Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как българите в САЩ приемат поправките в Изборния кодекс

Снимка: Ани Петрова

През последните години преди избори в САЩ неизменно започват коментари за броя на избирателните секции. Тази година не е изключение. Българи от САЩ се обединиха в социалните мрежи с настояване за повече избирателни секции. В Индиана например бяха много ядосани, защото от живеещите там около 300 българи - 85 бяха подали заявления, че ще гласуват, но секция не беше открита. Това накара хората да пътуват надалече и да гласуват в съседни щати.

Ралица Коларова беше сред събиращите заявленията за гласуване, но в крайна сметка нищо не се получи. Сега, след последната промяна в Изборния кодекс и възможността да се откриват неограничен брой секции, тя коментира, че това ще даде възможност на повече хора да упражнят своето право на глас.

Коларова откроява липсата на достатъчно избирателни секции като един от най-големите проблеми за българите в САЩ досега, заради големите разстояния. Самата тя на изборите на 4 април е гласувала в Синсинати.

Велина Драмска живее в най-българския град в САЩ – Чикаго, от близо 10 години. Смята, че всеки, който се чувства ангажиран с бъдещето на България и е български гражданин би трябвало да гласува.

Тук няма значение дали ще е машинно или с бюлетини. По-скоро ако е по-пощата или по някакъв такъв друг начин ще има значение за хората, които живеят в чужбина. Колкото за машинното гласуване, от една страна съгласна, защото вече сме в 21 век, технологиите се развиват. Всеки си служи със смартфони, с компютри,  но от друга страна пък има и възрастни хора, за които ще бъде според мен малко по-обременяващо.“

Велина Драмска е песимист за резултатите от предстоящите предсрочни избори.

„Не мисля, че толкова е въпрос на брой гласове, колкото на ясна политика, на поемане на отговорност, на програми, на стратегии. Да се замислят кандидат-управляващите за своите програми, за дебати, за конструктивна дискусия, вместо да се въртят в този омагьосан кръг и да се опитват с още 10-20-30 хиляди гласа да определят бъдещето на България. Не мисля, че така ще се получи.“

Петър Стаматов също е от Чикаго. Повече от 20 години неговото семейство е част от българската емигрантска общност в Америка. Не е безразличен към случващото се в България, но не гласува.

„При съвременния Изборен кодекс няма как да се промени изборната система и затова не участвам в самите избори. Участвам като наблюдател, но самият аз не гласувам.“

Стаматов отбелязва, че партиите винаги правят промените в изборното законодателство в 12 без 5.

„Промени, които не се одобряват нито от Венецианската комисия, нито от международни наблюдатели и обикновено биваме критикувани за тях от чужбина. Но всеки новодошъл и всяка сила, която се чувства в момента в подем, настоява за такива промени, които да са изгодни за нея. По правило 6 месеца преди изборите не би трябвало да се пипа Изборния кодекс, тъй като хората са свикнали със стария кодекс.“

Район „Чужбина” може да съществува и сега, стига партиите да пожелаят, убеден е Петър Стаматов:

„Но партиите не пожелаха. Те можеха дори при сегашния Изборен кодекс да поставят на водещи места известни българи зад граница, които заслужават уважение, но партиите се интересуват от личните си партийни интереси и заради това не поставят на водещи места. Реално, ако всяка една партия постави по двама-трима на изборни места, може да се каже, че 6 партии по трима-четирима човека: ето ти 25 човека, 10% могат да бъдат хора, избрани от район „Чужбина”.

Според Стаматов това е „политическа хватка“, която се използва, за да се разделят българите зад граница от тези в страната.

Правилното решение е въвеждане на дистанционно електронно гласуване зад граница, обобщава той.

„Машинното гласуване е както и район „Чужбина”, работи се на парче. Това са залъгалки за избирателите, вместо да се реши коренно проблемът с електронно дистанционно гласуване. Машинното гласуване абсолютно се обезсмисля, ако имаме електронно дистанционно гласуване.“

Чуйте всички детайли в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как ще бъдат убедени ромите да се ваксинират срещу Covid-19

Здравните медиатори в 12-хилядния ромски квартал "Изток" в Кюстендил са 5 и са постоянно сред жителите. Кварталът беше 25 дни под пълна карантина заради висок брой заболели от Covid-19. По думите на заместник-кметапо социалните дейности в Община Кюстендил Радмила Рангелова ежедневно се търсят решения за намаляване на броя на заразените..

публикувано на 23.06.21 в 21:47

Пред нас е ново предизвикателство - комбинациите между нововъзникващи технологии

Пет български организации официално заявиха готовност да си сътрудничат за развитие на технологиите на изкуствения интелект у нас . “Клъстер Изкуствен интелект България”, Фондация “ЛИБРе”, “Обединено дрон общество”, “Биотехнологичен и здравен клъстер” и „Клъстер за интеграция на нововъзникващи технологии” си подават ръка с цел създаване на..

публикувано на 23.06.21 в 20:21
Дупки в силистренското село Калипетрово

Повече от 30 години улици в село Калипетрово не са ремонтирани

Повече от 30 години няколко улици в силистренското село Калипетрово не са ремонтирани. Жителите недоволстват, но от общинската управа отговарят, че предстои изпълнението на проект за канализация, а след това и асфалтиране.  Изронен асфалт, камъни, прах - това е ежедневието по улица „Руен“ от години. С всеки изминал ден дупките стават..

публикувано на 23.06.21 в 18:01

Зрелостници от Украйна и Молдова не успяха да положат онлайн изпита по български език

Дванадесетокласници от български произход от Украйна и Молдова сигнализират за сериозни проблеми, съпътствали онлайн изпита за владеене на български език. За първа година този тест се провежда в електронен формат . Още по време на пробните изпити са били регистрирани сигнали от преподаватели и родители, че платформата не работи добре...

публикувано на 23.06.21 в 07:44

Преслав Райков: Икономическият шок предстои в Европа

Американската икономика има резерв още няколко месеца да абсорбира покачване на инфлацията, заяви в 16-тия брой на подкаста „На всяка цена“ финансистът Преслав Райков , който следи отблизо дейността на централните банки. По думите му в момента инфлацията расте заради проблемите по веригите за доставки и поскъпването на суровините в..

публикувано на 22.06.21 в 15:33

Полярният мечок Миша и пандата Маша ще радват децата в "Магичен цирк"

В рамките на летните месеци от "Stars of the magic" са подготвили изцяло иновативен спектакъл наречен "Магичен цирк" , който ще се покаже в няколко по-малки града на България.   Представлението вече беше представено в град Пещера. Предстои спектакълът да се играе пред публика и в Приморско, Роман, Ябланица, Килифарево, Златарица, Смолян..

публикувано на 22.06.21 в 15:15
Събор на овцевъдите

Овцевъди се събраха на събор

Кукери от Разлог прогониха злите сили и дъжда при откриването на деветото издание на Националният събор на овцевъдите , който се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец. Повече от хиляда чистопородни животни показват фермери от цялата страна, а под мотото „Български храни от български суровини“ се предлага изобилие от кисело мляко,..

публикувано на 22.06.21 в 14:30