Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Детската специализирана белодробна болница в Трявна е обновена

Детската специализирана белодробна болница в Трявна
Снимка: Велина Махлебашиева

На високо и слънчево място над Трявна, сред борови гори се намира единствената в страната Детска специализирана белодробна болница за продължително лечение. Създадена е в годините на Втората Световна война от царица Йоанна. Сега стаите за малките пациенти са преобразени с нови легла, шкафчета и цветно спално бельо.

"Царицата е получила след сватбата си с цар Борис III една сума от няколко софийски банки като сватбен подарък, но тя е решила да основе фонд. Този фонд е бил първоначално предназначен за профилакториум за деца на железничари, на транспортни работници, но с първите профилактични прегледи, които са правени тогава, се оказва, че има много болни от туберкулоза, прави болница за лечение на болни от туберкулоза деца и е открита малко след смъртта на цар Борис III и е носела неговото име. Открита е в началото на 1944 година, но болните са били толкова много, че реално са се лекували вече", разказа за БНР управителят на болница "Царица Йоанна" д-р Георги Илиев.

Детската специализирана белодробна болница в Трявна   Снимка: Велина Махлебашиева

Болничната сграда, проектирана от царския архитект Йордан Севов по тогавашните немски и швейцарски медицински изисквания, представлява цял комплекс с всички нужни помещения, включително училище, къща за главния лекар, стопански постройки, а линейката била първият автомобил с двигател с вътрешно горене в Трявна. Сърцето на сградата е мраморното фоайе, в което е поставена паметната плоча с лика на царица Йоанна. Мраморът е подарък от италианското кралско семейство. От Италия е доставено и централното стълбище. 

"Стълбището е било като лего игра, един път е монтирано в Италия, разглобено е, донесено е, стъпало по стъпало е монтирано отново. Облицовката е от балчишки камък. И парапетът. Но иначе има оригинални италиански плочки". 

Някога в сградата е имало и киносалон. По-късно пространството е използвано за склад, а отскоро, със средства от Министерството на здравеопазването е превърнато в салон за лечебна физкултура. 

В големия болничен комплекс има сгради, които не са ремонтирани, откакто е построено здравното заведение преди повече от 70 години. Екипът разчита да привлече средства, като кандидатства по програми, а с онова, което е по силите им, се справят с помощта на доброволци и дарители.

Включват се частни лица и фирми от цялата страна. Особено активни са доброволците от Трявна, както и гимназистите от художественото училище, подчертава д-р Илиев. Общината също участва в последната акция, след която детската площадка и баскетболното игрище са почистени и готови за игра. Преди време едната от занималните беше изцяло подновена с помощ от хора, съпричастни с усилията на персонала, поясни социалният работник Бонка Тихова:

"Всяка една вещ е дарена, всеки един милиметър е от сърцето на някой човек и то се усеща. Влязохме във всяка стая - в момента се ползват около 40 стаи, малко да се освежи, да се подменят нощни шкафчета, гардероби, неща, които бяха тук още от създаването, метални нощни шкафчета от 1942 година, съвсем амортизирани. Всичкото спално бельо е подменено". 

Детската специализирана белодробна болница в Трявна    Снимка: Велина Махлебашиева

Сред дарителите на болницата са и вече порасналите някогашни момичета и момчета, лекувани в Трявна.

Днес пациентите са много по-малко заради намалялото детско население. Леглата са 155 и след престоя, който е минимум 14 дни, лечението на децата продължава вкъщи, като голяма част от пациентите се възстановяват. В годините много деца са спасени от хронифициране на заболяванията им, съответно и от последствията за здравето, обяснява управителят на лечебното заведение, изградено на това място заради благоприятния климат. Д-р Илиев споделя и друга добра новина:

"В момента нямаме нито едно дете с туберкулоза, не става дума за активна туберкулоза, а за продължително лечение на туберкулоза, която е потисната".

Управителят на болницата отбелязва, че заради страха от разпространението на Covid-епидемията, част от пациентите са пропуснали оздравителните процедури. Д-р Илиев гарантира, че заразяването с коронавирус в стационара е невъзможно и няма опасност пациентите да проведат лечението си.

Детската болница в Трявна за физиотерапия и рехабилитация посещават и възрастни, прекарали Covid-19. Програмата е амбулаторна и е насочена към пациенти, които се нуждаят от долекуване.

Цялото интерю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вътрешнополитически цели вкарват Ердоган в мир с Европа и САЩ

Оптимизъм лъхаше от оценките на Джо Байдън и Реджеп Ердоган в оценките им за техния първи разговор лице в лице в качеството им на президенти на Съединените щати и на Турция.  "Няма проблем в двустранните отношения, който да не можем да решим", заяви Ердоган на неговата пресконференция. "Имахме позитивна и плодотворна среща", посочи Байдън на..

публикувано на 19.06.21 в 13:27

Кореспондентът на БНР Пламен Христов пътешества с круизен кораб

Кореспондентът на програма "Хоризонт" на БНР Пламен   Христов направи пътешествие с круизен кораб. Корабът е тръгнал от Рим, преминал е покрай Неапол, Палермо, Генуа, Малта и е пристигнал отново в Рим, пътувайки по Средиземно море. Мерките за дезинфекция и безопасност са били строги, разказа Пламен Христов.   "Непрекъснато се..

публикувано на 18.06.21 в 21:33

Ден на отворените врати ще се проведе в НАО Рожен

На празника на "Света Троица" ще се проведе ден на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория   в Рожен. В Обсерваторията ще пристигне представител на австрийска фирма, производител на новия телескоп с оптична система, чието изграждане предстои. Обсерваторията в Рожен е единствената в света с параклис. Непосредствено..

публикувано на 18.06.21 в 20:15
Телевизионната кула в Русе

Телевизионната кула в Русе е най-високата в страната

Телевизионната кула е едно от важните технически съоръжения, благодарение на които в северната част на страната се разпространяват радио- и телевизионните сигнали. Ако сте в Северна България и слушате радио, а телевизорът ви работи, това се случва благодарение на най-високата радио релейна телевизионна станция в Русе. Телевизионната..

публикувано на 18.06.21 в 16:52

Пандемията като възможност за нови печеливши икономически ниши

Много държави вече предлагат сериозни стимули и специални условия за чужденци, работещи от разстояниe. До 2035 година броят на дигиталните номади по целия свят се очаква да достигне 1 милиард. Затова и конкуренцията да бъдат привлечени от редица страни е доста ожесточена, но пък броят на избралите този работен лайфстайл е достатъчен, за да има за..

публикувано на 18.06.21 в 16:51

Проф. Иван Станков: Около 20% от козите и овцете са „виртуални“

Проблеми с работната ръка, със субсидиите, с мнимите стада, с които се крадат субсидии, имат българските овцевъди. Десетки животновъди се събраха на поляните край Петропавловския манастир до Лясковец на деветото издание на Националния събор на овцевъдите. Няма категорична яснота какви са щетите за бюджета от неправомерно раздадени..

обновено на 18.06.21 в 15:43
Александър Бабанин

Александър Бабанин: Вече има интерес към полуавтономни автомобили

По време на изложението „Трък експо“ бяха представени системи за полуавтоматично управление на камиони , дори и такива, които са в серийно производство. „Все още сме далеч от ситуации, в които автономните камиони ще са господарите на пътя, но пътят към подобни автономни машини вече е поет. Производители и дистрибутори вече пробват..

публикувано на 18.06.21 в 13:33