Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Панчев: Нямам вяра в регулатора по казуса „Илчовски“

Върху втория пенсионен стълб продължава да виси дамоклев меч, смята икономистът

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

„Не би трябвало да е трудно за проверка.“ Така икономистът Стоян Панчев от Eкспертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) коментира в интервю за БНР част от изнесената информация от бизнесмените Светослав Илчовски и Иван Ангелов пред парламентарната комисия по ревизия на досегашното управление. 

Панчев анализира казаното за създаването на изкуствени обороти и фиктивни сделки със зърно, така че резултатите на визираната компания за годината преди публичното предлагане на нейни акции да изглеждат по-добре, отколкото са били в действителност.

Би трябвало този процес да е лесен за проверка постфактум, да могат да се проследят парични потоци в банките, защото това не се случва кеш, отбеляза икономистът. 

Според анализатора за портфолио мениджърите и хората, които инвестират на пазара би следвало да светне червена лампа, когато точно преди публичното предлагане се регистрира скок в приходите.

Въпросът е доколко такова напудряне на резултатите е престъпно и доколко е счетоводна хватка, подчерта Стоян Панчев.

„Не смятам, че е рядкост. По света това се случва доста често. Въпросът е доколко става въпрос за чиста измама или за напудряне на числата.“

Вторият пенсионен стълб може да инвестира на българските капиталови пазари и така да ги развива – това винаги е било част от идеята за съществуването на втория стълб, подчерта Стоян Панчев в предаването „Преди всички“.

Проблемът идва от твърдението на г-н Илчовски, че част от фондовете са били „натиснати“. /…/ Самият Илчовски ни описа неформален път за осъществяване на натиск, колкото и ужасяващ да звучи. Не трябва да забравяме и големия въпрос, който се върти около частните пенсионните фондове в България. Включително ГЕРБ през 2014 г. се опита да ги национализира. Това продължава да бъде дамоклев меч върху втория стълб. На практика непрекъснато има апетити той да бъде присъединен към първия – тези спестявания, които имат немалка част от българските работещи, да преминат към първия стълб, да бъдат изхарчени.“

Панчев изрази предположение, че „може би това е чисто формален начин за осъществяване на този натиск“.

Нямам вяра в регулатора, че ще направи нещо, изтъкна икономистът, запитан каква е ролята на Комисията за финансов надзор в този сюжет.

„На всяка цена трябва да се направи тази проверка в НАП, проверка на това движение на тези средства. /../ Дори вече трябваше да има някакво изявление, както има от самата Фондова борса. Нямаме такова нещо от регулатора, няма никакъв коментар по този въпрос.“

Стоян Панчев припомни позицията си, че е добре хората сами да спестяват и да мислят за бъдещето си, защото и в първия стълб, и във втория по думите му има много проблеми. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Кабинетът Главчев "изгасил два пожара", няма да се отрази на бюджета

Осигуряването на средства по така наречената "украинска помощ" за земеделците и отпускането на пари за предприятието мини "Марица Изток" няма да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит. Това увери в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев. Той разкритикува задочно несвършеното от редовното..

публикувано на 26.04.24 в 13:50
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07