Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит за убийство и самоубийство в метростанция "Летище София"

| обновено на 12.05.21 в 18:07
Инцидентът е станал в мотриса на метростанция "Летище София",
Снимка: Николай Христов, БНР

Мъж е застрелял жена и се е самоубил в мотриса на метростанция "Летище София". Сигналът за инцидента е получен в 14:15 ч. на тел 112. Подал го е ватманът на мотрисата, който при оглед на влакчето е открил две тела в последния вагон.

Пристигналите на място екипи на Спешна помощ и МВР са открили в жена в безпомощно състояние, но с жизнени показатели, докато мъжът е бил починал. Близо до тях е намерен и пистолет. 

Градският прокурор на София Илиана Кирилова обобщи:.

„По първоначални данни, в момента сме открили 5 проектила. Що се отнася до двете лица, за момента, по лични документи, сме установили самоличността, но няма да ви я кажа, защото имат близки - нека да дойдат да ги разпознаят, тъй като има и вероятност, хипотетично, да не са техни документите. Предстои да се установи дали някой от тях, имайки предвид посоката, в която се движат, е имал билет за терминал 2, дали някой е трябвало да пътува от тях двамата“.

Според разследващите 62-годишният мъж е стрелял по жената и след това се е самоубил. 
Пострадалата е настанена в университетската болница "Света Анна" в "крайно тежко" състояние, съобщи директорът на болницата д-р Славчо Близнаков. Тя е с 3 огнестрелни рани и в момента лекарите се борят за живота ѝ.
 "Жената е приета в кома! Интубирана е още от екипа на "Спешна помощ" и е в крайно тежко състояние. Има реална опасност за живота ѝ вследствие на няколко огнестрелни рани, една от които е в главата. Има огнестрелна рана в дясната гръдна половина и огнестрелна рана в корема. Всяка една от тези рани е животозастрашаваща. При нас са извършени реанимационни мероприятия в противошокова зала, извършени са всички диагностични мероприятия и тя в момента е вкарана в операционната зала, където подлежи на коремна операция и на неврохирургична операция".
Инцидентът е станал в мотриса на метростанция

Сигналът към "Спешната помощ" е  подеден в 14: 24 ч. Изпратени са общо 3 екипа. Първият от тях е достигнал мястото за 9 мин. На място екипите на спешната помощ са заварили 1 починал мъж на видима възраст около 50 – 60 години и жена,  около 50-годишна, в критично състояние. Тъй като не е била транспортабилна, екипите са я интубирали на място. След като е приведена в състояние за транспортиране е откарана в болница Света Анна, съобщи за "Хоризонт" PR-ът на "Спешна помощ" Катя Сунгарска.

Мястото на инцидента е отцепено от полицията. Не се допускат хора в района. Към момента на инцидента във вагона на метрото не е имало други хора. 

Предстои от камерите на метрото да се установи дали мъжът и жената са се качили на една и съща спирка и дали между тях е избухнал скандал.

Влаковете по втората линия се движат до "Искърско шосе", съобщиха от столичния Метрополитен. От столичната община са осигурили заместващи автобуси. 

Причините за тежкия инцидент се изясняват. Най-вероятно, според МВР, става дума за лични взаимоотношения. Категорично е отхвърлена версията за терористичен акт.

Пред БНР свидетел на инцидента сподели:

"Тъкмо излизах от метрото, а те тъкмо влизаха. Съответно, не можах нищо да видя, след като всичко стана вътре, в метрото. Не можах да чуя изстрели, явно са сложили заглушители. После дойдоха още повече хора - полицаи и това беше! Не ни допуснаха вътре!".

Разпитите и огледите продължават.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ чака решение на ВАС за процедурата по избор на генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще подготви график за провеждането на конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио, тъй като мандатът на сегашния ръководител на БНР Милен Митев изтича в края на октомври. На днешното заседание на медийния регулатор стана ясно още, че СЕМ ще изчака решението на Върховния..

публикувано на 16.05.24 в 13:03

Фондация НАБИС предизвиква смелите читатели

Фондация НАБИС (Национална академична библиотечно-информационна система) излезе със загадъчно послание в мрежата, което предизвика любопитство – "Търси се читател, обичащ да рискува, който да се опита да прочете книги, които никога не са заемани. Вие този читател ли сте?". "Хората ежедневно още от първата чаша кафе търсят информация, но като..

публикувано на 16.05.24 в 12:54

Продължават разговорите за увеличение на заплатите в университетите

Разговорите със синдикатите и Съвета на ректорите за заплатите на академичния състав на държавните висши училища продължават, съобщи министърът на образованието Галин Цоков. Той обясни, че 39-е милиона лева ще бъдат разпределени за увеличението на възнагражденията, но все още липсват парите за промяна на заплатите от април тази година...

публикувано на 16.05.24 в 12:41

Токът от АЕЦ "Козлодуй" поскъпва с по-малко от 30% от началото на юли

По-малко от 30% ще поскъпне тока за битак произведен от АЕЦ "Козлодуй", от 1 юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката. От електроцентралата са оттеглили ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов. "Булгаргаз" също предлага по-малко..

публикувано на 16.05.24 в 12:18
Израелската система за противоракетна отбраната

Гърция предлага създаване на европейска ПВО

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е внесъл предложение за създаването на система за европейска противовъздушна отбрана по примера на израелския "Железен купол". Това съобщи той тази сутрин в интервю пред телевизия Скай. Гърция предлага създаване на европейска противовъздушна отбрана, заяви пред медиите премиерът Кириакос Мицотакис.Той..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Грант Шапс

Лондон: Западът да не се разсейва, а да помогне на Украйна

Новата офанзива на Русия в Украйна трябва да подейства като "сигнал за събуждане" за нациите, които са "разсеяни" от други конфликти, каза британският министър на отбраната Грант Шапс. Пред Скай нюз Грант Шапс изрази увереност, че Русия няма да превземе град Харков, но каза, че Обединеното кралство предвижда да се стигне и до такава ситуация..

публикувано на 16.05.24 в 11:57
Центърът за настаняване на мигранти в Харманли

Боряна Гидикова: Едва 43 непридружени деца са настанени в социалните услуги през 2023 г.

Откриването на "Сигурна зона за непридружени деца" в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли е празник , заяви пред БНР Боряна Гидикова – директор "Комуникации" в УНИЦЕФ. "Това ще бъде третата зона за непридружени деца в България. Днес откриваме такава в най-големия център за бежанци – този в Харманли. За нас това е..

публикувано на 16.05.24 в 11:56