Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън подозира свой бивш съветник за изтичане на информация

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън смята, че неговият бивш най-близък съветник Доминик Къмингс стои зад изтичането на информацията от кореспонденцията му със сър Джеймс Дайсън, която го въвлече в скандала с лобирането, съобщиха британски медии. 

Както сериозният „Таймс“, така и таблоидът „Сън“ излизат със заглавия, че премиерът обвинява бившата си дясна ръка в изтичането на информация. 

„Таймс“ цитира източник от „Даунинг стрийт“ 10, че бившият първи съветник на премиера „систематично изнася информация, огорчен от случилото се след напускането му на поста“. Източникът допълва, че Борис Джонсън е „разочарован от това, което прави Доминик, защото то  подрива авторитета на правителството и на Консервативната партия“. 

Според „Сън“ Джонсън „бил бесен на Къмингс“. 

По-рано през седмицата бяха публикувани текстови съобщения между Джонсън и Дайсън отпреди година, в които премиерът уверява милиардера, че „ще уреди въпроса“ по повод на искането му служителите на неговата компания, базирана в Сингапур, да не плащат данъци, ако произвеждат вентилатори за здравеопазването по време на пандемията. Джонсън бе обвинен в неправомерно лобиране, тъй като няма прозрачност за сделката, тя е уговорена без присъствие на частен секретар и той не е информирал своевременно никой за водените разговори, както повелява министерския кодекс. 

По-рано изтече информация и за това, че Джонсън е лобирал и за саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в опита му да придобие футболния клуб „Нюкасъл“. Къмингс е обвинен и за това изтичане на информация. Бившият съветник на премиера не е бил намерен за коментар. От канцеларията на премиера са започнали разследване на изтичането на информация. От опозицията обаче искат разследване на случаите с неправомерното лобиране и нарушаване на министерския кодекс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън

Борис Джонсън се е отказал да посети Шотландия

Британският премиер Борис Джонсън се е отказал от плановете си да посети Шотландия, за да води кампания в полза на Консервативната партия преди общите избори там на 6 май. Според "Гардиън" появата му на север може да доведе до обратен ефект и да..

публикувано на 20.04.21 в 04:51
Борис Джонсън на Даунинг Стрийт 10 в Лондон, 10 декември 2020 г.

Червен картон за европейската Суперлига от Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън ще проведе среща днес с представители на Английската футболната асоциация, на Висшата лига и на фенклубовете, за да обсъди предложението за европейска Суперлига. По-рано премиерът нарече „нелепо“ решението за..

публикувано на 20.04.21 в 10:54
Борис Джонсън в парламента

Искат разследване на премиера Борис Джонсън за подвеждащи изявления

Шест опозиционни партии в британската Камара на общините призоваха председателя ѝ сър Линдзи Хойл да позволи гласуване за провеждане на разследване на премиера Борис Джонсън за това, че прави подвеждащи изявления пред депутатите, което е..

публикувано на 19.04.21 в 16:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скандално изказване на общински съветник от Горна Оряховица

Скандално изказване на общински съветник в Горна Оряховица: „Майната им на хората – да мрат“ от последното заседание на местния парламент породи широко обществено недоволство. Изказването е запечатано от камерите и микрофоните в залата на..

публикувано на 24.04.24 в 17:24
Сградата в Солинген, в която загина българско семейство.

Президентът на Германия: Причинителите на пожара в Солинген ще получат необходимите наказания

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза, че извършителите на умишления пожар, при който загина четиричленно семейство от България, ще получат необходимите наказания. Четирима български граждани са загинали в пожар в Западна Германия..

публикувано на 24.04.24 в 17:20
Ивайло Диманов

"Амфибрахий в До мажор" - новата книга на Ивайло Диманов

За всички, които се чувстват самотни в лабиринта на отчуждението и търсят своето място и смисъл, сред хора и улици, е поканата ни за среща с поетичния свят на Ивайло Диманов . В "Нощен хоризонт" с музика и стих съпреживяваме новите стихотворения..

публикувано на 24.04.24 в 17:13

Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна по време на посещението си в Берлин. Той посочи, че предстоящото предоставяне на противовъздушна система Patriot е от огромно значение за Киев. "Не можете..

публикувано на 24.04.24 в 17:03
Министърът на туризма Евтим Милошев

Комисията по туризъм прие промени, улесняващи наемането на работници от трети страни

Парламентарната Комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с който се улеснява процеса по наемане на работници от трети страни, за което настоява туристическия..

публикувано на 24.04.24 в 16:58
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в Рафах

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в град Рафах и ще я започне веднага щом операцията бъде одобрена от правителството, съобщи Ройтерс като се позова на източник от израелските сили за сигурност. Говорител на..

публикувано на 24.04.24 в 16:57

По 200 млн. лв. годишно до 2029-а за рекултивация на мини "Марица Изток"

Комисията по енергетика в Народното събрание гласува предложение за отпускане по 200 млн. лв. годишно от бюджета през следващите пет години за рекултивация на мини "Марица Изток". Парите ще бъдат използвани до 2029 г. за закриване на мините, съобщи..

публикувано на 24.04.24 в 16:45