Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

59 години от рождението на Петя Дубарова

Паметник на Петя Дубарова в Морската градина в Бургас
Снимка: bg.wikipedia.org

На 25 април се навършват 59 години от рождението на Петя Дубарова - слънчевото момиче на българската поезия и проза. Тя остана завинаги на 17 години, но ни завеща съвършеното си творчество. Много български поети, писатели и творци са възпели и възкресили Петя Дубарова в стихове, театрални спектакли, както и филми посветени на нея.
   

Въпреки краткия си живот тя оставя след себе си над 200 стихотворения, близо 60 произведения в проза и художествени преводи на песни на групи като "Бийтълс" и "Би джийс". За откривател на таланта на Петя Дубарова се смята великият Христо Фотев. С усета си на голям поет той усеща особения начин, по който Петя гледа на света около себе си. 

През 1995 година по инициатива на бургаската общественост, с решение на Министерския съвет, домът на Петя Дубарова в Бургас се превърна в къща-музей, а най-големите бургаски творци се включиха в спектакъла, посветен на откриването й. Сред тях е известният поет, писател, журналист и бард Иван Ненков, който е написал и изпълнил най-много песни по стихове на Петя Дубарова, както и песни, посветени на нея.

Иван Ненков свързва живота си с името и творчеството на Петя Дубарова:

"Отидохме на 3 август със съпругата ми в къщата на Петя Дубарова. Тогава сградата беше още в ремонт. Мими Христова ни посрещна и с нея уточнявахме как да премине ритуала - откриването. Събитието беше насрочено за 7 август и в програмата трябваше да участват Ваня Костова, актрисата Аглика Бояджиева и нашето семейство".

Певицата Ваня Костова е изпяла най-много песни по стихове на бургаската поетеса Петя Дубарова, както и песни посветени на нея. На част от тях Ваня Костова дори е композирала сама музиката. Сега желанието ѝ е да събере в отделен албум тези песни. Мечтае всяко стихотворение на Петя Дубарова да се превърне в прекрасен спомен, каквато е и нейната поезия.

"Освен по стихотворения на Петя имам и песни, които са посветени на нея. От Стефан Диомов имам две песи, посветени на Петя, много красиви - "Звезда" е много популярна, "Балада за Петя". Имам една много красива песен, посветена на Петя от Мария Попова. От стихотворенията на Петя много са песните, които имам - "Бяла и добра", тя е моя композиция. Бях щастлива, когато "Звезди от моята нощ" спечели конкурса "Бургас и морето", получи голямата награда. Има и други песни, които не съм популяризирала чрез записи, но които пея на концерти", каза Ваня Костова. 

Споменът за Петя Дубарова е възкресен в много стихове, театрални спектакли, а вече и във филм, посветен на нея.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53