Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Йорам Елрон: "Хамас" използва цивилните граждани като човешки щит

Твърдението за етническо прочистване от страна на Израел е пропаганда, заяви пред БНР посланикът на Израел в София

Н.Пр. Йорам Елрон
Снимка: БГНЕС

"Хамас" извършва двойно престъпление - от една страна напада безразборно цивилно население, а от друга изстрелва своите ракети от гъстонаселение райони с цивилни и извършва престъпление срещу човечеството. А ние се опитваме да се защитим при тези трудни условия и се опитваме да предпазим цивилните, а "Хамас" ги използва като човешки щит". Това заяви в интервю за БНР посланикът на Държавата Израел в София - Негово Превъзходителство Йорам Елрон.

В Израел военните сили засилиха офанзивата си срещу Газа след ракетни атаки срещу Израел от страна на палестински бойци. Президентът Реувен Ривлин предупреди за възможна гражданска война заради сблъсъците между евреи и араби, а премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че военната операция в Газа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Конфликтът започна преди седмица след напрежение в Източен Ерусалим, което доведе до сблъсъци на свещени места, почитани и от мюсюлмани, и от евреи. Световната общност неколкократно излезе с призиви за деескалация на напрежението, Съединените щати започнаха посреднически усилия, заради което беше отложено и поредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което трябваше да се обсъди ситуацията. На свой ред, президентът на Палестина - Махмуд Абас се обяви за политическо решение и поиска прекратяване на окупацията. Подобна позиция по-рано тази седмица изрази и в интервю за „Хоризонт“ посланикът на Палестина в София - Н.Пр. Ахмед Ал Мадбух, според когото има нарушение на международни резолюции и на международното право. 

Пред БНР Н.Пр. Йорам Елрон посочи очакванията за бъдещето на преговорите за решаване на израело-палестинския конфликт и за възможните взаимно приемливи и за двете страни варианти за намиране на изход от кризата. 

Пети ден на непрекъснато ескалиращо насилие, а само до преди седмица Израел присъстваше в медиите с успеха си в борбата срещу пандемията. Какво стои в основата на насилието сега?

"Израел е страна, която иска да съществува в мир и също така търсим много възможности за постигане на този мир, включително с много компромиси. За съжаление, Израел е заобиколен от елементи, които предпочитат терора, например "Хамас" - това е една терористична организация, която иска разрушение и това е записано в самата й харта, която залага на насилие и терор. От понеделник насам срещу Израел са изстреляни 700 ракети".

Военна мобилизация и заплаха от сухопътно навлизане на израелската армия в ивицата Газа - очаквате ли днес да бъде взето решение за сухопътна операция.

"Всички варианти се обсъждат в момента, решението ще бъде взето от правителството на Израел, като властите и военните искат да възстановят мира в тези части на страната, които са атакувани и "Хамас" да плати висока цена".

И пак да ви върна към въпроса - защо се стигна до ескалацията?

"Това всъщност е една постоянна цел на "Хамас". Както споменах в самия устав на тази организация е заложено да причинява насилие, тероризъм и в крайна сметка да заличи Израел от картата. Така, че това не е нещо ново, а ние реагираме по съответния начин".

От началото на седмицата палестинците отправят много сериозни обвинения към вас - за етническо прочистване?

"Това е напълно невярно и е пропаганда. "Хамас" извършва двойно престъпление - от една страна напада безразборно цивилно население, а от друга изстрелва своите ракети от гъстонаселение райони с цивилни и извършва престъпление срещу човечеството. А ние се опитваме да се защитим при тези трудни условия се опитваме да предпазим цивилните, а "Хамас" ги използва като човешки щит".

Интервюто ни е прекъснато от вой на сирени от телефона на посланик Йорам Елрон.

"На телефона ми има приложение, което ме уведомява кога се включват сирени в Израел. Нашият син е в Бершеева на 100 километра от ивицата Газа и има само 30 секунди да се придвижи до бункер и се обаждам да го чуя дали всичко е наред.

Имат само 15 минути да се скрият. Тази сирена е малко селище близо до Газа".

До колко политиката е намесена - серия от парламентарни избори в Израел и неспособност да се сформира правителство, в палестинската автономия политическата ситуация също е сложна - бяха отложени изборите, "Фатах" контролира Западния бряг, а "Хамас" - ивицата Газа. Не извличат ли дивиденти и израелските, и палестинските политици?

"Подобно твърдение не е основателно, бих се изразил и по-недипломатично, направо е скандално. Водим война срещу тероризма не от днес, не от вчера и то срещу организация, която има ясната цел да заличи Израел от картата и използва всяка възможност да го направи. Така, че политиката в случая не е фактор".

На 13 август миналата година с посредничеството на администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп Израел подписа така наречените Авраамски споразумения за нормализиранена отношенията с Бахрейн, Обединените арабски емирства, Мароко, Судан…. Ескалацията на конфликта сега показва ли, че всъщност тези споразумения не водят до успех?

"Бих казал, че нещата стоят точно обратното. Имаме общи интереси с умерените сунитски арабски държави.

Част от тези интереси са стратегически. За тях също радикалният ислям, Иран и "Хамас" са проблем и заедно с Израел имат общи не само икономически, културни, стратегически интереси. Да не забравяме,че Хамас в ивицата Газа и "Хизбула" в Ливан са инструмент на Иран, който е заплаха за Близкия изток".

Авраамските споразумения бяха постигнати с директната намеса на зетя на Тръмп Джаред Кушнер, но сега в Белия дом има нова администрация. Позицията на Джо Байдън какъв сигнал изпраща?

"Както президентът на Съединените щати, така и държавният секретар заявиха ясно, че Израел има право на защита срещу терора, който виждаме в момента. Всъщност "Хамас" е обявена за терористична организация от Съединените щати, от Европейския съюз, включително и България. Позицията на България беше, че ракетите, изстреляни от ивицата Газа тероризират мирното население на Израел. Специално беше използван глаголът тероризират. Ние ценим позицията на България и нейната подкрепа като приятелска страна".

Има призиви за свикване на Близкоизточната четворка - Съединените щати, Русия, ООН и Европейския съюз. Това ли е форматът, в който може да бъде намерено решение на ситуацията?

"Не знам. Нашата цел е да поддържаме противодействието на Израел, да накараме "Хамас" да плати висока цена за действията. Пазихме  мълчание дълго време и не може да продължаваме така".

От всичките ви изявления става ясно, че едва ли скоро ще се стабилизира ситуацията и трябва да се готвим за дълга ескалация на конфликта?

"Така е, не можем да водим преговори с организация, която иска да ни унищожи, иска да премахне Израел от картата. Няма начин да има диалог с такава организация. Ние сме страна, която търси мир, искаме да живеем мирно заедно с палестинците на тази малка територия. Имаме силата да се защитим и ще продължаваме да го правим, докато е необходимо".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Починал е психологът и нобелов лаурет Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика.  Това съобщи Дойче Веле . Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил..

публикувано на 28.03.24 в 17:54

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО-Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта В социалната мрежа Екс министърът на отбраната..

публикувано на 28.03.24 в 17:45

Израелската армия съобщи за около 200 ликвидирани терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза.  Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление.  Фолкер Тюрк: Гладът в Газа..

публикувано на 28.03.24 в 17:38

Шумен без вода до утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод край село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. "Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко да се довърши дигата около аварията и започваме с помпи да осушаваме. След това ще се направят..

публикувано на 28.03.24 в 17:38
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е грешка. Не чувам такива заявления. Това временно отлагане на сухопътния Шенген трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес.  Седемнайсетгодишната Енчева е републикански шампион по тенис на закрито и вицешампион по тенис на открито за миналата година. Печелила..

публикувано на 28.03.24 в 17:15