Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателите в Шотландия и Уелс гласуват за местни парламенти, англичаните избират кметове

| обновено на 06.05.21 в 18:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Шотландия и Уелс се провеждат парламентарни избори, а в Англия ще има избори за местни съвети и за кметове.

129 депутати ще бъдат избрани за Холируд, шотландският парламент, като независимостта на Шотландия беше ключов момент в предизборната кампания.

В уелския парламент, известен още като Сенед, ще бъдат разпределени 60 места.

Английските гласоподаватели пък ще определят хиляди общински съветници, ще изберат 13 кметове на градове, сред които столицата Лондон и депутат от Хартлипул в Камарата на общините.

Днешният четвъртък е първото изпитание за партиите след общите избори през 2019 година и последвалата пандемия от коронавируса. Избирателните секции ще отворят врати в 7.00 часа местно време и ще затворят в 22.00 часа.

Трудно е да се каже кои от всички тези избори са най-интригуващи, но все пак най-голям интерес будят изборите за депутати в шотландския парламент, защото от техния изход зависи дали ще бъде поискан нов референдум за независимост на Шотландия. Шотландската национална партия на първия министър Никола Стърджън ще се стреми към втори референдум при положение, че спечели мнозинство, каквито като  цяло са очакванията.  В Англия избират членове на 143 местни съвета и 13 кмета.

Несъмнено голям интерес буди и изборът за кмет на Лондон. За поста кандидатстват 20 души, сред които има и български зет. Фаворити са сегашният кмет Садик Хан от Лейбъристката партия и кандидатът на консерваторите Шон Бейли.

Има интересен междинен избор за депутат от района на Хартлипул, защото се предполага, че в тази твърдина на лейбъристите ще спечели консерватор.

Пандемията попречи на провеждането на нормални предизборни кампании, така че е трудно да се правят ясни прогнози. Освен това пак заради пандемията е възможно и забавяне на преброяването на гласовете.

Времето не е най-доброто за избори, в Шотландия дори вали сняг. Преброяването на гласовете може да се забави заради пандемията.

Избирателните секции затварят в полунощ българско време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Шотландският парламент в Единбург, 26 февруари 2021 г.

Стърджън не иска незаконен референдум за независимост на Шотландия

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън отрече твърденията, че ще проведе референдум за независимост, ако премиерът Борис Джонсън не даде позволение.  Изборите за шотландски парламент са утре. В телевизионен дебат Никола Стърджън бе нападната..

публикувано на 05.05.21 в 13:28
Улиците в Глазгоу ще станат по-оживени, след като в Шотландия отварят пъбове, ресторанти и магазини.

В Шотландия и Уелс отпадат редица Covid ограничения

В Шотландия и Уелс от днес отпадат редица ограничения след зимния локдуан, продължил около четири месеца. В същото време в Англия започва ваксиниране на 44-годишните. Близо 34 милиона британци вече получиха първа доза ваксина. В Шотландия от..

публикувано на 26.04.21 в 10:45
Борис Джонсън

Борис Джонсън се е отказал да посети Шотландия

Британският премиер Борис Джонсън се е отказал от плановете си да посети Шотландия, за да води кампания в полза на Консервативната партия преди общите избори там на 6 май. Според "Гардиън" появата му на север може да доведе до обратен ефект и да..

публикувано на 20.04.21 в 04:51
Шотландският парламент в Единбург, 26 февруари 2021 г.

Културни дейци искат евролидерите да предложат на независима Шотландия връщане в ЕС

Европейските лидери бяха призовани да направят „едностранно и открито предложение“ на Шотландия да се присъедини отново към ЕС, ако шотландците гласуват за независимост в един бъдещ референдум, се казва в писмо, подписано от повече от 170 водещи..

публикувано на 29.04.21 в 11:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54