Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чолаков: ГЕРБ усещат, че обществото има нетърпимост към модела ГЕРБ-ДПС

Служебното правителство има воля за решаване на задачите пред него, смята политологът

доц. Петър Чолаков
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

Очевидно служебното правителство има воля за решаване на задачите пред него - изборите и осветляване на нередностите на управлението на ГЕРБ. Това коментира пред БНР политологът Петър Чолаков. Според него не могат да бъдат определяни като политическа чистка кадровите промени в министерства и агенции. 

"В ГЕРБ имат усещането, че въпреки че са първа политическа сила, обществото има нетърпимост към модела ГЕРБ-ДПС. Основното им притеснение е, че трудно биха могли да се завърнат през парадния вход във властта. Това обаче не означава, че е невъзможно, не трябва да бъдат подценявани и отписвани ГЕРБ и самият Бойко Борисов", обясни Чолаков.

Политологът разгледа хипотеза, според която 46-ият парламент отново не излъчва правителство и президентът трябва отново да назначи нов служебен кабинет:

"Старото служебно правителство няма как да остане автоматично. Ако се стигне до ново служебно правителство на Румен Радев, не би било добре за страната, защото е добре да има редовно правителство, но не всичко да бъде прехвърлено върху президента".

Чолаков посочи, че ако 46-ото Народно събрание "се окаже ялово", това ще даде тласък на други политически формации, които са останали извън парламента, но ще има разочарование от т.нар. партии на протеста.   

Според него основната задача, която си е поставил Радев с назначаването на служебния кабинет, е възстановяване на законността в България.

"Високото доверие в служебното правителство би могло да има положителен ефект и върху кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат".

Интервюто на Людмила Железова с Петър Чолаков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва  "Глупости и пропаганда", заяви говорителят на Съвета..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34