Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пламен Киров: Президентът няма полезен ход, освен да връчи втория мандат незабавно

Посоченият от ИТН кандидат за министър-председател ще изиграе ролята на пощенски гълъб, казва конституционалистът

Пламен Киров
Снимка: БГНЕС

Става въпрос за едно изключително грубо посегателство върху конституционни правомощия на конституционно създадени органи. Така бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров коментира в интервю за БНР наложения с решение на Народното събрание мораториум върху действията на различни органи на властта.

Решението на парламента от 22 април е безспорно политическа и юридическа грешка, изтъкна Киров в предаването „Преди всички“.

„Това решение всъщност налага мораториум върху действия на всички държавни органи, а не само върху правителството в оставка. Президентът не може да назначи никой от органите, предвидени в закони, самото Народно събрание не може да назначи експерти към комисиите и т.н.“

С акта на назначаване на служебно правителство това решение спира да действа, уточни преподавателят.

Запитан колко президентът може да отлага връчването на мандат за съставяне на правителство на втората политическа сила – ИТН, Пламен Киров отбеляза, че Радев трябва незабавно да връчи втория мандат след заявлението, че той няма да се осъществи.

Посоченият от парламентарната група на тази партия кандидат за министър-председател ще изиграе ролята на пощенски гълъб. Формално ще приеме мандата и веднага ще го върне. В този смисъл президентът няма какво вече да чака. /…/ Практически президентът вече няма полезен ход. Той трябва да действа незабавно.“

Има голяма разлика в разположението на силите и взаимодействието им в парламента, в който се създаде тройната коалиция и сегашния, посочи още Пламен Киров в отговор на въпрос за евентуално конструиране на правителство с третия поред мандат и могат ли да се правят паралели.

„Колкото и да бяха на противни мнения и да отстояваха различни виждания за бъдещото управление, въпросните три политически партии си говореха помежду си. Лидерите поддържаха някакви контакти, дори можеха да изпият едно кафе заедно. Докато тези в момента в Народното събрание не си говорят, с изключение на ругателствата, които наблюдаваме в пленарната зала. И след като не си говорят и не искат да си говорят, то очевидно такъв вариант е немислим в настоящия парламент.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха окончателно оторизирани от Конгреса и след като Пентагонът отпусна оръжие от наличния си арсенал за 1..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11