Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Политиците си гледат интереса, а 3 млн. българи ще останат без подкрепа

Снимка: БГНЕС

Мерките за подкрепа на заетостта в коронакризата свършват на 31 май. От 1 юни започва реална заплаха и за работещите, и за бизнеса... Бюджетът можеше да се актуализира преди две седмици. Ако не се актуализира, няма да има пари за хората на първа линия, няма да има средства за подкрепа на заетостта. Защо? Защото политиците си наддават егото, всеки гледа партийния си интерес. Това е скандално. Трябваше да се намери решение. Защото 3 млн. българи ще останат без подкрепа“. За това предупреди пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Ден преди празника на труда 1 май синдикалният лидер посочи исканията - минималната работна заплата да върви нагоре с ускорени темпове, а средната с поне 12-13% годишно

„До 2025 година искаме минималната заплата да достигне заплатата за издръжка. 1110 лева нетно са нужни всеки един от двамата родители да носят вкъщи, за да осигурят парите за издръжка... След 30 години преход българите трябва да усетят, че и с минималните си доходи могат да живеят прилично“. 

В предаването „Хоризонт за вас“ Димитров припомни, че колективното договаряне примирява позициите - интересите на бизнеса да печели повече и интересите на работниците да получат достойно заплащане. Той коментира и темата за Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Интервюто с Пламен Димитров можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската ПВО-система

Израел търси подкрепа за санкции срещу Иран

Израелското военно правителство и днес ще обсъжда възможния отговор на иранската въздушна атака през уикенда. Това твърди официален представител, цитиран от Ройтерс, който не е посочил точен час, в който дискусиите ще се проведат. Докато обмисля как да отговори на атаката, израелското външно министерство обяви, че е потърсило съгласието на..

публикувано на 16.04.24 в 15:36
Капитан Мария Крашевска

С 18% жени в армията България е на 4-то място сред страните в НАТО

18 процента от Българската армия е съставена от дами. Това ни нарежда, поне засега, на 4-то място сред страните в НАТО по дами в армията.  20 години след членството в НАТО България има напредък в интегрирането на дамите в командните структури. Но още няма дама на най-висшата военна длъжност.  Това са изводите от разговора с капитан Мария Крашевска,..

публикувано на 16.04.24 в 15:18
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Заради липса на ракети Украйна не успяла да спре руски удар срещу електроцентрала

Украйна не е успяла да защити своя ключова електроцентрала заради липсата на противовъздушни ракети. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за американския канал Пи Би Ес (PBS). През последните седмици Русия извършва непрекъснати удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна, като на 11 март ракети поразиха..

публикувано на 16.04.24 в 15:12
Анна Заркова

Анна Заркова: Луканов притежава качеството да печели безброй и силни врагове

Гробът на Андрей Луканов вече е от старите, но и днес българските политици се оправдават с Луканов за несполуките на прехода. Обвиняват него за селекцията на олигарсите. Това е много лесно обяснение, което ни спестява срама, че сме лоши избиратели. Това сподели в интервю пред БНР журналистът Анна Заркова за новата си книга "Бялата..

публикувано на 16.04.24 в 14:59

В СУ беше открито обновеното емблематично пространство "Яйцето"

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше открито обновеното емблематично пространство "Яйцето". То се превърна в модерен конферентно - изследователски център, посветен на опазването и показването на богатата култура и наследство на България. Идеята и изпълнението на проекта са осъществени от Центърa за върхови постижения "Наследство БГ"...

публикувано на 16.04.24 в 14:45
Срещата в Брюксел преди принудителното ѝ прекратяване.

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа, съобщи "Политико". Участниците в Конференцията за националния консерватизъм се готвели да приветстват унгарския премиер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фараж, изиграл ключова роля за Брекзит. Пристигналите пазители на реда обаче уведомили организаторите, че мероприятието..

публикувано на 16.04.24 в 14:42

БСП в Смолян отхвърли кандидатурите на Станишев, Йончева и още двама за ЕП

Смолянската партийна организация на БСП единодушно отхвърли кандидатурите за членове на Европейския парламент на бившия министър-председател и досегашен представител в ЕП Сергей Станишев, на Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов.  Решението е било взето на редовна конференция, проведена на 2 април т. г., за номиниране на кандидатите..

публикувано на 16.04.24 в 14:13