Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Близо 50 издателства се представиха на „Фоайе на книгата с автограф“ във Велико Търново

„Фоайе на книгата с автограф“ във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Най-новата си продукция на книжния пазар представиха във Велико Търново десетки български издателства. Форумът „Фоайе на книгата с автограф“ е първото събитие за тази година в страната, с което започват празниците за четящите хора.

Книжният сектор, както всичко останало, е подвластен на модата и тя се променя. Вълната на читателските предпочитания е на приливи и отливи, казва Стойо Вартоломеев, управител на едно от водещите български издателства у нас:

„Преди 10-15 години докарахме Хорхе Букай, четири пъти е идвал в България, той стана феномен, от никому неизвестен автор той стана един от най-популярните автори. Тази вълна лека-полека премина. След това се появи една лека и не полкова лека еротична вълна, тя по-бързо заглъхва, защото тя периодично се появява на 10-15 години. Най-продаваната наша книга от последните 3 години, не само за издателство, а и за България, беше „Тънкото изкуство да не ти пука“ на Марк Мейсън. В същото време има Мария Лалева - „Живот в скалите“, една много интересна и провокативна книга. Ивинела Самуилова - „Бабо, разкажи ми спомен“. Има една лека носталгия към българското, към родното и към тази прекъсната връзка с природата. Има една ретро вълна към българската класика и към природата“. 

Близо 50 издателства от цялата страна се представиха във Велико Търново в изложението „Фоайе на книгата с автограф“. Читателските предпочитания са шарени като кориците и съдържанието на книгите:

"Чета и български, и чуждестранни автори, всъщност предпочитам европейските автори, но чета и американски, чета и руска литература. Стига книгата да е интересна и да има какво да ми каже, да ме развълнува, чета всичко“.

„В момента чета биографични книги, за различни и обичам да бъдат всичките истории преплетени с историята. Напоследък толкова много книги съм чела за Втората световна война“.

„Предпочитам да не изпусна да прочета хубава българска книга. Обичам и преводните, четените, но някак си съм начетен с тях. Обичам книгите на новите автори, тези които още не са се наложили“.

„В момента класика предимно, Мороа, нещо, което още н съм чела и така се водя от книга на книга“.

„По-леки романчета – любовни, приключенски, от време на време криминалета. Общо взето всичко обичам да чета“.

Освен изменчивата мода в книгите за възрастните, много се промениха предпочитанията и за детската литература, споделя издателят Стойо Вартоломеев:

„Все по-малък интерес има към традиционните битови приказки и сюжети. Вече навлизат по-модерни сюжети, по-актуални като тема – как хората да общуват помежду си, говоря за илюстровани детски издания с по-малко текст, защото това се налага като тенденция, но с повече графичност. Виждам, че тези десетина детски книги, които сме пуснали на цена 10-12 лева, има голям интерес към тях, защото тематично те съответстват на съвременното настроение“.

Издателите казват, че намаленият ДДС върху книгите от 20 на 9 % им даде глътка въздух и им помогна да се съвземат от стагнацията, породена и от пандемията. Издателят Стойо Вартоломеев обяснява защо читателите не усещат поевтиняване на книгите: 

„Създаде се едно спекулативно усещане, че едва ли не книгите трябва да струват по 5, по 6 или по 8 лева. Тези 10 %, които се появиха като луфт, когато правим коричните цени, те влизат в съотношение с други проценти – например 15 % авторско право, търговска отстъпка от 35 или 40 %. Когато се наслагват всички тези проценти при корична цена, излезе някъде 5-6 пункта, където реално цената може да бъде намалена. Де факто за по-скъпите книги е около 2 лева. Примерно една книга вместо да струва 20 лева може да струва 18 лева. За книгите до 10, 12, 14 лева много е малка разликата“.

Интересната книга винаги е любим спътник. С „Фоайе на книгата с автограф“ във Велико Търново в страната започват събитията, свързани с книгите и представяне на най-новата продукция на издателствата пред четящата аудитория. След месец е „Алея на книгата“ в София, следва „Пловдив чете“, а след това форумите в Бургас и Варна. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етиен Леви

Етиен Леви: Класическата музика остана в сърцето ми

„ Израснал съм в семейство със стара ценностна система, много стойностна . Майка ми и баща ми, мир и светлина на душата им, бяха музиканти“, каза за БНР Етиен Леви. Майка му си отива от този свят на 35 години от левкемия. Етиен Леви сподели, че предсмърната молба на майка му е била едно от децата ѝ да стане музикант – или той, или сестра..

публикувано на 02.08.21 в 18:16
Столична библиотека

Започва кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“

Седмото издание на кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“ в парковете на София ще се проведе от 31 юли до 29 август.  Продължава и обичаната от софиянци инициатива на „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“ . През 2020 г. бяха дарени от софиянци за софиянци над 1400 книги. Посетителите ще могат да оставят своя прочетена..

публикувано на 31.07.21 в 10:45

Националният конкурс „Бургас и морето“ - днес и утре в Летния театър на Бургас

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ започва в Летния театър на Бургас. Тази година програмата се разгръща в две вечери. Националният песенен конкурс „Бургас и морето“ тази година се разгръща още по-широко и допусна до конкурсната програма 14 песни финалисти. Причината – огромният интерес от изпълнители от цялата страна – близо..

публикувано на 31.07.21 в 08:01

„Бъди до мен“ - съвместна стихосбирка на Росица Копукова и Младен Мисана

Росица Копукова и Младен Мисана издадоха книга с поезия „Бъди до мен“. Илюстрациите са на художника Иван Хаджидимитров. „ Аз когато тръгвам да пиша поезия имам усещането, че нещо ми се внушава отгоре и нямам никакви проблеми с идеи , с внушения“, каза за БНР Росица Копукова. Според нея стиховете ѝ извеждат някаква идея, която..

публикувано на 30.07.21 в 16:12

Боряна Росса показа видео инсталация в Гьоте-институт в София

Все още имате шанс да разгледате изложбата "Отклонение: жените в българското кино“ в Гьоте-институт в София. Видео инсталацията „Отклонение“ включва интервюта с единадесет жени, представителки на различни професии, които анализират женските образи в шест български филма, създадени между 1945 и 2019 г.: „Вълчицата“ (1965), „Отклонение“..

публикувано на 30.07.21 в 14:59

Пабло Инза и София Саборидо преподават аржентинско танго в България

Магнетичните Пабло Инза и София Саборидо вече цял месец неуморно представят своя Intensive Tango Project, серия от уроци, срещи, похвати и задълбочени танцови елементи, техники, импровизации, музикалност. Пабло Инза и София Саборидо са от Аржентина, преподават във Франция и пътуват по света. Любимото танго на София Саборидо е „Уно“ от..

публикувано на 30.07.21 в 11:09

За поредна година Андреа Бочели изнесе концерт в родното си място Лаятико

Магдалена Гигова присъства на концерта на Андреа Бочели в родното му място Лаятико в Италия. Андреа Бочели изнася през последните години концерт на 22 и 24 юли в "Театъра на тишината".   "Той е директор на театъра и е създаден от Общината с негова финансова помощ и по негова идея през 2006", каза за БНР Магдалена Гигова, водещ на..

публикувано на 29.07.21 в 22:30