Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Майсторството на иконописци от Тревненската школа

Музей "Тревненска иконописна школа"
Снимка: Музей "Тревненска иконописна школа"

Най-старата възрожденска иконописна школа в България е Тревненската. Повече от 160 оригинални икони илюстрират майсторството на няколко поколения иконописци от този край. Те са представени в музея „Тревненска иконописна школа”, в сграда, строена някога за параклис, която се намира на високо слънчево място в града.

Историята на музейната сграда е част от тази за създаването на Преванториума за гръдоболни деца в околностите на Трявна. Средствата за построяването му са дарени от царица Йоанна. Те са нейна зестра след сватбата ѝ с цар Борис III. Царският архитект Йордан Севов проектира сградата на детската специализирана болница - санаториум, открита през март 1944 година.

Големият комплекс разполага с всички нужни помещения, включително с параклис, изграден в тоскански стил. Параклисът не е осветен и богослужения в него не са се провеждали. Интересна подробност е, че е строен от работници от еврейски произход.

"Това са хора, които, за да бъдат спасени, са били мобилизирани като строителни батальони. Идеята е била да се спасят тези хора, български поданици на царството, това са български евреи, които са работили", каза за БНР екскурзоводът Константин Малчев.

В началото на 80-те години, под егидата на Фонд „13 века България“, се осъществява идеята на това място да се създаде музей на Тревненската иконописна школа и днес 160 оригинални икони свидетелстват за майсторството на зографите.

"Иконописта е един от трите занаята, формиращи тревненската художествена школа другите два са дърворезба и строителство. Като иконописта е най-стария художествен занаят, който се практикува в Трявна. Има приемственост с Търновската иконописна школа. Най-старите икони са в предверието на храма. Това са икони,  датирани от края на 17 до средата на 18 век. Те не са икони, работени от представителите на типичната класическа тревненска школа. Това са икони, работени от тревненски майстори, но това са майстори, които са работили по-скоро по подобие на тези, които са рисували икони в манастирите. Съблюдавали са стария гръковизантийски стил".

В Трявна работят шест зографския фамилии. Иконописта е занаят, който не е организиран в еснаф. Той е по-скоро семеен и се предава от баща на син.

Иконите в колекцията са църковни и са от храмове от региона, които вече не функционират. Сред тях има и копия на чудотворни, като легендарната „Посечена Богородица“ и „Скърбяща Богородица“, изобразена със син плащ. Рядка икона е „Кърмещата Богородица“, която е част от сбирката в музея, представящ единствено Тревненската иконописна школа.

"Характерното за тревненската икона е, че тя максимално се придържа към каноничните изисквания, но за сметка на това е страшно богато украсена - с много ярки цветове, с много злато, с много цветя, дори с изработени специални щампи за цветовата украса. Иконите от по-късно възникналите художествени школи са също доста богато украсени, но те са по-живописно изглеждащи".

Освен експозицията, посетителите на Музея могат да разгледат и възстановката на зографска работилница от 19 век. Тя е единствената колекция в България, която показва пълен набор оригинални зографския инструменти. Дарена е от наследници на Миневската фамилия. Тук може да се проследят етапите в подготовката и рисуването на иконата.

Ръцете, лицата и очите на персонажите рисувал майсторът, останалото можело да се прави и от помощниците, добавя екскурзоводът, докато разглеждаме инструментите на някогашните майстори зографи.

Тук са подредени и бурканчета с основи за бои на прах. Иконописците ги приготвяли като ползвали различни съставки, включително яйчен жълтък, за да прилепват боите по-добре към основата. За залепване на златния лист върху иконата използвали сок от чесън. Показан е ножът, с който се изрязвало златото върху възглавничка, направена от еленова кожа, за да не се наелектризира листът.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проваля ли се Западът в помощта за бедните срещу Covid-19

На теория вирусите като Covid-19 би трябвало да инфектират хората без значение от социалния статус. На практика обаче пандемията разтвори още повече ножицата между бедните и богатите. За пандемията на две скорости разказват Робърт Йейтс – изпълнителен директор на Центъра по всеобщ достъп до здравеопазване и директор на програмата за..

публикувано на 12.06.21 в 11:20

В Чикаго ваксинират българите с атрактивни предложения за мач

З а българите в Чикаго център “Коперник” ще бъде място за ваксиниране от 14.00 до 16.00 часа с храна, музика, безплатен билет за футболен мач на “Чикаго  Файър”. Това беше оповестено и в новините на местния ТВ канал АВС. „Най-различни са специалните събития за различните емигрантски общности и предстоящото събитие в събота е посветено..

обновено на 12.06.21 в 07:41
Снимката е илюстративна

Плетене с грижа за децата утре на Световния ден на плетенето

„У нас ще се проведе масово плетене на открито като социално събитие е в помощ на лечение на децата“, каза в „Хоризонт до обед“ Магдалена Делева от групата "С вяра в доброто ", в която майки плетат благотворително играчки за лечение на дечица. Утре е Световният ден за плетене на открито. "Събираме се жени от цяла България , ние се..

публикувано на 11.06.21 в 13:18

Как ще се гласува на изборите на 11 юли в Испания

С подготовката на изборите в Испания се занимават посолство ни в Мадрид и девет консулски служби в Барселона и Валенсия. За изборите на 11 юли в Испания ще може да се гласува в около 60 избирателни секции , след като паднаха ограниченията за разкриване на секции зад граница. Това е най-голямата бройка досега, като на редовните избори през..

публикувано на 11.06.21 в 12:30

Гласуването на 11 юли в Гърция в около 45 секции

На тези избори броят на гласувалите в Гърция ще се определи от туристите. А на 11-ти юли те са хиляди. Не би могло да се прогнозира колко от тях ще отделят време, за да отидат да гласуват. Засега има подадени молби за около 45 секции в цялата страна, а окончателният брой ще стане ясен на  20-ти юни. Важни са и местата, където ще има..

публикувано на 11.06.21 в 11:42
Александър Христов

Александър Христов: Резултатите от изборите на 11 юли ще бъдат ксерокопие от 4 април

„Имаме уникално служебно правителство, хиперактивни министри и донякъде скрит премиер . Това се случва за първи път в новата ни история.“ Това каза пред БНР доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Когато в държавата се провеждат такъв тип активности, това дава увереност на хората, че промяната е в техни..

публикувано на 11.06.21 в 07:34
Асен Личев

Асен Личев: Ще отменя решението за прекратяване на ОВОС на трасето под тунела „Петрохан"

„Искам да уверя хората от Северозапада, че аз започнах работа на магистрала „Хемус“ като проучвател на участъка Правец-Джурово, приемал съм основите на най-високия мост – Дебреш, а след това съм работил 25 години в МОСВ и целият процес ми е много добре познат. Служебното правителството завари една разтурена администрация, както на АПИ,..

публикувано на 10.06.21 в 13:57