Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет на БНР с призив за мораториум върху намаляването на бюджета на медията

| обновено на 09.05.21 в 11:20
Снимка: Ани Петрова

Общественият съвет на БНР призова да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за медията. В писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет и Съвета за електронни медии , членовете на Обществения съвет настояват да бъде възстановена бюджетната субсидия в първоначалния ѝ размер.

Според оперната прима Александрина Пендачанска, която участва в съвета, по този начин правителството в оставка се опитва да окаже натиск върху обществената медия:

„За нас е очевидно, че чрез тези финансови санкции правителството е направило опит да накаже и да наложи натиск и контрол в тази обществена медия, която се ползва с най-голямо обществено доверие и което е изградено именно на базата на свободата и независимостта на журналистите, с което мисля, че Националното радио има пълно основание да се гордее“, каза световноизвестната оперна певица Александрина Пендачанска, член на Обществения съвет на БНР.

Преди дни генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио.

Причина за искането е, че бюджетът на Радиото тази година вече е намален с близо 1 милион лева, което налага намаляване на оперативни разходи и поставя под заплаха нормалното изпълнение на обществената мисия на Радиото, посочва Балтаков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бюджетът на БНР е намален с още 388 000 лева

Българското национално радио е информирано от Министерския съвет с писмо за ново намаляване на бюджетната субсидия на Радиото - този път с  388 000 лева. Само преди месец бюджетът на Радиото беше намален с близо 450 000 лева, мотивирано с..

публикувано на 05.05.21 в 17:00
Генералният директор на БНР Андон Балтаков

Андон Балтаков: Основният проблем е независимостта на финансирането на обществените медии

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио.  Бюджетът..

публикувано на 08.05.21 в 13:00
Андон Балтаков

Генералният директор на БНР пита премиера защо бюджетът на БНР е намален, а на БНТ и БТА - увеличен

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до министър-председателя  по повод намаляването на бюджета на Радиото с близо 450 000 лева, мотивирано с държавни разходи заради пандемията.  Балтаков пита защо бюджетът на общественото..

обновено на 14.04.21 в 17:51
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11