Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как българите в САЩ приемат поправките в Изборния кодекс

Снимка: Ани Петрова

През последните години преди избори в САЩ неизменно започват коментари за броя на избирателните секции. Тази година не е изключение. Българи от САЩ се обединиха в социалните мрежи с настояване за повече избирателни секции. В Индиана например бяха много ядосани, защото от живеещите там около 300 българи - 85 бяха подали заявления, че ще гласуват, но секция не беше открита. Това накара хората да пътуват надалече и да гласуват в съседни щати.

Ралица Коларова беше сред събиращите заявленията за гласуване, но в крайна сметка нищо не се получи. Сега, след последната промяна в Изборния кодекс и възможността да се откриват неограничен брой секции, тя коментира, че това ще даде възможност на повече хора да упражнят своето право на глас.

Коларова откроява липсата на достатъчно избирателни секции като един от най-големите проблеми за българите в САЩ досега, заради големите разстояния. Самата тя на изборите на 4 април е гласувала в Синсинати.

Велина Драмска живее в най-българския град в САЩ – Чикаго, от близо 10 години. Смята, че всеки, който се чувства ангажиран с бъдещето на България и е български гражданин би трябвало да гласува.

Тук няма значение дали ще е машинно или с бюлетини. По-скоро ако е по-пощата или по някакъв такъв друг начин ще има значение за хората, които живеят в чужбина. Колкото за машинното гласуване, от една страна съгласна, защото вече сме в 21 век, технологиите се развиват. Всеки си служи със смартфони, с компютри,  но от друга страна пък има и възрастни хора, за които ще бъде според мен малко по-обременяващо.“

Велина Драмска е песимист за резултатите от предстоящите предсрочни избори.

„Не мисля, че толкова е въпрос на брой гласове, колкото на ясна политика, на поемане на отговорност, на програми, на стратегии. Да се замислят кандидат-управляващите за своите програми, за дебати, за конструктивна дискусия, вместо да се въртят в този омагьосан кръг и да се опитват с още 10-20-30 хиляди гласа да определят бъдещето на България. Не мисля, че така ще се получи.“

Петър Стаматов също е от Чикаго. Повече от 20 години неговото семейство е част от българската емигрантска общност в Америка. Не е безразличен към случващото се в България, но не гласува.

„При съвременния Изборен кодекс няма как да се промени изборната система и затова не участвам в самите избори. Участвам като наблюдател, но самият аз не гласувам.“

Стаматов отбелязва, че партиите винаги правят промените в изборното законодателство в 12 без 5.

„Промени, които не се одобряват нито от Венецианската комисия, нито от международни наблюдатели и обикновено биваме критикувани за тях от чужбина. Но всеки новодошъл и всяка сила, която се чувства в момента в подем, настоява за такива промени, които да са изгодни за нея. По правило 6 месеца преди изборите не би трябвало да се пипа Изборния кодекс, тъй като хората са свикнали със стария кодекс.“

Район „Чужбина” може да съществува и сега, стига партиите да пожелаят, убеден е Петър Стаматов:

„Но партиите не пожелаха. Те можеха дори при сегашния Изборен кодекс да поставят на водещи места известни българи зад граница, които заслужават уважение, но партиите се интересуват от личните си партийни интереси и заради това не поставят на водещи места. Реално, ако всяка една партия постави по двама-трима на изборни места, може да се каже, че 6 партии по трима-четирима човека: ето ти 25 човека, 10% могат да бъдат хора, избрани от район „Чужбина”.

Според Стаматов това е „политическа хватка“, която се използва, за да се разделят българите зад граница от тези в страната.

Правилното решение е въвеждане на дистанционно електронно гласуване зад граница, обобщава той.

„Машинното гласуване е както и район „Чужбина”, работи се на парче. Това са залъгалки за избирателите, вместо да се реши коренно проблемът с електронно дистанционно гласуване. Машинното гласуване абсолютно се обезсмисля, ако имаме електронно дистанционно гласуване.“

Чуйте всички детайли в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разделят Враца на 11 цветови зони. Във всяка засаждат различни дървета

Във Враца започва мащабна кампания за цялостно озеленяване на града . Кампанията е част от инициативата "Зелена Враца". Идеята на местната управа е всеки квартал да има свой характерен дървесен вид. Първите фиданки ще бъдат засадени утре от 9:30 ч. в четири района. Отвисоко градът да изглежда като цветен пачуърк - това е дългосрочната..

публикувано на 19.03.24 в 09:40

Млади таланти с награда в Израел за намаляване на естествените подсладители в течности

В Израел войните не са рядкост и въпреки, че се увеличават иновациите свързани с отбраната, не престава да се работи и по тези за мирния живот. Два стартъпа за улесняване използването на пресни плодове и преработката им, получиха награда на млади таланти на Института по стандартизация на Израел. "Казвам се Михаел Гордон . Моят стартъп намалява..

публикувано на 17.03.24 в 08:45

Локомотив (Пловдив) изненада Славия в София

Локомотив (Пловдив) победи с 2:1 като гост срещу Славия в мач от 25-ия кръг в Първа лига.  В 18-ата минута шут на Евандро от фаул затрудни изключително много Светослав Вуцов, който изпусна топката и тя излезе в ъглов удар.  Точно 11 минути след това Тони Тасев стреля неточно от фаул.  В 32-ата минута Ертан Томбак центрира, получи се разбъркване в..

публикувано на 16.03.24 в 15:01
Проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: До средата на юли трябва да имаме избран патриарх

Сливенски митрополит трябва да се избере преди новият патриарх. Следващата седмица се събират 12-те митрополита в България, за да изберат наместник председател, който ще организира избора на новия патриарх. Това обясни в интервю пред БНР богословът проф. Иван Желев. В предаването „РадиоТочка“ коментира сроковете и процедурите за избор на..

публикувано на 15.03.24 в 20:33
арх. Йорданка Кандулкова

Арх. Йорданка Кандулкова: Най-тежката рана за един народ е разрушителното отношение към историята му

Правото на културно наследство е правото на идентичност. Правото да бъдем ние. Да бъдем народ . Това каза в интервю за БНР проф. арх. Йорданка Кандулкова. "Отношението към наследството е отношение към себе си и към другия. То е въпрос на морал, пряк израз на нашата ценностна система. Най-тежките рани един народ понася, когато се..

публикувано на 15.03.24 в 11:16

Румънски и украински яйца се продават като български. Сигнали има, резултат от проверките – не

Румънски и украински яйца се продават в кутии с българския трибагреник. Български търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа. Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, от транжорните излизат като български разфасовки. За всичко това алармират от Асоциацията за..

публикувано на 15.03.24 в 07:03

Георги Каприев: Следващият патриарх на БПЦ да е християнски разумен, богословски и човешки грамотен

Следващият патриарх на Българската православна църква да е разумен, християнски разумен. Първо, да е богословски грамотен и второ, човешки грамотен. На това се надявам и нека да е волята Господна , и така да стане, сподели Георги Каприев от Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", който е сред близките хора на патриарх Неофит...

публикувано на 14.03.24 в 17:00