът е пълен. Благодарение и на природата, но и на инвестициите, които бяха направени във водопроводната мрежа. Въпреки критиките, непредубедените перничани си дават сметка, че без спасителния водопровод от София и без подменените 35 километра водопроводна мрежа в най-амортизираните участъци, водният режим щеше да бъде далеч по-дълъг, а вероятно и по-драстичен.

„Надявам се това да не се повтаря. За щастие загубите по мрежата след реконструкциите, които бяха миналото лято и есен, са доста по-малки и обемът, който има язовирът, ще стигне за доста по-дълго време, ако се случи такъв сух период“, увери Иванов.

Повече чуйте и в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фондация „Тук-там“ отпуска стипнедии за обучение на българи в чужбина

За шеста поредна година Фондация "Тук-там" ще отпусне стипендии за българи, които учат в чужбина от своя фонд "Иди, учи и се върни". Одобрените кандидати ще получат 10 хиляди лева. Средствата за стипендиите се събират от дарители. " Тази година наградния фонд е в размер на 45 хиляди лева, с което за тези последни 6 издания общата сума,..

публикувано на 12.05.21 в 19:32

Социалната чайна във Варна - отворена врата към израстването на младежи

В сърцето на старата част на Варна е разположен един специален дом - това е Социалната чайна, която се радва на голяма популярност. Нарича се чайна, защото чаят е търпение, разнообразие, спокойствие, удоволствие и ако обърнем тези думи като прилагателни, те важат и за младежката работа, споделя Мирослава Милева , ръководител на менторската програма в..

публикувано на 12.05.21 в 17:04

Колите на Google отново в България

Колите на Google отново са в България. От март те актуализират картите си , което не е правено от 2012-та. На глобално ниво Google Maps и Street View планират да показват в бъдеще освен най-бързия, но и най-природосъобразния маршрут. Така чрез софтуер се очаква да бъде намалено замърсяването. За т.нар. "еко маршрути ", Google Maps ще разчита..

публикувано на 12.05.21 в 12:50
Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Трябва да се намери прокурор, който да каже, че царят е гол

Правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев определи като  „нелепа опорна точка, която се опитват да ни налагат говорителите на статуквото“ тезата, че ролята на служебното правителство е единствено да подготви и организира изборите. В интервю за БНР Екимджиев заяви, че „н ищо подобно няма в Конституцията“.  Ако няколко поредни парламента не..

публикувано на 12.05.21 в 08:33
инж. Цанко Симеонов от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“

Предлагат градска железница да свързва Перник и София

Проект за градска железница между Перник и София беше представен от сдружението "Градски транспорт и инфраструктура". Железницата, свързана със столичното метро, трябва да намали както автомобилния трафик и замърсяването, така и времето за пътуване. Идеята за градска железница между двата близки града идва след анализ на тежкия автомобилен..

публикувано на 11.05.21 в 20:20
Автомобилно производство в Германия, 26 март 2020 г.

Дефицитът на чипове - бич за автомобилната индустрия

Дефицитът на чипове ще остане в хроничен проблем през следващите няколко години, заяви в десетия епизод на подкаста за пътешествия в света на икономиката и финансите „На всяка цена“ експертът по автомобилостроене Калоян Желев . По думите му пандемията от Ковид-19 е само един от факторите, които затрудняват производството и доставката на тези..

публикувано на 11.05.21 в 19:40
Книгата „379 дни с Милен Цветков“

Милена Иванова: Милен Цветков винаги е търсел истината и е бил на страната на правдата

„Милен беше доста ироничен човек и към себе си и към околните. Това е качество, което аз много ценях в него. Имаше забележително чувства за хумор много обичаше да се шегува с мен под всякаква форма и това даваше специален привкус на нашите взаимоотношения. Мога да кажа, че винаги чувството му за хумор е било справедливо, такъв, какъвто беше той и..

публикувано на 11.05.21 в 17:48