Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антична фигура на гладиатор бе открита под останките на средновековната крепост Урвич

Снимка: Николай Овчаров

Антична фигура на гладиатор бе открита под останките на средновековната крепост Урвич, съобщи през седмицата археолога проф. Николай Овчаров. Той и негов екип проучват обекта от години, който е близо до София и сега освен фигурката на гладиатор са намерени и множество златни, сребърни и бронзови монети. 

Преди малко повече от месец в ефира на „Хоризонт“ ви представихме книгата „Крепостта Кокалянски Урвич и късносредновековния манастир в нея”, чиито автори са археолозите проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов. В тази монография са представени основните резултати от проучвания, продължили десетилетия за крепостта Урвич до софийското село Кокаляне. Това е един от най-дълго проучваните обекти, който е и съвсем близо до столицата - само на 5 км. 

Съвместната работа на проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов продължава и тази седмица те представиха нови находки - златни, сребърни и бронзови монети и уникално изображение на гладиатор, което доказва блясъка на игрите в Амфитеатъра на Сердика от римската епоха, каза проф. Николай Овчаров:

"В нашите разкопки най-неочаквано в областта на манастира и в областта на крепостните стени попаднахме на зидове от римската епоха и на множество монети. Те са стотици на брой, златни сребърни, бронзови монети, периода от втори, трети век нататък до 6 век и там в тези наши разкопки излезе тази фигура на гладиатор, първата ни идея беше римски войник. Това се виждаше по много неща, той е в позата, в която държи копие. Предната част е счупена, но добре се вижда главата му, всичко е запазено в една нападателна поза, копие насочено напред добре, хванато с двете ръце, погледът устремен напред към някакъв враг. Първата ни идея беше, че това е римски боец, но после, когато се задълбахме в литературата се оказа, че имаме гладиатор. Гладиатор и то не какъв да е гладиатор, това е така нареченият венатор". 

Изображението на венатор, за което говори проф. Николай Овчаров, е високо 7 см и е изрязано от оловен лист. На него личи фигура на гологлав боец, облечен в къса туника, пристегната с препаска на кръста. Краката са обути в ботуши или обвити с кожа от коленете надолу, като човекът държи дебело копие, с което атакува, каза още проф. Овчаров:

"В случая ние имаме чудесни аналогии на нашето изображение. Това са различни мозайки от римската империя, от големият императорски дворец в Константинопол от началото на 4 век, от галерия "Боргезе" в Рим пак от 4-5 век , главно от 4-5 век са аналогиите, а чертите на нашият оловен войник много добре показват в същото време 4-5 век. Затова говорят стилови особености като прическата и големите очи. Това е много характерен белег за епохата на Константин Велики и неговите наследници. Ние с увереност можем да датираме нашият гладиатор в 4-5 век именно във времената на Константин Велики и неговите наследници".

Снимка: Николай Овчаров

Филип Петрунов, археолог от Националния археологически институт с музей към БАН и докторант в Нов български университет каза за откритите монети:

"В процеса на проучване на късносредновековния манастир, който е от 15-17 век, ние попаднахме на едно значително голямо количество късноантични паметници. Ние имаме по-малко от 30 монети от османската епоха от края на 14-ти до края на 17 век и над 200 монети от периода 2-6 век. Това са всички императори от 198 година до края на 6 век, до 570 година. Монета на  Марциян". 

Археолозите обаче правят уточнението, че крепостта „Кокалянски Урвич“ край София e едно от последните убежища на цар Иван Шишман срещу османското нашествие. През ХV-ХVІІ в. в нейните останки пък е съграден важен манастир, съхранил български традиции и описан от първия български възрожденец Паисий Хилендарски в „История славянобългарска”. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00