Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Григорова: Нова Европа се използва в закъсалите отношения между Стара Европа и Русия

Ще се поддържа хронична нестабилност, но не толкова пряко между Русия и САЩ, а в случаи като чешкия

Дарина Григорова
Снимка: БГНЕС

"Ще се поддържа хронична нестабилност, но не толкова пряко между Русия и САЩ, а в случаи като чешкия - с изгонването на 18 руски дипломати, което е безпрецедентно. Мисля, че това ще се прояви по периферията на Източна Европа и другите партньорски държави на едната или на другата сила". Този коментар направи в интервю пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател по руска история в СУ "Св. Климент Охридски".

Според нея се използва т.нар. Нова Европа в закъсалите отношения между Стара Европа и Русия. 

Проф. Григорова определи зелената енергетика като инструмент за архаизирането на някои държави:

"Под този красив претекст - да пазим природата. Това ще е избирателно. Доколко ще успеят в Германия, не е ясно, защото "Северен поток 2" е сериозен проект - това е огромна енергийна нужда от руски газ. Ако погледнем Вишеградската четворка и нашите триморски възгласи, това е опит за настаняване на инфраструктура и на американски втечнен газ на континента. Това за нас не е изгодно, защото стана дума за по-високи цени. това не е само геополитически проект".

Тя допусна, че ще се действа по всички линии, включително и чрез ваксината "Спутник V":

"Примерно обвинения от Словакия в хибридна война, Чехия също се отказа да я използва. Т.е. по всяка линия ще се късат руските връзки, но на ниво по-малки държави, а не и на ниво Русия - САЩ, там мисля, че ще е само словесно".  

Интервюто на Петър Волгин с проф. Дарина Григорова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Гергана Георгиева: Да се говори повече за рака на гърдата!

Профилактиката е изключително важна, тъй като ракът на гърдата обхваща все повече по-млади жени. Това каза д-р Гергана Георгиева, специалист по образна диагностика и мамолог в "ACI BADEM Сити клиник" – Младост. Специалистът препоръча след 25-годишна възраст веднъж годишно да се прави ехография, а след 40-годишна възраст да се провеждат и..

публикувано на 22.05.24 в 11:25

Гръцки медии коментират Вертикалния газов коридор

Гръцките медии днес съобщават за реализиране от България на проект за трансфер на газ от Гърция през нашата страна за Евросъюза и Украйна. България започва строежа на вертикален газов коридор в посока от юг на север за Европейския съюз и Украйна, посочват медии в южната ни съседка. Специализираното издание "Светът на енергетиката" подчертава,..

публикувано на 22.05.24 в 11:21

Над 2700 зрелостници се явяват на трета матура

2715 зрелостници са подали заявления да се явят на допълнителен държавен зрелостен изпит по желание. Тази сутрин се провеждат първите два от тях – по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка. Желание да се явят на изпита по математика са декларирали близо 600 зрелостници, а по география и икономика – над 220. От 14:00..

публикувано на 22.05.24 в 11:12

КНСБ иска минимална работна заплата 1080 лв. от 2025 г.

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1-и януари 2025-а година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. "Това са 147 лева повече, отколкото е в момента или 15.7%..

публикувано на 22.05.24 в 11:10

Откриха труп на мъж в Благоевградско, полицията на крак

Пастир е открит мъртъв  тази сутрин във ферма над село Влахи. Полицията в Кресна разследва случая. Около 06:40 часа днес е получен сигнал за намерен починал мъж в къща в местността "Патриловци". Полицейските служители се извършва оглед на местопроизшествието. Причините за смъртта на лицето към момента не се съобщават. Не е..

публикувано на 22.05.24 в 10:38

Родители на зрелостници искат компенсация за проблемен запис на матурата по английски

Родители настояват учениците, явили се на втора задължителна матура по английски език, да получат максимален брой точки на задачата за слушане с разбиране. Причината: оплаквания на зрелостници, че аудиозаписът не е бил с добро качество. "Всички деца са споделили помежду си, че записът не се е чувал добре, пращяло е, шумяло е. В крайна сметка..

публикувано на 22.05.24 в 10:27
доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: След изборите вероятността за правителство е 50:50

" Тази поредица от записи, която вижда сега бял свят, ще се отрази негативно на ПП-ДБ, но не чак в такава степен . От една страна претръпнахме. От друга – няма кой знае какъв грандиозен скандал". Това коментира пред БНР доц. Иво Инджов – преподавател по журналистика, за изтеклите записи от  вътрешнопартийни разговори на политици от ПП ...

публикувано на 22.05.24 в 10:25