Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Столичният зоопарк отбелязва 133 г. от създаването си

| обновено на 09.05.21 в 13:01
Добромир Бориславов
Снимка: личен архив

Този месец Столичният зоопарк отбелязва 133 години от създаването си.

„Столичният зоопарк е най-големият зоопарк на Балканите и като такъв би следвало да се отбележи подобаващо такава годишнина“, каза за БНР Добромир Бориславов, директор на зоопарка, ландшафтен архитект.

Той съобщи, че ще се организира изложба, с която да се насочи вниманието на посетителите към защитените видове животни, които се отглеждат в Столичния зоопарк.

„Напоследък зоопарковете започват да придобиват една много важна функция. Те от места, в които се отглеждат диви животни на закрито, вече все повече се превръщат в центрове, в които да се отглеждат и размножават и защитени видове, изчезващи в природата и реално погледнато ролята на зоопарковете е да съхраняват генофонда и да се опитват да поддържат и увеличават популациите на тези застрашени видове“, допълни в предаването „Закуска на тревата“ Бориславов.

Двойка белогърби гибони         Снимка: Столичен зоопарк

Върху стари варели ще бъдат показани рисунки на животни от защитени видове, които столичната зоологическа градина отглежда.

„И за да бъде модерен, както повечето големи зоопаркове, ние сме решили това да се случи върху нестандартни пана, те ще бъдат изрисувани върху варели като искаме да покажем на посетителите, че в днешно време трябва да се опитваме да оползотворяваме ресурсите на природата по възможно най-пълноценния начин. Искаме да покажем, че едни отпадъчни продукти могат да се превърнат в произведение на изкуството. Именно върху тези варели ние ще покажем рисунки на животни от защитени видове, които Столичната зоологическа градина отглежда. По различни начини ще се опитаме да възпитаваме децата към любов и грижа към природата и съответно към животните, защото всичко е един цикъл, една екосистема. За съжаление намесата на хората води до катаклизми и изчезване на много ценни видове“, подчерта той.

Снежен леопард Никс           Снимка: Столичен зоопарк

Според Добромир Бориславов ръководството на Столичната зоологическа градина се стреми да облагородява пространството на зоопарка, който е 235 декара. 

Японската градина ще бъде подобрена, да стане още по-привлекателна, красива с богатото си съдържание от декоративни видове със своите алеи с камъчета и други ландшафтни композиции. В момента има реконструкция на една от детските ни площадки, която се намира близо до бизоните и благородните елени. Още малко остава тя да бъде завършена, след това в рамите на летния сезон ще бъде реконструирана и детската площадка, която е близо до езерото, благодарение на това, че зоологическата градина кандидатства по програма ПУДООС на министерството на околната среда и водите“.

Снимка: Столичен зоопарк

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дупки в силистренското село Калипетрово

Повече от 30 години улици в село Калипетрово не са ремонтирани

Повече от 30 години няколко улици в силистренското село Калипетрово не са ремонтирани. Жителите недоволстват, но от общинската управа отговарят, че предстои изпълнението на проект за канализация, а след това и асфалтиране, но хората не вярват. Изронен асфалт, камъни, прах - това е ежедневието по улица „Руен“ от години. С всеки изминал ден..

публикувано на 23.06.21 в 18:01

Зрелостници от Украйна и Молдова не успяха да положат онлайн изпита по български език

Дванадесетокласници от български произход от Украйна и Молдова сигнализират за сериозни проблеми, съпътствали онлайн изпита за владеене на български език. За първа година този тест се провежда в електронен формат . Още по време на пробните изпити са били регистрирани сигнали от преподаватели и родители, че платформата не работи добре...

публикувано на 23.06.21 в 07:44

Преслав Райков: Икономическият шок предстои в Европа

Американската икономика има резерв още няколко месеца да абсорбира покачване на инфлацията, заяви в 16-тия брой на подкаста „На всяка цена“ финансистът Преслав Райков , който следи отблизо дейността на централните банки. По думите му в момента инфлацията расте заради проблемите по веригите за доставки и поскъпването на суровините в..

публикувано на 22.06.21 в 15:33

Полярният мечок Миша и пандата Маша ще радват децата в "Магичен цирк"

В рамките на летните месеци от "Stars of the magic" са подготвили изцяло иновативен спектакъл наречен "Магичен цирк" , който ще се покаже в няколко по-малки града на България.   Представлението вече беше представено в град Пещера. Предстои спектакълът да се играе пред публика и в Приморско, Роман, Ябланица, Килифарево, Златарица, Смолян..

публикувано на 22.06.21 в 15:15
Събор на овцевъдите

Овцевъди се събраха на събор

Кукери от Разлог прогониха злите сили и дъжда при откриването на деветото издание на Националният събор на овцевъдите , който се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец. Повече от хиляда чистопородни животни показват фермери от цялата страна, а под мотото „Български храни от български суровини“ се предлага изобилие от кисело мляко,..

публикувано на 22.06.21 в 14:30

Трябва ли да има велоалея на бул. "Витоша"

Защо на булевард „Витоша“ да не може да има велоалея - този въпрос се обсъжда в социалните групи за велосипедисти в София. След ремонта преди години, минаването с велосипеди беше забранено по Витошка. А нарушителите получават глоби. Илиан Петров е колоездач, от онези, които обичат да карат велосипеди, но не само за удоволствие, а и..

публикувано на 22.06.21 в 12:35
Сладоледът е от продуктите, в които се добавя титанов диоксид

Предлага се забраната на титановия диоксид като хранителна добавка

В свой анализ европейския орган по безопасност на храните предупреди, че оцветителят Е171, или титанов диоксид, в храните не е безопасен .  Изследването е в рамките на продължаваща преоценка на разрешените преди 2009 г. за употреба в ЕС оцветители за храни. На ниво работна група по добавки в храни към Европейската комисия е било взето решение..

публикувано на 22.06.21 в 11:30