Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 2 - 10 май 2021

Националният отбор след завръщането си от Русия
Снимка: Елисавета Първанова

Националният ни отбор по спортно катерене се завърна със 7 медала от Европейското първенство за юноши и девойки в Перм, Русия. 15-годишният Николай Русев спечели златото в боулдъра, златото в комбинираната дисциплина и среброто в скоростта. 16-годишният Слав Киров спечели първото място в комбинираната дициплина в своята възрастова група, третото място в боулдъра и в трудността, а връстничката му Алекс Тоткова завоюва бронза в комбинираната дисциплина при девойките. На челни места сред 300 състезатели от 19 европесйки държави се класираха също Боян Киров и Николай Ангелов. Националите ни бяха посрещнати и получиха специални поздравления от ръководството на Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Победителите в алпиниадата

Победители в тазгодишното издание на Ботевата алпиниада са свръзката Никола Леваков, Деян Милчев и Кристиан Димитров. На второ място се класираха Благовест Цолов и Станислав Атанасов, а трети - Орлин Николов и Павел Недялков. Състезанието е републиканската лятна алпиниада на Българската федерация по катерене и алпинизъм. Организира се за 12 път от Клуб по екстремни спортове “Вратица” и има за цел да продължи традиционната Първомайска алпийска среща, провеждана през миналото край Враца.

“Времето беше перфектно, което позволи доста изкачвания на Централна стена в събота. Бобката и Мечо (Благовест Цолов и Станислав Атанасов - бел.ред.) почти успяха да изкатерят изключително трудния си проект "Dreamix" свободно, като само последното въже не го минаха. Имаше към 40-50 катерачи по скалите, не всички участваха в състезателната част. Като цяло, накъдето и да погледнеш, се виждаше свръзка да катери, което отдавна не се беше случвало на Врачанските скали. В събота вечерта имаше раздумки на фона на жива музика, което още повече сплоти катерачното общество, а това е и една от целите на алпиниадата. Това е последната алпиниада в Алпийския дом. Надяваме се новите собственици да спомогнат за продължаването на традицията" - каза пред БНР Нино Пелов от организаторите.

Скалите край Враца

Екстремните сноубордисти Ивайло Йорданов и Петко Младенов реализираха първо спускане със сноуборд по централния улей на вр. Дамга, известен още като Вазов връх (2669 м), в Северозападна Рила.

“Един 20-метров рапел в долната част, последван от още 10-15 метра откатерване. Приблизително 320 метра денивелация. Изключително стръмен - над 45 градуса е целият улей, с изключение на влизането" - уточни Ивайло пред БНР.

Спускането на Ивайло Йорданов

12 шерпи от екипа, фиксиращ парапетите за комерсиалните експедиции, станаха първите, изкачили Еверест този сезон. Единият от тях - Ками Рита Шерпа, подобри собствения си световен рекорд, стъпвайки на най-високия връх на планетата за 25-и път. Заради усложнената ситуация с коронавируса и случаите на заразени в Базовия лагер, както и в цял Непал, местните власти въведоха регламент, според който изкачванията на Еверест трябва да стават според номера на разрешителните. Издадените пермити са над 400. В същото време, няма официални данни колко души са евакуирани от Базовия лагер с ковид, но клиенти съобщават за няколко десетки.

Ками Рита Шерпа

Междувременно, германският алпинист Давид Гьотлер и испанският ултрабегач и ски-алпинист Килиан Жорнет съобщават за хода на аклиматизацията си в района на Еверест, без още да са обявили намеренията си. Предполага се, че ще правят опит за траверс Еверест-Лхотце.

Алекс Чикон отиде да се аклиматизира за Еверест на връх Пумори.

Евакуация на заразени с коронавирус клиенти се извършва и от Базовия лагер на Дхаулагири. Това съобщава 82-годишният испанец Карлос Сория, който е там за своя 11-и опит да изкачи този връх.

Бърз напредък осъществява румънско-словенската свръзка от трима алпинисти, които в петък започнаха атаката на Дхаулагири по премиерен маршрут - Северозападния ръб. Хория Колибасану, Мариус Гане и Петер Хамор изградиха Лагер 3, после почиваха няколко дни в Базовия лагер заради неподходящо време и в неделя достигнаха 6800 метра, като само за ден са изкатерили 1400 метра денивелация. Очаква се днес да достигнат ръба, откъдето им предстои 7000 метра изкачване до върха.

Килиан Жорнет и Давид Гьотлер

Чешките алпинисти Зденек Хак и Ярослав Бански изкачиха по премиерен маршрут връх Канчунг Шар (6103 м) в Непал. Двамата са изкатерили 1000-метровата Северна стена, траверсирали са и са се спуснали с рапели от юг.

Зденек Хак е носител на наградата “Златен пикел” за две свои особено ценни премиери - нов маршрут на Гашербрум 1 през 2017 г. и на Чамланг (7321 м) през 2019 г. с Марек Холечек.

Семейство алпинисти изкачиха по нов маршрут Маунт Хънтингтън (3731 м) в Аляска. Германката Инес Паперти и словенецът Лука Линдич са изкачили върха, известен със стръмните си и трудни стени, по 1000-метрова линия М7 с микст катерене, която са нарекли “Heart of Stone”, бивакували са на 200 метра под върха и са се качили горе на следващата сутрин.

Изкачването в Аляска

На 11 май в залата на Полския институт в София ще бъде отбелязана 40-ата годишнина от първата българска експедиция в Хималаите, завършила с първия хималайски успех за България – изкачването (при това без допълнителен кислород) на Лхотце (8516 м) от Христо Проданов, на 30 април 1981 г. Публиката ще може да види филма “До върха и нагоре” (България, 1981, Александър Пеев, Иван Панайотов, 48’) за експедицията и да се срещне с нейните участници. Входът е свободен, уточняват организаторите от Банско филм фест.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 15 - 21 юли 2024

Алекс Тоткова зае 6 място на Световната купа по трудност в Бриансон , Франция. С това 19-годишната катерачка стана 10-а във временното класиране, остават още два кръга наесен. В Бриансон победи Мей Котаке от Япония - страната, която все повече се налага като водеща сила в спортното катерене. Второто и третото място бяха заети от италианката Лаура..

публикувано на 21.07.24 в 13:07

21.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.07.24 година.

публикувано на 21.07.24 в 08:15
Борис Машалов

Борис Машалов - северняшкият славей

Борис Машалов има специално място в българската народна музика. Той е един от първите утвърдени в публичното пространство певци у нас с изпълнения по радиото, с концерти и записи на грамофонни плочи. Роден е в град Севлиево на 30 януари 1914 г. и израства в семейство на потомствени занаятчии и певци. Певческият талант на Машалов проличава още в..

публикувано на 16.07.24 в 03:00
Първо изкачване на Muchu Chhish

Екстремните спортове 7 - 15 юли 2024

Димитър Атанасов победи в най-дългата дистанция на състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра" . Той измина 154-километровото трасе за 20:35:12 часа. При жените най-бърза беше Елена Борисова - тя постигна време 27:06:46 по тежкото трасе, с 6300 м денивелация, което включваше два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и..

публикувано на 15.07.24 в 12:53

14.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 14.07.24 година.

публикувано на 14.07.24 в 08:44

07.07.24 Законите на Мърфи

Чуйте в звуковия файл рубриката " Законите на Мърфи" от 7 юли 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 08.07.24 в 09:44
Иво Андреев на финала на Е4

Екстремните спортове 1 - 7 юли 2024

Шестима планински бегачи застанаха на 5 юли на масов старт по българския участък от туристическия маршрут Е4 , познат още като „Петте планини“. Трасето е 240 км, с 14 000 метра изкачване във Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Шестимата са сред най-успешните ултрамаратонци в България - Росен Русев, Пламен Манов, Георги Деспотов, Иво Андреев,..

публикувано на 07.07.24 в 14:45