Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В столичното 19 училище "Елин Пелин" създадоха класна стая на открито

19 училище "Елин Пелин" - София
Снимка: БНР

Деца от столичното 19 училище "Елин Пелин" отпразнуваха патронния си празник и представиха новата класна стая на открито и спортната площадка в близост до нея. Екипът на училището се похвали и с обновения двор и възможността да бъдат засадени цветя и дръвчета.

"Имаме повод да се похвалим с нещо, което за нас е чест и гордост - откриване на мултифункционална спортна площадка, която ще играе ролята на физкултурен салон на открито и изнесена класна стая под брезите, където ще се провеждат най-интересните, най-креативните часове в училище", каза директорът Клара Арабаджиева. 

Краси Петрова, старши учител и класен ръководител на 4 клас, коментира, че с голямо желание ще работят в тази класна стая:

"Всички очакваме с нетърпение времето да се оправи и най-скоро да бъдем там - сред природата, на открито. Сред зеленината и в този уютен кът съм сигурна, че всеки ще се чувства добре".

19 училище                  Снимка: БНР

Класната стая на открито е специално за децата от 4 клас и в нея ще се учат хуманитарни науки.

"Според мен там часовете ще са по-интересни и по-забавни. Ще научаваме много нови знания по всички предмети. Мисля, че ще е най-хубаво да е по "Човек и природа" понеже може отблизо да гледаме растенията, които са в двора и по физическо - на спортната площадка да тренираме и да правим упражнения, които може да правим и в салона, но ще е по-хубаво да е на открито", каза Наталия Коруновска. 

"По „Човекът и природата“ ще виждаме по-отблизо растенията, а по физическо ще използваме новата площадка“, допълни я Виктория Карчева.

Според кмета на Район "Красно село" Росина Светославова училище "Елин Пелин" е образец.

"Образецът е винаги в това, че имаме хора, които да създават доби стандарти. Поздравления на госпожа Арабаджиева, нейния екип и родителското настоятелство към 19 училище".

Общинският съветник Николай Николов подчерта, че 19 училище е училище на бъдещето:

"И родителите, и децата са късметлии, че могат да посещават 19 училище "Елин Пелин".

Председателят на родителското настоятелство Илия Илиев похвали ръководството на училището за успеха:

"За радост ръководството на училището е много успешно. Родителите, които са в това училище, са много активни и с удоволствие помагаме".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Стоянов

Научната общност очаква пускането на българския суперкомпютър

Научната общност очаква пускането на българския суперкомпютър . Машината е част от мрежата на европейските суперкомпютри. "Щом заработи, европейските и българските учени ще правят на него своите симулации със скорост до 4 милиона милиарда операции в секунда. Финалните тестове са показали „доста по- добро представяне от очакваното“,..

публикувано на 14.06.21 в 16:06

Готови ли сме за среща лице в лице след изолацията

Пандемията промени изцяло ежедневието ни и все по-голяма част от нещата, които имаме да вършим преминаха в онлайн режим.Така е и със срещите. Готови ли сме за обратното връщане към динамичния начин на живот или ползите от комуникацията през монитори и екрани ще я превърнат в наше ежедневие. Онлайн срещите не са ново явление, но със..

публикувано на 14.06.21 в 14:24
Георги Найденов

Георги Найденов: Светът се трансформира, ние изоставаме

Много отдавна темата икономика и икономическо развитие на България не е приоритет на управлението на държавата. Това заяви в интервю за БНР Георги Найденов, магистър по международни икономически отношения. „Виждаме скандали, жълтини, подслушвания, сякаш целият свят се върти около това нещо. Ние не виждаме какво се задава. Трансформацията, която..

публикувано на 14.06.21 в 10:05
Даниела Марчева

Даниела Марчева: Реформата на съдебната карта е тест за партиите

Моделът за реформа на съдебната карта ще бъде тест за партиите, които говорят за съдебна реформа. Това мнение изрази пред БНР Даниела Марчева, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя коментира темата преди дискусия, организирана от Министерството на правосъдието , заради възникналото напрежение около проекта и противоречивите оценки..

публикувано на 14.06.21 в 09:03

Проваля ли се Западът в помощта за бедните срещу Covid-19

На теория вирусите като Covid-19 би трябвало да инфектират хората без значение от социалния статус. На практика обаче пандемията разтвори още повече ножицата между бедните и богатите. За пандемията на две скорости разказват Робърт Йейтс – изпълнителен директор на Центъра по всеобщ достъп до здравеопазване и директор на програмата за..

публикувано на 12.06.21 в 11:20

В Чикаго ваксинират българите с атрактивни предложения за мач

З а българите в Чикаго център “Коперник” ще бъде място за ваксиниране от 14.00 до 16.00 часа с храна, музика, безплатен билет за футболен мач на “Чикаго  Файър”. Това беше оповестено и в новините на местния ТВ канал АВС. „Най-различни са специалните събития за различните емигрантски общности и предстоящото събитие в събота е посветено..

обновено на 12.06.21 в 07:41
Снимката е илюстративна

Плетене с грижа за децата утре на Световния ден на плетенето

„У нас ще се проведе масово плетене на открито като социално събитие е в помощ на лечение на децата“, каза в „Хоризонт до обед“ Магдалена Делева от групата "С вяра в доброто ", в която майки плетат благотворително играчки за лечение на дечица. Утре е Световният ден за плетене на открито. "Събираме се жени от цяла България , ние се..

публикувано на 11.06.21 в 13:18