Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са изгледите за "зелена политическа вълна" в Европа

Проф. Петер Филцмайер, директор на Института за стратегически анализи във Виена, пред БНР

Парламентът на Австрия

Големият въпрос пред Зелените е дали ще съумеят да преборят историческото разделение между фундаменталистите и реалистите в редиците си. Така коментира в интервю за БНР австрийският политически анализатор проф. Петер Филцмайер изгледите за "зелена политическа вълна" в Европа.

Това, което се очертава в Берлин след парламентарните избори през септември от 2019 година е факт в съседна Австрия. Обикновено малка Австрия се учи от опита на големия брат Германия, но в този случай е обратното. Във Виена управлява най-младият правителствен ръководител в света - 34-годишният консерватор Себастиян Курц, който тази седмица отбеляза 10-годишен юбилей в голямата политика, влезе в коалиция със Зелените и оглави за втори път австрийския кабинет. От самото начало коалицията не е „любов от пръв поглед“, а по-скоро „брак по сметка“. 

Проф. Филцмайер, директор на Института за стратегически анализи във Виена, коментира къде преминават разделителните линии между двете партии в правителството и кой е най-малкият общ знаменател: 

"Основната разделителна линия между консерваторите и Зелените преминава между темите икономика и околна среда. „Народната партия“ на канцлера Себастиян Курц сама се определя като бизнес-партия. А произходът на Зелените е движението за опазване на околната среда. По време на коалиционните преговори двете партии се обединиха около идеята бъдещето правителство да вземе най-доброто от двете идеологии. Докато „Народната партия“ провежда данъчна реформа, Зелените движат проекти за намаляване на вредните емисии

Задължително условие за успеха на този съюз обаче е силна икономика и пълна хазна, за да може да финансира всички идеи. Но пандемията промени всичко. Държавата харчи в момента много, за да покрие загубите на бизнеса и да осигури средства за борбата срещу разпространението на инфекцията".

Зачестяват коментарите в Австрия, че коалицията виси на косъм. Споделяте ли, проф. Филцмайер, този поглед върху правителството на консерватори и Зелени?

"Пандемията превърна коалиционните партньори в братя по съдба - в такъв момент те не могат да се разделят. Би било изключително неразумно да разтрогнат коалицията във вихъра на пандемия.

Между двете партии се очерта и още една разделителна линия, която няма нищо общо с пандемията. Зелените израснаха и изградиха образа си в опозиция. Те дори са признавали, че смисълът на партията им е да е опозиция. Избирателите на Зелените също смятат, че партията трябва да е коректив на мощните, традиционните и лидерските партии. Как да изпълняват тази роля, когато самите те са в управлението?".

Как се справят Зелените като управляващи?

"В сферите, които са ключови за Зелените, те не допускат грешки. Например министърът на околната среда, макар и да е отговорна и за други области, си върши много добре работата. По-сложно е с министъра на здравеопазването, който в Австрия е и социален министър. Преди пандемията Зелените имаха трудности да изработят социална програма, но „ковид-19“ им помогна, защото от една година фокусът е изцяло върху здравеопазването.

Не е ясно обаче, каква ще е рекапитулацията за Зелените в министерството на правосъдието - в момента текат няколко корупционни дела срещу действащи и бивши министри на коалиционния партньор от „Народната партия“ и все още не е ясно, дали правосъдният министър на Зелените ще успее да изгради авторитет".

Тъй като споменахте Рудолф Аншобер - той е поредният министър, който напусна правителството. По думите му - по здравословни причини. Аншобер обясни, че след повече от година работа без почивка трябва да "дръпне аварийната спирачка", а в най-голямата здравна криза Австрия се нуждае от напълно здрав министър. Прозират ли обаче зад тази оставка проблеми между коалиционните партньори, проф. Филцмайер?

"От една страна трябва да признаем смелостта на министъра да сподели нещо толкова лично, каквото са здравословните проблеми. Не всеки политик е готов да се изправи пред медиите и да разсъблече душата си.

От друга страна обаче Рудолф Аншобер не беше силен като министър. Негови постановления във връзка с ограничителните мерки срещу пандемията бяха оборени от Конституционния съд. Аншобер направи няколко груби грешки в комуникацията с хората. Месеци наред например повтаряше, че „следващите седмици ще са решаващи в борбата с вируса“, и тези седмици така и не настъпиха. От това произлязоха стотици вицове в Австрия".

Коалицията във Виена прехвърли половината си мандат. А в съседна Германия се задават избори, които вероятно ще произведат същата управляваща коалиция - между консервативния блок ХДС/ХСС и Зелените. Обикновено по-малка Австрия се учи от големия съсед на север, но какво може да научи Берлин от Виена?

"Коалиция между консерватори и Зелени по примера на Австрия е напълно възможна, защото двете партии в Германия имат едно основно общо нещо - избирателите и на двете партии са градските хора. Все още широко разпространено е мнението, че Зелените са лява партия, но това вече съвсем не е така! Подкрепата за Зелените идва основно от прогресивната градска десница".

Това важи ли и за други държави в Европа? Очаквате ли "зелена вълна" в европейската политика, проф. Филцмайер?

"Колкото и прилики да има между зелените партии в Европа, така и разликите не са за подценяване. Дори между Зелените в Германия и Австрия има съществени исторически разлики.

В Европа проличават още разлики в един много широк спектър, който обхващат Зелените - от крайно леви еко-движения през прогресивно десни до чисто аграрни партии. Така че големият въпрос пред Зелените в Европа е дали ще съумеят да преборят историческото разделение между фундаменталисти и реалполитици, между догматиците и реалистите в редиците на Зелените.

Европейските Зелени все още са много далеч от разрешаване на този фундаментален конфликт. Но в същото време във все повече държави Зелените ще влизат в управлението, защото една от ключовите теми на нашето време безспорно е климатът. След като се преборим с пандемията - надявам се скоро - политиката за климата отново ще се върне най-горе в дневния ни ред".

Интервюто на Весела Владкова с проф. Петер Филцмайер в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДД е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от Главчев смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от служебния премиер Димитър Главчев смяна на министъра на външните работи в условията сложна международна обстановка. Това се посочва в становище на организацията до медиите. То гласи:  "Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от..

публикувано на 18.04.24 в 19:05

БЧК раздава хранителни пакети на над 600 000 души

Хранителни пакети за над 600 000 души, живеещи в материални лишения, се раздават в пунктовете на БЧК в цялата страна от началото на април.  Пакетите с 15 вида продукти ще бъдат раздавани до 7 юни и са осигурени по възобновената програма за храни и материално подпомагане с европейско финансиране. Право на такава помощ имат 7 групи от хора, сред които..

публикувано на 18.04.24 в 18:58

Групата от 120 българи от Дубай е излетяла за България

По информация на Генералното консулство на Република България в Дубай, макар и с голямо закъснение, групата от 120 български граждани, която беше блокирана на летище DWC в Дубай, е отпътувала за София днес в 16.50 ч. местно време с полет на "България Еър". Невиждан порой заля Дубай Забавянето се дължи на изключително натоварения полетен трафик на..

публикувано на 18.04.24 в 18:58

Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова

Почти всички висши началници от системата на МВР са били разпитани като свидетели по делото срещу бившата директорка на Митниците Петя Банкова.   Това стана ясно по време на третия опит на Софийския апелативен съд да финализира делото за мерките за неотклонение на Банкова и на хасковския бизнесмен Стефан Димитров.  С кратко определение, почти без..

публикувано на 18.04.24 в 18:47
Майк Джонсън

Майк Джонсън ще подложи на гласуване нов законопроект за 61 млрд. долара помощ за Украйна

След дълго отлагане председателят на Долната камара на американския Конгрес Майк Джонсън заяви, че ще подложи на гласуване в събота нов законопроект за финансова помощ, включващ 61 милиарда долара за Украйна. Въпреки че републиканците имат съвсем малко мнозинство в Долната камара, най-вероятно помощта за Украйна, Израел и Тайван ще..

публикувано на 18.04.24 в 18:43
Проф. д-р инж. Ивайло Копрев, ректор на МГУ

Проф. инж. Ивайло Копрев: Завършилите стартират с втора по големина заплата в България

Ще покажем установка, която произвежда енергия от водорасли и колко Зелената сделка има място в такъв тип образование като нашето.  Това обеща ректорът на Минно-геоложкият университет проф. д-р инж. Ивайло Копрев в интервю пред БНР. Утре висшето училище е обявило Ден на отворените врати. "Идеята е да се съберат на едно място..

публикувано на 18.04.24 в 18:23
Йенс Столтенберг

Столтенберг поиска повече помощ за Украйна

Ако съюзниците от НАТО не подкрепят Украйна, тя няма да може да се защитава, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди заседанието на Съвета Украйна - НАТО, на който трябва да бъде обсъдена нова военна помощ за Киев, основно за противовъздушната отбрана. "Съюзниците на НАТО оказаха безпрецедентна подкрепа на Украйна, 99% от военната помощ..

публикувано на 18.04.24 в 18:17