Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният правосъден министър представи екипа и приоритетите си

Янаки Стоилов нареди одит на Агенцията по вписванията и на дирекция „Българско гражданство“

| обновено на 18.05.21 в 12:14
Янаки Стоилов
Снимка: БГНЕС

До дни новият министър на правосъдието Янаки Стоилов ще възложи одит на Агенцията по вписванията и на Дирекция „Българско гражданство“ и анализ на сключените обществени поръчки. Стоилов представи екипа, с който ще работи в следващите около три месеца. Част от екипа е и правосъдният министър от първото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, Мария Павлова.

Целта на проверките, които се очаква да приключат до края на месеца, е да не се правят смени, а да се установи има ли там лоши практики, които да се отстранят в полза на гражданите, обясни Янаки Стоилов.

Ще се проверява и как се прилага националният механизъм за борба с корупцията.

Освен Павлова заместник-министър ще бъде и адвокат Иван Демерджиев.

Стана ясно, че вчера – в първия си работен ден, Павлова е разпоредила проверка в арестите и затворите от 2017 г. досега заради твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, че е видял записи, показващи над известен бизнесмен арестант, за да бъде пречупен.

„Ще изпратим също сигнал до главния прокурор, макар че там започнаха разпити, но тъй като ние нямаме разследващи функции, а определени лица се сочат поне като зрители на този запис, така че чрез такива разпити биха могли да се установят и евентуалните извършители или тези, които са направили записа“, отбеляза Стоилов. 

Мария Павлова, Янаки Стоилов, Иван Демерджиев, Мариян Карагьозов (началник на кабинета) и Мария Папазова (медиен съветник)/БГНЕС

По-рано днес бе съобщено, че прокуратурата е приела 22 сигнала от комисията по ревизия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Янаки Стоилов (вдясно) на заседанието на Висшия съдебен съвет, което председателства за първи път.

Стоилов: Ще проверим твърденията за издевателства над бизнесмени в ареста

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов обеща проверка на твърденията на зърнопроизводителя Светослав Илчовски за съществуване на видеозапис на издевателства в ареста над известен бизнесмен. Стоилов за първи път..

обновено на 13.05.21 в 18:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04