Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За седем месеца ще бъдат заснети 47 града

Колите на Google отново в България

В бъдеще Google Maps и Street View ще ни показват освен най-бързия, но и най-природосъобразния маршрут

Колите на Google отново са в България. От март те актуализират картите си, което не е правено от 2012-та.

На глобално ниво Google Maps и Street View планират да показват в бъдеще освен най-бързия, но и най-природосъобразния маршрут. Така чрез софтуер се очаква да бъде намалено замърсяването. За т.нар. "еко маршрути", Google Maps ще разчита на данни от Street View и от сателитите за навигация. Обещанието е първите тестове да са по-късно тази година в САЩ.


Другата изненада ще е, че от юни приложението за навигация ще ни казва кога навлизаме в зони с ниски емисии. Иначе за България изненада е, че в сегашните маршрути, освен актуализирането на данните за големите градове, в списъка са включени по- малки.

„Именно в тази актуализация можем да видим как нашите навици са се променили за близо 10 години.  Информацията има стойност, когато е адекватна, когато е вярна и е актуална“, каза пред БНР Георги Малчев, специалист по дигитален маркетинг.

Венцислав Караджов от Комисията за лични данни припомни в „Хоризонт до обед“ , че големите корпорации спазват правилата при заснемането на публичните места. Страната има национални норми за заснемане на публични места. И обработване на лични данни в големи обеми.  


„Досега Комисията не е регистрирала сигнали на български граждани при първото заснемане на Google от 2012-та година“, каза още Венцислав Караджов от Комисията за лични данни. Той смята, че при поредното заснемане няма да има проблеми с това. 

За седемте месеца колите на Google ще преминат през 47 града. Ще заснемат и новоизградените пътища. Според статистиката – от 2014-та година в страната ни има около 200 километра нови магистрали, стотици километри нови първокласни пътища.

Към това ще се добави и заснемането на много природни забележителности, пешеходни зони.

Още по темата в звуковия файл.

Фотографии: Добромир Видев.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сладоледът е от продуктите, в които се добавя титанов диоксид

Предлага се забраната на титановия диоксид като хранителна добавка

В свой анализ европейския орган по безопасност на храните предупреди, че оцветителят Е171, или титанов диоксид, в храните не е безопасен .  Изследването е в рамките на продължаваща преоценка на разрешените преди 2009 г. за употреба в ЕС оцветители за храни. На ниво работна група по добавки в храни към Европейската комисия е било взето решение..

публикувано на 22.06.21 в 11:30
Стоилко Апостолов

Стоилко Апостолов: Не трябва да си заравяме главите в пясъка, а да планираме екологичното земеделие

"И в трите основни зърнени култури сме в топ 10 в света – това не било дори в най-силните години на комунистическото кооперативно стопанство“, коментира в „Преди всички“ Стоилко Апостолов, управител на фондация за биологично земеделие „Биоселена“. Преди дни пред „Хоризонт“ Апостолов съобщи, че България се нарежда в челната десетка в..

публикувано на 22.06.21 в 09:58
Силвия Георгиева

НСОРБ подновява апела 2% от подоходния данък да остава в бюджетите на общините

„Няма причина да се води дискусия за рамката на местното самоуправление в България. Такъв въпрос не стои. Считаме за несериозно да се дебатира премахването на единствения орган на местното самоуправление, какъвто са общинските съвети .“ Този коментар направи пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините..

публикувано на 22.06.21 в 08:51
Къдринка Къдринова

Къдринка Къдринова: Магията на Виетнам са хората

Журналистът Къдринка Къдринова представи книгата си „Магията Виетнам“. Първото пътуване на Къдринова до Виетнам е било през 2006 година.  „Обиколила съм целия Виетнам“, обясни Къдринка Къдринова в интервю за БНР. „От всичко по малко има в книгата. Тя е доста голяма – над 300 страници. Информацията е много обемна.“ Книгата..

публикувано на 21.06.21 в 19:03

Може ли да има проблеми с въвеждането на екостикери за колите

От 12 юли колите ще имат  екостикер , който ще указва на градските власти къде може да се движи автомобилът при определени от тях зони с ниски емисии на газовете. Това може и да е проблем, посочват специалисти. Но със сигурност е поредната стъпка към по-чистия въздух в големите градове. Обособяването на  „зони с ниски емисии “ е..

публикувано на 21.06.21 в 15:40
Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Промени в НПК ще разграничат косвените жертви по закона „Магнитски“

Необходимо е да се приеме изменение в Наказателно-процесуалния кодекс, в което да бъде записано, че информация като тази по закона „Магнитски“ е законен повод за образуване на досъдебно производство . Това мнение изрази пред БНР  адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права...

публикувано на 21.06.21 в 09:04

НДК отбелязва 40 години от основаването си с изложба "Различности"

"Различности" е заглавието на експозицията, подредена в Арт галерия - НДК. Повече от 50 произведения на 18 художници могат да бъдат разгледани до 8 юли. Тя е продължение на проект от 2019 г. и е част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата. Изложбата, която беше планирана за миналата година, вече може да бъде видяна..

публикувано на 20.06.21 в 11:14