Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко леки труса са регистрирани в областите Добрич и Доспат

Снимка: БГНЕС

Няколко леки труса са регистрирани тази сутрин на територията на страната в областите Добрич и Доспат. 

"Регистрирани са земетресения в две области - едната е област Добрич, там има слабо земетресение с магнитуд 2,1, дълбочина около 10 километра. Това е район, в който често се случват отделни малки събития“, каза за БНР доц. Петя Трифонова, заместник-директор на Националния институт по Геофизика, Геодезия и География на БАН. 

Тя допълни, че в района между Доспат и Девин през последните 48 часа са регистрирани 7 събития отново с малък магнитуд. 

"Най-силното от тях е с магнитуд 2,9 и се е случило рано сутринта на 13 май, около 2 часа и 30 минути. Последното земетресение, което регистрирахме, е сутринта от 7 часа и 30 минути с магнитуд 2,7. Земетресенията не са усетени. Те не са предизвикали страх в жителите на тези области. Колеги продължават да следят обстановката там, засега всичко е спокойно", допълни Трифонова в предаването "Хоризонт до обед". 

Повече можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 души са ранени при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали

Седем души са ранени, сред тях и дете, при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали. Инцидентът е станал по време на проливния дъжд в района малко след 19.30 часа. Пострадалите са отведени в спешния център, откъдето съобщиха, че раните им са порезни и състоянието   стабилно без опасност за живота. По време на инцидента в салона е..

публикувано на 05.08.24 в 21:26

ЕК предостави на Италия 11 млрд. евро от петия транш по ПВУ

ЕК предостави на Италия 11 милиарда евро от петия транш по Плана за икономическо възстановяване и устойчивост (ПВУ). В комюнике на правителството се посочва, че плащането е в резултат на положителната оценка на Европейската комисия, официално приета на 2-ри юли, свързана с 53 цели и задачи отнасящи се до петия транш. С това, се казва още в..

публикувано на 05.08.24 в 20:20
Пожар в Кипър

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба в Кипър за предизвикване на пожари

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба ще се налагат в Кипър за предизвикване на пожари. Правителството затяга санкциите с изменения в шест законопроекта, които то одобри на заседанието си днес. Избухналите през това лято и през последните години пожари нанесоха огромни щети на острова. Целта на приетите промени е с модернизация на..

публикувано на 05.08.24 в 20:16

"Скоуп рейтингс" очаква България да влезе в еврозоната до 2026 г.

Рейтингова агенция "Скоуп рейтингс" (Scope Ratings) обяви, че запазва кредитния рейтинг на България на ниво "BBB+" с положителна перспектива в местна и чуждестранна валута. Това се посочва в сайта на агенцията, предаде БТА. Базираната в Берлин "Скоуп рейтингс" е агенция, призната от ЕС и от Европейската централна банка (ЕЦБ) за външна..

публикувано на 05.08.24 в 20:14

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС започнаха по традиция от Русе

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили започнаха по традиция от Русе, където Дунавската флотилия поставя началото на военноморското дело в Княжество България. С поднасяне на венци пред паметната плоча на първия командир на Дунавската флотилия кап. л-т Александър Конкевич и пред Паметника на моряка..

публикувано на 05.08.24 в 19:55

Община Горна Оряховица иска пренасочване на средства за ремонт на водопроводите на с. Драганово

Община Горна Оряховица се отказва да ремонтира един от възловите си булеварди и иска от регионалното министерство и НС парите да бъдат пренасочени за ремонти на водопроводите за село Драганово. До решението се стигна след протестите с блокади от миналата седмица на местните хора, които са на драстичен воден режим. В Драганово живеят..

публикувано на 05.08.24 в 19:43
 Димитър Главчев

Главчев: Не е работа на МС да дава оценка на внесени от депутати законопроекти

С думите, че "не е работа на министерският съвет да дава оценка на законопроектите внесени от депутатите", Главчев коментира предложението на ПП-ДБ за промяна в Закона за Сметната палата. Предлага се заместник-председателите на Сметната палата да се избират по утвърдена от парламента процедура директно от Народното събрание, без да е..

публикувано на 05.08.24 в 19:38