Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Йорам Елрон: "Хамас" използва цивилните граждани като човешки щит

Твърдението за етническо прочистване от страна на Израел е пропаганда, заяви пред БНР посланикът на Израел в София

Н.Пр. Йорам Елрон
Снимка: БГНЕС

"Хамас" извършва двойно престъпление - от една страна напада безразборно цивилно население, а от друга изстрелва своите ракети от гъстонаселение райони с цивилни и извършва престъпление срещу човечеството. А ние се опитваме да се защитим при тези трудни условия и се опитваме да предпазим цивилните, а "Хамас" ги използва като човешки щит". Това заяви в интервю за БНР посланикът на Държавата Израел в София - Негово Превъзходителство Йорам Елрон.

В Израел военните сили засилиха офанзивата си срещу Газа след ракетни атаки срещу Израел от страна на палестински бойци. Президентът Реувен Ривлин предупреди за възможна гражданска война заради сблъсъците между евреи и араби, а премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че военната операция в Газа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Конфликтът започна преди седмица след напрежение в Източен Ерусалим, което доведе до сблъсъци на свещени места, почитани и от мюсюлмани, и от евреи. Световната общност неколкократно излезе с призиви за деескалация на напрежението, Съединените щати започнаха посреднически усилия, заради което беше отложено и поредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което трябваше да се обсъди ситуацията. На свой ред, президентът на Палестина - Махмуд Абас се обяви за политическо решение и поиска прекратяване на окупацията. Подобна позиция по-рано тази седмица изрази и в интервю за „Хоризонт“ посланикът на Палестина в София - Н.Пр. Ахмед Ал Мадбух, според когото има нарушение на международни резолюции и на международното право. 

Пред БНР Н.Пр. Йорам Елрон посочи очакванията за бъдещето на преговорите за решаване на израело-палестинския конфликт и за възможните взаимно приемливи и за двете страни варианти за намиране на изход от кризата. 

Пети ден на непрекъснато ескалиращо насилие, а само до преди седмица Израел присъстваше в медиите с успеха си в борбата срещу пандемията. Какво стои в основата на насилието сега?

"Израел е страна, която иска да съществува в мир и също така търсим много възможности за постигане на този мир, включително с много компромиси. За съжаление, Израел е заобиколен от елементи, които предпочитат терора, например "Хамас" - това е една терористична организация, която иска разрушение и това е записано в самата й харта, която залага на насилие и терор. От понеделник насам срещу Израел са изстреляни 700 ракети".

Военна мобилизация и заплаха от сухопътно навлизане на израелската армия в ивицата Газа - очаквате ли днес да бъде взето решение за сухопътна операция.

"Всички варианти се обсъждат в момента, решението ще бъде взето от правителството на Израел, като властите и военните искат да възстановят мира в тези части на страната, които са атакувани и "Хамас" да плати висока цена".

И пак да ви върна към въпроса - защо се стигна до ескалацията?

"Това всъщност е една постоянна цел на "Хамас". Както споменах в самия устав на тази организация е заложено да причинява насилие, тероризъм и в крайна сметка да заличи Израел от картата. Така, че това не е нещо ново, а ние реагираме по съответния начин".

От началото на седмицата палестинците отправят много сериозни обвинения към вас - за етническо прочистване?

"Това е напълно невярно и е пропаганда. "Хамас" извършва двойно престъпление - от една страна напада безразборно цивилно население, а от друга изстрелва своите ракети от гъстонаселение райони с цивилни и извършва престъпление срещу човечеството. А ние се опитваме да се защитим при тези трудни условия се опитваме да предпазим цивилните, а "Хамас" ги използва като човешки щит".

Интервюто ни е прекъснато от вой на сирени от телефона на посланик Йорам Елрон.

"На телефона ми има приложение, което ме уведомява кога се включват сирени в Израел. Нашият син е в Бершеева на 100 километра от ивицата Газа и има само 30 секунди да се придвижи до бункер и се обаждам да го чуя дали всичко е наред.

Имат само 15 минути да се скрият. Тази сирена е малко селище близо до Газа".

До колко политиката е намесена - серия от парламентарни избори в Израел и неспособност да се сформира правителство, в палестинската автономия политическата ситуация също е сложна - бяха отложени изборите, "Фатах" контролира Западния бряг, а "Хамас" - ивицата Газа. Не извличат ли дивиденти и израелските, и палестинските политици?

"Подобно твърдение не е основателно, бих се изразил и по-недипломатично, направо е скандално. Водим война срещу тероризма не от днес, не от вчера и то срещу организация, която има ясната цел да заличи Израел от картата и използва всяка възможност да го направи. Така, че политиката в случая не е фактор".

На 13 август миналата година с посредничеството на администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп Израел подписа така наречените Авраамски споразумения за нормализиранена отношенията с Бахрейн, Обединените арабски емирства, Мароко, Судан…. Ескалацията на конфликта сега показва ли, че всъщност тези споразумения не водят до успех?

"Бих казал, че нещата стоят точно обратното. Имаме общи интереси с умерените сунитски арабски държави.

Част от тези интереси са стратегически. За тях също радикалният ислям, Иран и "Хамас" са проблем и заедно с Израел имат общи не само икономически, културни, стратегически интереси. Да не забравяме,че Хамас в ивицата Газа и "Хизбула" в Ливан са инструмент на Иран, който е заплаха за Близкия изток".

Авраамските споразумения бяха постигнати с директната намеса на зетя на Тръмп Джаред Кушнер, но сега в Белия дом има нова администрация. Позицията на Джо Байдън какъв сигнал изпраща?

"Както президентът на Съединените щати, така и държавният секретар заявиха ясно, че Израел има право на защита срещу терора, който виждаме в момента. Всъщност "Хамас" е обявена за терористична организация от Съединените щати, от Европейския съюз, включително и България. Позицията на България беше, че ракетите, изстреляни от ивицата Газа тероризират мирното население на Израел. Специално беше използван глаголът тероризират. Ние ценим позицията на България и нейната подкрепа като приятелска страна".

Има призиви за свикване на Близкоизточната четворка - Съединените щати, Русия, ООН и Европейския съюз. Това ли е форматът, в който може да бъде намерено решение на ситуацията?

"Не знам. Нашата цел е да поддържаме противодействието на Израел, да накараме "Хамас" да плати висока цена за действията. Пазихме  мълчание дълго време и не може да продължаваме така".

От всичките ви изявления става ясно, че едва ли скоро ще се стабилизира ситуацията и трябва да се готвим за дълга ескалация на конфликта?

"Така е, не можем да водим преговори с организация, която иска да ни унищожи, иска да премахне Израел от картата. Няма начин да има диалог с такава организация. Ние сме страна, която търси мир, искаме да живеем мирно заедно с палестинците на тази малка територия. Имаме силата да се защитим и ще продължаваме да го правим, докато е необходимо".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо да се ограничат всички пожари.  За БНР главен комисар Александър Джартов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясни: "В  момента в..

публикувано на 14.07.24 в 19:03