Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Европа: Конференция за бъдещето на Стария континент в Страсбург

| обновено на 09.05.21 в 07:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е Денят на Европа. Той е посветен на мира и единството и в него си си припомняме идеята на френския външен министър Робер Шуман от 1950 година - за създаване на нова форма на политическо сътрудничество в Европа.

Тази година Денят на Европа съвпада с на Конференцията за бъдещето на Европа - форум, който ще даде възможност на европейските граждани до средата на 2022 година да изразят мнението си чрез специалната многоезична онлайн платформа за това каква промяна искат да настъпи в общността.

По време на обсъжданията на гражданите ще се даде възможност и за участие в дебати, посветени на приоритетните за съюза теми като - климатичните промени, здравеопазването и дигиталната трансформация.

Събитието ще бъде открито с церемония в Европейския парламент в Страсбург.

Въпреки споровете дали с тази конференция на се нарушават европейските договори, все пак днес тя ще направи първата си крачка. Програмата включва приветствено слово от френския президент Еманюел Макрон, председателя на Европарламента Давид Сасоли, председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и премиера на Португалия Антониу Коща от името на Съвета на ЕС. 27 студенти по програма Еразъм от всички страни-членки ще присъстват в пленарната зала, а около 300 граждани ще бъдат поканени да се включат дистанционно.

Целта на конференцията е на европейските граждани да бъде предоставена по-голяма роля при оформянето на политиките на ЕС. Като възможни теми в подписаната на 10 март декларация са посочени здравеопазването, климатичните промени, социалната справедливост, цифровата трансформация, ролята на ЕС в света, предизвикателствата на миграцията, сигурността. Тези теми съвпадат с водещите приоритети на Общността и с въпросите, повдигнати от гражданите в проучванията на общественото мнение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен призова останалите държави да изнасят ваксини срещу Covid-19

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова останалите държави да изнасят ваксини срещу Covid-19, както прави това ЕС. В края на срещата на европейските лидери в Порто тя отново заяви, че премахването на патента върху..

публикувано на 08.05.21 в 19:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър-председател Димитър Главчев (вдясно) и служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов на посещение в планинския проход Беклемето, 20 юли 2024 г.

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в община Болярово

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в ямболската община Болярово. Властите уверяват, че близо до населени места няма активни огнища. В опустошеното от огнената стихия странджанско село Воден отново пристигна премиерът Димитър Главчев, който..

публикувано на 21.07.24 в 12:23

Пожар гори в Гърция до границата с България

Служители на държавните горски стопанства от Катунци и Гоце Делчев от рано сутринта са в граничната зона на планината Славянка, където от вчера на гръцка територия бушува пожар. Усилията са насочени към разчистване на зоната от треви и ниска..

публикувано на 21.07.24 в 11:53
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен с американския президент Джо Байдън.

Фон дер Лайен: ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства

ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства, заяви Урсула фон дер Лайен, която преди дни бе преизбрана за председател на Европейската комисия, след като в събота разговаря по телефона с американския президент Джо Байдън, предаде ДПА...

публикувано на 21.07.24 в 11:40
Антоанета Цонева

Антоанета Цонева: Реализацията на третия мандат е трудно упражнение

В тази среда устойчиво управление много трудно би могло да бъде създадено . Това каза пред БНР Антоанета Цонева от ПП-ДБ. Тя посочи, че няма как нещо да се промени до утре, когато ще бъде връчен вторият мандат, след като желанието им да..

публикувано на 21.07.24 в 10:50
Хамид Хамид

Хамид Хамид за ситуацията в ДПС: Изходът е в устава, не в талибански изпълнения

Случва се във всяко семейство баща и син да се скарат понякога, но след това обикновено се сдобряват , а с този, който ги е скарал, знаете какво се случва. Така образно описа ситуацията в партията Хамид Хамид, заместник-председател на ДПС и на..

публикувано на 21.07.24 в 10:38

Седмица под знака на пожарите и червения код

Тази седмица България горя буквално. Имаше червен код за пожари и високи температури в цялата страна. Тежка беше ситуация в Пловдивско, Хасковско, Източните Родопи, Сакар и Странджа. Горя в района на Огражден планина, на границата с Република..

публикувано на 21.07.24 в 10:11

Гърция: Пореден ден с висок риск от пожари, земетресение разлюля Крит

Днес е пореден ден с висок риск от пожари в Гърция.Температурите продължават да се движат около 42 градуса.Силно земетресение удари остров Крит.Няма щети и жертви. С участие на самолети и хеликоптери овладяха частично пожара до град Серес...

публикувано на 21.07.24 в 10:00