Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Плевен започва да действа нова социална услуга за лица с трайни увреждания

Стефан Милев
Снимка: Латинка Светозарова

От 15 май в Плевен започва да действа нова социална услуга. В момента общината набира документи на нуждаещи се, както и за хора, които ще извършват така наречената асистентска подкрепа. 

"Могат да се възползват лица в нетрудоспособна възраст, които са в невъзможност за самообслужване и които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност. И другата група, които могат да се възползват - това са деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ. Това се отнася само за случаите, които не ползват другата социална услуга, която община Плевен е разкрила -"Асистентска подкрепа", но тя е по закона за личната помощ", каза за БНР заместник-кметът на Плевен Стефан Милев.

"Потребителите, които ще могат да се възползват от услугата, са 386 души. Тези 386 души по указания ще бъдат обслужвани около 120-130 асистенти, което означава, че минимално един асистент ще се грижи на 4 часа за двама потребители. Между 2 и 4 часа ще има ангажимент да почисти, ако трябва да се изготвят някакви документи, които са необходими, свързани с администрацията, ще може да се ангажира с купуване на лекарства".

Асистентската подкрепа е насочена и към деца с трайни увреждания.

"И пълнолетни с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не се възползват от асистентстката подкрепа по закона за личната помощ, т.е. всеки един потребител ще може да реши в коя група попада и коя социална услуга, която предоставя общината да ползва - дали по закона за социалните услуги, където е разкритата нова услуга - асистентска подкрепа или по закон за личната помощ - там единственото изискване, различно от асистентската подкрепа е, че е задължително всички потребители да имат в ТЕЛК записано, че е с чужда помощ. Докато тук програмата дава възможност на такива семейства, които са в затруднено положение или имат родители в нетрудоспособна възраст, които не могат да се обслужват сами, да използват тази услуга", допълни в предаването "12 + 3" Милев.

По думите му няма изисквания за възрастта на асистентите и придобитите им умения. Заплатата ще е между 700 и 800 лева. Кандидатите трябва да са по настоящ адрес жители на град Плевен.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кореспондентът на БНР Пламен Христов направи пътешествие с круизен кораб

Кореспондентът на програма "Хоризонт" на БНР Пламен   Христов направи пътешествие с круизен кораб. Корабът е тръгнал от Рим, преминал е покрай Неапол, Палермо, Генуа, Малта и е пристигнал отново в Рим, пътувайки по Средиземно море. Мерките за дезинфекция и безопасност са били строги, разказа Пламен Христов.   "Непрекъснато се..

публикувано на 18.06.21 в 21:33

Ден на отворените врати ще се проведе в НАО Рожен

На празника на "Света Троица" ще се проведе ден на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория   в Рожен. В Обсерваторията ще пристигне представител на австрийска фирма, производител на новия телескоп с оптична система, чието изграждане предстои. Обсерваторията в Рожен е единствената в света с параклис. Непосредствено..

публикувано на 18.06.21 в 20:15
Телевизионната кула в Русе

Телевизионната кула в Русе е най-високата в страната

Телевизионната кула е едно от важните технически съоръжения, благодарение на които в северната част на страната се разпространяват радио- и телевизионните сигнали. Ако сте в Северна България и слушате радио, а телевизорът ви работи, това се случва благодарение на най-високата радио релейна телевизионна станция в Русе. Телевизионната..

публикувано на 18.06.21 в 16:52

Пандемията като възможност за нови печеливши икономически ниши

Много държави вече предлагат сериозни стимули и специални условия за чужденци, работещи от разстояниe. До 2035 година броят на дигиталните номади по целия свят се очаква да достигне 1 милиард. Затова и конкуренцията да бъдат привлечени от редица страни е доста ожесточена, но пък броят на избралите този работен лайфстайл е достатъчен, за да има за..

публикувано на 18.06.21 в 16:51

Проф. Иван Станков: Около 20% от козите и овцете са „виртуални“

Проблеми с работната ръка, със субсидиите, с мнимите стада, с които се крадат субсидии, имат българските овцевъди. Десетки животновъди се събраха на поляните край Петропавловския манастир до Лясковец на деветото издание на Националния събор на овцевъдите. Няма категорична яснота какви са щетите за бюджета от неправомерно раздадени..

обновено на 18.06.21 в 15:43
Александър Бабанин

Александър Бабанин: Вече има интерес към полуавтономни автомобили

По време на изложението „Трък експо“ бяха представени системи за полуавтоматично управление на камиони , дори и такива, които са в серийно производство. „Все още сме далеч от ситуации, в които автономните камиони ще са господарите на пътя, но пътят към подобни автономни машини вече е поет. Производители и дистрибутори вече пробват..

публикувано на 18.06.21 в 13:33
Йордан Чорбаджийски

Йордан Чорбаджийски: Ще усетим по джоба си по-ниска ставка на ДДС за основните храни

Бизнесът отново настоява за намаляване на ДДС за основните храни – за хляба и хлебните изделия да бъде 0%, а за млечни и месни продукти – 5%. Идеята е подновена на среща с депутати от 45-ото Народно събрание, сформирано след изборите на 4 април. Трябва да се направи потребителска кошница с продукти от първа необходимост и на тази база да се..

публикувано на 18.06.21 в 07:43