Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за оперния бас Димитър Кожухаров

На 27 април, точно преди 110 години е роден големият български певец Димитър Кожухаров.

Той притежаваше красив басов глас, мощен и обемен, внушителна осанка на сцената. 30 години той беше солист на Софийската опера и на нейната сцена се изяви в 50 роли, между които Борис, Варлаам и Пимен от „Борис Годунов“, Варяжкият гост от „Садко“, Кончак и Галицки от „Княз Игор“, Иван Сусанин от едноименната опера, Досифей и Иван Ховански от „Хованщина". Блестящи бяха превъплъщенията му в италинския репертоар: Филип Втори от „Дон Карлос“, Фиеско от „Симоне Боканегра“, Дон Базилио от "Севилският бръснар", в немския - Осмин от „Отвличане от сарая“, Зарастро от „Вълшебната флейта“, Фафнер от „Реинско злато“, и още: Мефистофел от „Фауст“, както и герои от български опери – един огромен и задължаващ репертоар, с който Кожухаров се изявяваше успешно на сцената.

Той беше известен и като камерен изпълнител, изнесъл стотици концерти в цяла България - много от тях и в студиата на БНР, където започва кариерата му на певец. Не е за подценяване и работата му като вокален педагог - той подготвя редица изтъкнати наши оперни певци като Юлия Винер, Катя Попова, Рени Пенкова, Бойка Косева.

Димитър Кожухаров е роден на 27 април 1911 г. в Ямбол, но израства в София, където семейството му се премества. Завършва с отличие Първа мъжка гимназия.  Следва "Право" в Софийския университет, продължавайки семейната традиция - баща му е адвокат. Но още от детските години музиката го влече. На 21 години за първи път стъпва на сцената - участва в главната роля, на Казанова, в едноименната оперета на Йохан Щраус, в постановка на Оперетния театър на Ангел Сладкаров.

Окуражен от успеха, Кожухаров започва сериозно да се занимава с вокалната си постановка - учи при Събчо Събев, Георги Дончев и Христо Бръмбаров. През 1936 г. се явява на конкурс за артисти в Софийската опера и от 86 кандитати мъже той е класиран първи. Дебютира през 1939 г. с ролята на Дон Балтазар от операта „Фаворитката“ на Доницети под диригентството на Венедикт Бобчевски.

През 1943 г. българинът специализира в Залцбург, при известния вокален педагог Виторио Морати. След завръщането си, по покана на немския режисьор Ханс Майстор участва в ролята на Фафнер в първата постановка у нас на „Реинско злато“. Великолепната му изява му отваря пътя към големите басови роли в националния ни театър. До 1967 г. той и Михаил Попов са водещите баси на Софийската опера. Интересен факт от творческата биография на Димитър Кожухаров е, че той изпълнява и баритонови роли - като Княз Игор, Скарпия, Холандеца. 

Димитър Кожухаров умира през 1995 г.

В Златния фонд на БНР е запазено негово изказване от 1984 г. за музиката на Вагнер, както и запис на Ария на клеветата (Дон Базилио) от операта "Севилският бръснар" от Росини, изпълнена на български език.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Последната творба на акад. Светлин Русев

Последната и недовършена творба на Светлин Русев намери своя постоянен дом

Последната и недовършена творба на  акад. Светлин Русев  „Следи върху камък“ намира своя постоянен дом в плевенската галерия „Илия Бешков“. Това е каменна композиция от девет гранитни блока, изрисувани с въглен от ръката на твореца. Официалното откриване е на 14 юни - рождения ден на Светлин Русев - дата, на която той традиционно показваше..

публикувано на 14.06.21 в 12:37
Един от акцентите на литературния фестивал е Алея на книгата

„Пловдив чете“ - многоликият фестивал

Тази вечер започва литературният фестивал „Пловдив чете“. До 20 юни той ще предложи литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения, творчески работилници. Ще има премиери на нови книги, изложби, прожекции на късометражни филми, рецитали и концерти. По традиция официалната церемония ще се състои в комплекса на Античния театър,..

публикувано на 14.06.21 в 07:00
Трио TRIGAIDA

TRIGAIDA представя дебютния си албум "Elate" на концерт в парка на Военната академия в София

Тригайда е уникална дума, изобретена, за да назове едно ново музикално трио : "Като се залепи за музиката ни, не можем да я отлепим вече", разказаха пред БНР музикантите. Уточнението е, че думата се изписва на латиница, за да може музиката да надскочи границите на България и да достигне до целия свят.   Проектът  TRIGAIDA  обединява..

публикувано на 11.06.21 в 16:35
Лъчезар Селяшки

Поетът Лъчезар Селяшки взема голямата награда на „Мелнишки вечери на поезията“

22-рото издание на Международния фестивал „Мелнишки вечери на поезията“ започва тази вечер  и ще продължи през почивните дни.  Събитието, започнало преди години като среща на приятели, които рисуват живота в стих, превърнало се във форум на балканската поезия,  тази година провокира интереса и на писатели от далечно Мексико ...

публикувано на 11.06.21 в 16:24

Зала "Арденца" - новото културно пространство в село Герман

На 20 юни село Герман ще стане не само любима туристическа, но и културна дестинация в покрайнините на столицата - ще бъде открита новата камерна зала "Арденца" на ул. "Георги Петров-Даскала" №7. Фондация "Арденца" от години е организатор на музикални и културни събития - на фестивали и конкурси. Под нейна егида се провеждат успешните конкурси за..

публикувано на 11.06.21 в 11:58

Адвокат и художник издадоха съвместен сборник с поезия в САЩ

Наши сънародници в Съединените щати издадоха съвместен поетически сборник, наречен „Сънебродница”. Издаването на книгата е възможно благодарение на средства, събрани от българската общност в Чикаго. Книгата с поезия е съвместно дело на поета Михаил Цветански - Екстазис, по професия адвокат, и на художника Василен Васевски...

публикувано на 11.06.21 в 11:25

Тромпетистът Мирослав Петков - с концерт и майсторски клас в София

Вече пет сезона варненецът е първи тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Наред с това той преподава в консерваторията на нидерландската столица, изнася концерти и дава майсторски класове.  По идея на Мила Павлова - артистичен директор на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив и новия столичен "МузикАртисимо..

публикувано на 11.06.21 в 10:48