Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебати за промени в Изборния кодекс в Народно събрание:

Мажоритарни избори за парламент у нас - как и кога

| обновено на 23.04.21 в 13:38
Снимка: БГНЕС

В Народното събрание се провеждат разискванията по първото четене на промените в изборните правила. Депутатите обсъждат по същество общо шест законопроекта на различни политически сили.

ГЕРБ - СДС предлагат въвеждане на мажоритарна система в два тура на парламентарни избори и избори за Велико Народно събрание, а „Има такъв народ“ отказват на този етап да го подкрепят въпреки резултатите от проведения от тях референдум с основно искане за въвеждане на мажоритарния вот.

Предложенията на ГЕРБ - СДС не срещат подкрепа в пленарната зала. По време на дебатите от „Има такъв народ“ уточниха, че застават зад искането си за въвеждане на мажоритарно гласуване, но неговото въвеждане сега определиха като несериозно.

От партията изрично заявиха, че всичко зависи от „живота“ на този парламент. Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви:

Ако има предсрочни избори, трябва да има нов Изборен кодекс и ние трябва сме готови за това. Ако няма, в този въвеждаме, че следващите ще бъдат мажоритарни и работим, докато живее този парламент, за да го направим“.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ - СДС Тома Биков обаче контрира:

„Кога точно очаквате да има редовни парламентарни избори? Защото аз ще ви припомня, че редовни парламентарни избори преди последните бяха през 2009 година, а следващите бяха 2021-ва. До 2030- 2040 г. дали ще има редовни парламентарни избори, за да въведете вашата мажоритарна система и оттогава ли ще карате на тая струна, с мажоритарните избори?! Иначе ще се окаже, че сте лъгали“.

Още в началото на дебатите от ГЕРБ подчертаха, че ще подкрепят всяко едно решение, заложено в тези законопроекти, предложени за първо гласуване, но призоваха отговорността да носят „Има такъв народ“ и президентът, ако се стигне до служебно правителство и тогава.

Част от предложенията на трите нови формации в НС  - ИТН, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, са свързани с разкриване на повече секции зад граница и създаване на изборен район за чужбина, въвеждане на машинно гласуване с различни нюанси и гласуване по пощата, нова професионална и с редуциран състав Централна избирателна комисия.

ДПС ще подкрепи  три предложения за промени в изборните правила, които по думите им се съдържат в проекта на „Има такъв народ“.

Това са отпадане на ограничението за разкриване на изборни секции извън страната, въвеждане на видеонаблюдението след края на изборния ден до предаване на протоколите и изцяло машинен вот, но само със сертифицирани от държавата машини, обяви заместник-председателят на групата на ДПС в Народното събрание Хамид Хамид.

„Да, това може да стане. Но по въпроси, които няма консенсус, по които няма и определено мнозинство…, няма смисъл колеги да ходим на избори с наложен за една нощ Изборен кодекс“, каза той.

От ГЕРБ изразиха дълбоки съмнения в честността на вота, ако се въведе електронно гласуване и гласуване по пощатаДепутатът Радомир Чолаков обаче отново подчерта:

„Не бива думата отговорност и чувство за отговорност да се подменя с думата страх. А мен не ме е страх, уверявам ви, че групата на ГЕРБ пък въобще не я е страх. Ние ще подкрепим всички законопроекти, макар че имахме различни становища, за да дадем шанс да погледнем в пропастта“, каза той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Народно събрание

Парламентът обсъжда промени в Изборния кодекс

Парламентът обсъжда днес шест законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. В началото на разискванията заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Тома Биков обяви, че ще участват активно със свои критики и..

обновено на 23.04.21 в 11:13
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов –..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък четири лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци.  Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия...

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява..

публикувано на 19.04.24 в 16:54