Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо народните представители не можаха да си одобрят програмата за работа

Рекордно кратко 10-минутно заседание проведе днес 45-ото Народно събрание

| обновено на 28.04.21 в 12:54
Снимка: БГНЕС

Пленарното заседание на Народното събрание се провали, след като мнозинството безпрецедентно отхвърли проекта за седмична програма.

За днес беше предвидено депутатите да гласуват окончателните промени в Изборния кодекс.

Председателят на Народното събрание насрочи заседание на парламента утре. Това стана ясно след Председателския съвет в парламента.

Днес 45-ото Народно събрание регистрира най краткото си заседание от началото на своето сформиране.

Изненадващо депутатите отхвърлиха седмичната си програма, в която освен промените в изборните правила, беше предвидено първо четене на промените в Закона за политическите партии, с които се предвижда намаляване на партийната субсидия от осем на един лев за действителен глас.

В програмата бяха заложени и два проекта за създаване на временни комисии за проверка на обектите на територията на Лесопарк "Росенец", внесени поотделно от ГЕРБ и "Демократична България".

Резултатът от отхвърлянето на седмичната програма обяви заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин от БСП:

"Гласували 208, "за" 79, "против" 6, "въздържали се" 123."

Първоначално Вигенин изрази съмнение, че неприемането на програмата може да се дължи на новоинсталираната система за отчитане на депутатския вот, която работи с биометрични данни.

"Първо поставяте пръста си върху скенера, отключвате устройството и след това може да гласувате със "за", "против" или "въздържал се", инструктира той новите народни представители. Гласовете обаче не достигнаха парламентът да заработи. Последва ново гласуване, но отново със същия резултат.

"Досега не сме изпадали в такава ситуация, но има и такива моменти", посочи Вигенин, което предизвика смях и аплодисменти в пленарната зала.

Седмичната програма беше отхвърлена с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС, които гласуваха "въздържали се", шестима от ГЕРБ гласуваха  "против", а само един социалист беше "за".

Кристиан Вигенин призна, че в парламентарната му практика не е бил свидетел на подобно прекратяване на заседание заради неподкрепена седмична програма и обясни какво следва по правилник:

"По принцип знаете, че председателят на Народното събрание би могъл да насрочи извънредно заседание във всеки един момент. С това закривам заседанието".

Това е безпрецедентен случай за Народното събрание, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ. По думите ѝ отговорността е изцяло на управляващото мнозинство, което не може да осигури подкрепа за програмата си.  ГЕРБ няма да подкрепя програмата за работа на парламента, докато не бъде гласуван кабинет:

"Мисля, че ще имат някакъв вариант за работа през тази седмица на парламента, но ние отново казваме, че не това е дневният ред на обществото. Очакваме адекватна програма, за която всички ние да носим отговорност, и която да реши някои от проблемите на българските граждани. Изборният кодекс, написан и приет за една нощ, не смятаме, че е най-сериозната тема в държавата ни", каза Атанасова.

Депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов коментира ситуацията така:

„Толкова много неща за вършене в тази пленарна зала. Затова върнахме този мандат, защото в противен случай щяхме да бъдем задушени“.

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" призова групите, които бойкотират заседанията - ДПС, БСП и ГЕРБ, да преосмислят поведението си.

"Тези, които днес провалиха пленарното заседание, се занимават с вземане и връщане на мандати, партийни интриги, разнасяне на папки - с проблеми, които интересуват тях. Не е дневният ред този, който е заложен в работата на българския парламент и ние щяхме да искаме корекция на този дневен ред".

Манолова коментира и третия проучвателен мандат, който президентът трябва да връчи. Той е възможен, само ако има консенсус между партиите на протеста, такива разговори обаче засега не са водени:

"И най вероятно отиваме на избори", отбеляза тя.

БСП се въздържаха при гласуването на програмата, защото не разглеждали законопроектите им, насочени в подкрепа на хората и бизнеса, каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова:

„Най-важни в момента са социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогнем на икономиката, на бизнеса и на хората.

Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов смята, че заседанието на парламента е било бламирано заради съпротива срещу новите изборни правила.

"Съвсем ясно е, че ГЕРБ, БСП и ДПС бламират възможността да се променят изборните правила, така че, ако не може да се реализира мандат, все пак да може да се отиде на избори по едни, в рамките на възможното, актуализирани изборни правила".

Седмичната програма за работа, която депутатите не успяха да одобрят, трябваше са включва промяна в правилника и второ четене на новите текстове в Изборния кодекс, внесени от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", които предвиждат нова професионална Централна избирателна комисия, редуцирана до 15 членове, които да се назначават от президента след публични консултации с парламентарно представените политически сили. Премахва се и квотата в Избирателната комисия на партии и коалиции, които са в Европейския парламент, но не участват в националния.

Измененията предвиждат изцяло машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина, и видеонаблюдение при броенето на бюлетините в секциите. Депутатите трябва да решат дали да бъде въведено дистанционно електронно гласуване, което да се проведе експериментално за предстоящите през есента президентски избори.

В седмичната програма на Народното събрание беше предвидено и гласуване на три проекта за създаване на временни комисии, две от които за проверка на обектите на територията на Лесопарк "Росенец", внесени поотделно от ГЕРБ и "Демократична България", и проект на решение за създаване на временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ от органите на реда срещу протестиращи граждани миналото лято. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург.  Хамза Юсаф смая съюзници и опоненти в четвъртък сутринта, като обяви, че внезапно прекратява..

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37