Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Чупи, реже и полива" е новата фотокнига на Никола Михов

Тодор Живков
Снимка: „Чупи, реже и полива“

"Чупи, реже и полива" е новата фотокнига на Никола Михов. Основният герой в книгата е Тодор Живков, който чупи питки, реже ленти и полива с менче за просперитета на обектите, но са поместени и цитати от Бойко Борисов по време на откриване на различни проекти.

Тодор Живков    Снимка: „Чупи, реже и полива“

Официалното представяне на книгата ще бъде на 14 май от 17 часа в столичната галерия "КО-ОП". Всеки може да участва в символично рязане на лентите и поливане.

"Книгата е хумористична, макар да има доста политически препратки в нея. Снимките са архивни и те са съчетани с цитати на Бойко Борисов, което е своеобразен мост към съвремието", каза за БНР фотографът Никола Михов.

Във фотокнигата снимките са разрязани на две от спирала. Книгата е разделена на три части по 15 снимки, правени от различни фотографи.

Никола Михов      Снимка: Ирина Недева

Издател на книгата е Манол Пейков, който бе и депутат в 45-ото Народно събрание от "Демократична България".

"Хубавото на тази книга е, че тя не прави паралел между две конкретни личности. Тя се занимава с идеята за вождизма в нейната соцверсия, защото, ако след Вълкочервенковските години и Предсталинските години, там фигурата на вожда е много изпъкнала, ярка, категорична, недвусмислена, докато в епохата на Живков тя е сведена на едно дълбоко, подсъзнателно ниво и това в известен смисъл се повтаря. То се повтаря не само в нашата история, то се повтаря в историята на човечеството", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Манол Пейков.

Тодор Живков        Снимка: „Чупи, реже и полива“

На 15 май от 18.30 часа в столичната галерия "КО-ОП" е предвиден творчески разговор с автора на фотокнигата "Чупи, реже и полива" Никола Михов.

Повече можете да чуете в звуковия файл.  


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Кюркчийски

Спомен за композитора Красимир Кюркчийски

На 22 юни, преди 85 години е роден големият български композитор Красимир Кюркчийски. И въпреки че той напусна този свят преди вече десетилетие - на 15 декември 2011 г., споменът за него и неговото творчество е още жив, още вълнува. Всъщност темата Кюркчийски и неговото творчество е огромна - няма да ни стигне и месец да отбележим неговите..

публикувано на 23.06.21 в 20:58
Кристоф Ешенбах

Кристоф Ешенбах ще гостува на Европейския музикален фестивал през декември

Въпреки многото промени в календара, наложени от пандемията, Европейският музикален фестивал отново предлага на публиката букет от елитни събития и гостувания на звезди от световната сцена. Форумът започна още през април с поредица онлайн излъчвания на образователни програми. Последваха церемонията по раздаването на наградите "Златно перо" и събитието..

публикувано на 23.06.21 в 20:36

Проф. Камелия Касабова показа свои картини в галерия "Финес"

Юристът проф. Камелия Касабова, заместник-председател на 39-то и 40-то Народно събрание и председател на Помирителната комисия по платежни спорове откри своя изложба "Срещи по пътя" в галерия "Финес" в София.     " Започнах да обикалям и то нееднократно европейските галерии. Като станах по-голяма започнах да си купувам картини на известни..

публикувано на 23.06.21 в 20:25

Ансамбъл MYX'D и композиторът Асен Аврамов градят заедно "театър на звука"

„В тишината“ е оригинален музикален спектакъл, плод на сътрудничеството между композитора Асен Аврамов, режисьора Борис Радев и музикантите от ансамбъл „MYX’D“. Акцентът в творбата е музиката – красива, хармонична, мистериозна, драматична и завладяваща. Сценичната интерпретация е допълнена от светлинен и звуков дизайн в търсене на..

публикувано на 23.06.21 в 20:08
Момчил Георгиев

Доц. д-р Момчил Георгиев: Залите не са констуирани акустично за концерти без публика

В разгара си е 52-рото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" . Събитията са многообразни и обхващат както различни жанрове и форми, така и културни пространства с различни характеристики - от голямата зала "България", през камерни зали и сцени на открито, до музеи и галерии.  Директорът на фестивала доц. д-р Момчил Георгиев..

публикувано на 23.06.21 в 19:28

Смесеният хор на БНР представя католически меси от славянски композитори

Смесеният хор на Българското национално радио  с диригент  Любомира Александрова  ще изнесе концерт на 24 юни от 19.00 ч. в Първо студио на БНР.  Програмата включва премиерни за България изпълнения на католически меси от славянски композитори.  Ще прозвучат месата „Свети Дух“ на руския композитор Александър Гречанинов и "Миса католика Булгарика"..

публикувано на 23.06.21 в 18:41

Петър Чухов празнува юбилей с две нови книги и концерт

Днес в Литературнияклуб на Столична библиотека от 18:30 ч. ще се състои премиерата на поетическия сборник „Запокитеност” и отбелязване на 60-годишния юбилей на Петър Чухов. С участието на проф. Михаил Неделчев, проф. Пламен Дойнов, Капка Кънева, Ангел Игов, Емануил А. Видински и групите „ЛаТекст“, „Гологан“ и „Субдибула“. Сборникът..

публикувано на 23.06.21 в 17:34