Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Фалтер: Армин Лашет не е убедителен кандидат

Армин Лашет говори пред медии в Берлин. 20 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Номинираният за канцлер на Германия от консерваторския блок ХДС/ХСС Армин Лашет не е убедителен кандидат. Това коментира за БНР политологът от университета в Майнц професор Юрген Фалтер. 

По думите му наесен германците ще избират между "млада жена и възрастен мъж" - става дума за кандидата на "Зелените" Аналена Бербок и консерватора Армин Лашет.

Следващият канцлер на Германия вероятно ще е Армин Лашет. Председателят на Християндемократическия съюз спечели наддаването за канцлерската номинация в ожесточена надпревара срещу Маркус Зьодер, лидера на посестримата баварска партия, Християнсоциалния съюз. Зьодер прекрачи червени линии още в началото, когато нарече президиума на ХДС „задкулисие“. Постоянното натякване, че рейтингът му е по-добър от рейтинга на Лашет, се изтърка. А и ако говорим за изборни победи, Лашет е по-успешният от двамата. Той спечели регионалните избори в Северен Рейн Вестфалия през 2017 година с убедителна преднина, при това в най-социалдемократическата провинция в Германия. А година по-късно Зьодер допусна за първи път в историята на Бавария неговият Християнсоциален съюз да не управлява с абсолютно мнозинство.

Но дали всичко това прави Лашет сигурен победител? Проф. Юрген Фалтер не смята така:

"Основният проблем за Лашет е, че е номиниран само от неговата партия, от християндемократите. Освен това той се пребори за тази номинация с хитрост, като накара ръководният орган на партията да вземе решението. Там, естествено, посестримата партия ХСС не е представена.

Ръководството на Християндемократическия съюз нямаше друг полезен ход, освен да подкрепи новоизбрания си председател. Така че Лашет не е убедителен кандидат, но до изборите тази слабост ще избледнее".

До изборите има малко по-малко от половин година. Смятате ли, че за това време Лашет ще успее да вдигне рейтинга си?

"Личният му рейтинг може би не, но на ХДС - да. Е, историята помни, разбира се, и случаи, когато политици с изключително висок рейтинг са пропадали. Най-скорошният пример за това е социалдемократът Мартин Шулц.

За разлика от Зьодер, Лашет не е харизматичният кандидат. Затова смятам, че той трудно ще може да спечели допълнителна подкрепа за партията, а по-скоро ще ѝ отнеме гласове".

Каква европейска политика ще води Армин Лашет, ако стане канцлер? Какво да очакват партньорите на Германия в ЕС?

"Лашет ще продължи политиката на Меркел. Той така или иначе е „меркелианец“, или с други думи - между двамата почти няма разлика в политическия курс. Освен това Лашет е убеден европеец. Той е родом от Аахен в най-западната част на Западна Германия, на границата с Нидерландия и Белгия. Лашет е бивш евродепутат. Така че не смятам, че Европа трябва да се притеснява от промяна в европейската политика на Германия".

И докато двама мъже на средна възраст спореха за канцлерската номинация на консерваторите, Зелените им показаха, как се номинира претендент за канцлерския пост. В предварително обявения ден и час двамата съпредседатели на Зелените излязоха пред медиите и стегнато и малко емоционално представиха своята номинация - първа в историята на 40-годишната партия. Защото Зелените се борят за изборна победа. Спряха се на 40-годишната Аналена Бербок, която заедно с 51-годишния Роберт Хабек ръководи партията от 2018 година.

Каква разлика виждате, проф. Фалтер, между Армин Лашет и Аналена Бербок? Тя също е работила в ЕП, макар и да не е била евродепутат.

"И да има разлики, те ще са в нюансите. Аналена Бербок също е убеден привърженик на европейската интеграция. Но според мен тя ще се опита да наложи вижданията си в политиката за климата на европейско ниво".

За Бербок казват, че владее тихата дипломация, политическия покер, което е отличителната черта на Ангела Меркел. Защо Зелените избраха Аналена Бербок, която няма управленски опит, а не Роберт Хабек, който е бил вицепремиер и министър в провинция Шлезвиг-Холщайн?

"Мисля, че причините са няколко. Аналена Бербок успя за времето като съпредседател на Зелените да изгради стабилна мрежа на всички нива в партията. За разлика от ко-председателя Роберт Хабек тя съумя да вникне и да разработи в детайли повече теми на Зелените.

Без да е основната причина, но номинацията на Аналена Бербок се дължи и на това, че е жена. За Зелените темата за равноправието на половете е важна, да не кажа ключова. Това проличава и в листите на партията".

След 16 години с жена канцлер начело, дали пък германците не искат да ги управлява мъж? И изобщо - полът има ли значение, проф. Фалтер?

"Не. Това вече не е важно. По-скоро значение има изборът между млада жена и възрастен мъж.

Основният въпрос пред избирателите ще бъде, дали са готови да експериментират или по-скоро са склонни да гласуват за познатото. Армин Лашет е представител на утвърденото и познатото в политиката. А Аналена Бербок носи новото.

Тази  разлика ще проличи особено много, ако Зелените спечелят изборите, или пък успеят да направят коалиция със социалдемократите и либералите, т.нар. „коалиция Ямайка“. Или още по-краен вариант е коалиция със социалдемократите и Левицата. Сигурен съм, че Аналена Бербок ще предпочете да оглави правителството, вместо да е вицеканцлер и външен министър под ръководството на ХДС и Лашет".

Някои социологически анкети отреждат на Зелените дори първото място, изпреварвайки консервативния блок ХДС/ХСС. Но дори и като втора политическа сила в Германия, подкрепата за тях бележи впечатляващ ръст. Колко силни могат да станат Зелените?

"Не мисля, че ще задържат този висок рейтинг. Защото съвсем скоро дебатът няма се върти около имена, а около програми. Съвсем скоро ще завалят въпросите, какво всъщност искат да направят Зелените, ако спечелят изборите? В програмата им има редица смели предложения - увеличаване на данъците на богатите, по-висок данък върху имуществото, много ясен акцент върху опазването на природата, което означава по-високи разходи. Когато се завърти този разговор, Зелените ще загубят част от подкрепата, която трупат в момента. Но едва ли биха паднали под 20%".

Къде виждате общото между консерваторите и Зелените и по кои въпроси, според Вас, ще има колизии, проф. Фалтер, ако, разбира се, след изборите ХДС/ХСС и Зелените влязат в коалиция?

"Двете партии споделят европейската и външната политика. Аналена Бербок е представител на умереното крило в Зелените. Проблемите могат да възникнат при конкретното прилагане на политиките за опазване на климата. Например по въпроса, кога ще се откажем напълно от въгледобива? Решението към момента е това да се случи през 2038 година, но Зелените искат преходът да завърши по-скоро.

Как ще се променя мобилността, как и кога ще навлязат електроавтомобилите, какво ще се случи с автомобилните производители? Това са все теми, които носят конфликтен потенциал. А винаги, когато реформите водят до безработица, християндемократите ще застанат на страната на индустрията и запазването на работните места".

Интервюто на Весела Владкова с проф. Юрген Фалтер в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50
47-ият Международен летен семинар по български език и култура във ВТУ

Душко Кръстевски: Ще продължаваме да се делим, докато съществува дълбоката държава и при нас, и при вас

С пускане на бели гълъби като послание за мир, с питка и шарена сол в началото на тази седмица беше открит 47-ият Международен летен семинар по български език и култура във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". В него участват 88 българисти от 32 държави. Учителят и преводач от Република Северна Македония Душко Кръстевски е един от доайените на форума..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13