Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна - автентични ценности, съвременна визия

Снимка: НГПИ Тревненска школа

Националната гимназия за приложни изкуства Тревненска школа празнува днес 100-годишнината от основаването на училището. То е създадено като продължител на традициите на Тревненската възрожденска школа.

Празничната програма ще предложи на гостите представителната изложба на учениците от специалностите Дърворезба, Иконопис и Интериорен дизайн. Предвидени са творчески работилници в двора на училището, чиито врати ще бъдат отворени за всеки, пожелал да влезе и да разгледа ателиетата.

В тях мебелите са по проект на учениците. В училището, в което не бие звънец, учат 128 момичета и момчета от цялата страна. „Мисленето ти се променя, като влезеш един път в училището. Усеща се свободната и художествена среда“, споделя един от младежите.

Днешната Национална гимназия става средно специално художествено училище през 1976 година. По това време в страната отварят няколко училища за приложни изкуства.

доц. Цветан Колев

„Докато учехме децата, учехме и себе си, защото бяхме млади“, спомня си доц. Цветан Колев, който преподава живопис и е от първата генерация преподаватели в училището след трансформирането му в средно специално.

Красотата на педагогиката е да те надминат. Така е било винаги в изкуството.“

Тревненското училище е приемник на столарското, създадено преди 100 години, за да запази традициите на Тревненската възрожденска школа в областта на художествената обработка на дърво.

Тези традиции имат реално продължение в живата школа, носител на старите ценности и на новото време, което изисква нов тип мислене, обобщава директорът Орфей Миндов, възпитаник на училището и преподавател от 27 години, в 11 от които ръководи гимназията.

Сред ученически работи с директора Орфей Миндов

„Тук има не само 100 години история, тук са много хора, много съдби. Това е единственото училище, което е реалният, съвременен продължител на Тревненската дърворезбарска, иконописна и дюлгерска школа. Отговорността, мисията е много голяма - трябва да намериш съвременната визия на тази Тревненска школа, да развиеш стила, да съхраниш автентичните му ценности.“

Ползвайки новите технологии, ти трябва да съумееш да съхраниш уникалността, казва Миндов.

Бъдеще винаги има за талантливите, категоричен е той. Където и да попаднат, те са наясно с целия творчески процес - от първата скица до изпълнението на проекта в материал.

В ателието по иконопис

90-95% от възпитаниците на школата продължават обучението си във висше училище по изкуства. „Преди бягаха навънка, сега се позакрепиха, горе-долу си остават тук, или ако отиват, се връщат“, изтъква директорът.

Историята на училището, концепцията за развитието му, създаденото от преподаватели и ученици е представено в луксозен каталог, посветен на 100–годишнината. 

Програмата за отбелязването й продължава през целия ден до късно вечерта. По улиците на Трявна ще премине шествиенамайсторитедърворезбари, предвождано отиконатанапочитания като техен закрилник Св. Георги. 

Снимки в текста: Велина Махлебашиева, БНР


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Из хрониките на Цар Футбол

Цар Футбол отново владее света.  Предаването „Изотопия“ разгръща близките и по-далечни футболни летописи , за да ни потопи в спомена за футболните страсти на фона на настоящата футболна реалност. Златната 1994-а На 17 юни 1994 година се открива най-славното за българите футболно първенство - Световното в САЩ. От 24 отбора,..

публикувано на 19.06.21 в 15:11
Обложката на албума

„Соната 57“ - сбъднат посмъртно проект на Милчо Левиев

Последният албум на Милчо Левиев, който има уникална история, ще бъде представен на 19 юни на концерт в Лятно кино „Орфей“ в родния му Пловдив. Албумът съдържа оригиналниджаз аранжименти за глас и камерни инструментални формации върху теми от емблематични произведения на Барток, Шопен, Владигеров, Равел, Вила-Лобос, Чайковски, Равел,..

публикувано на 18.06.21 в 22:25

Тошко Савов за книгата си „Пътят към теб“: Благодари и продължи напред

„Винаги можеш да намериш доброто. Животът ме е научил на много неща, които не желая и на децата си искам да предам това – да правят това, което те желаят.“ Това каза в предаването „Преди всички“ Тошко Савов, бизнес консултант, семеен терапевт и психолог за своята първа книга „Пътят към теб“ . Савов живее в Германия. „В книгата си..

публикувано на 17.06.21 в 10:18
Снимката е илюстративна

Нова вълна на недоволство в Кюстендил заради отрязани дървета

Недоволство срещу изсичането на дървета в централната част на Кюстендил се надига в социалните мрежи. Дървета се режат още от есента на миналата година, когато бяха премахнати повече от 20 липи и кестени по централния булевард „България“, наричан Алеята, както и в някои от кварталите. Тогава комисия направи обследване дърво по дърво и..

публикувано на 15.06.21 в 14:29
Сдружение Ruse GO

Иван Белчев увлича все повече българи в активни спортни състезания

Организаторът на спортни състезания и създател на онлайн платформа за спортна активност Иван Белчев продължава да приобщава все повече хора към активни физически дейности. „2020 година беше една изключителна година откъм предизвикателства. Първоначално имахме един план, но се случиха много повече неща от предвиденото, колкото и странно да..

публикувано на 14.06.21 в 18:28
Вера Цанева

Пенсионираната учителка Вера Цанева плете рогозки от царевична шума

Вера Цанева, бивша учителка, е усвоила майсторството да плете рогозки от царевична шума. Майсторката много се радва на децата, които с внимание следят сръчните ѝ ръце. "Нямаш представа как се запалват децата", каза за БНР Вера Цанева. Вера се връща във времето назад, когато жените вкъщи се нареждали пред стана. На него изработвали рогозките..

публикувано на 14.06.21 в 15:36

Urbex - красотата на застиналото време

Необичайни пътувания и забранени атракции - така може да се обобщи хобито на Ивайло Дончев, пътешественик-единак, фотограф с афинитет към по-непопулярни места, един от urbex-ентусиастите у нас. Urbex идва от urban exploration – изследване на градската среда. Кое го кара да се впуска в тези донякъде мрачни пътешествия и да се взира в запустели,..

публикувано на 14.06.21 в 15:30