Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сестрите Зечири: Сигурни сме, че японците ще ни харесат, от детския радиохор знаем японски думи

Преди няколко дни Линда Зечири спечели квота за олимпийските игри в Токио през лятото. Това ще е втора Олимпиада за една от най-добрите ни състезателки по бадминтон. Как се чувства медалистката от европейски първенства след постигането на цел номер 1 и как повлия този успех върху нейната сестра Джема, която е и неин мениджър, можете да чуете в звуковите файлове.


„Чувствам се горда от постигнатото. Това бяха две години с много премеждия, много емоции. Беше едно невероятно приключение. Доста голяма е разликата между квотата, която спечелих за Игрите през 2016 и сега. Самият квалификационен цикъл ни отне страшно много време. Този период продължи 2 години, а това е огромно предизвикателство. През цялото време трябва да си в топ форма – и психическа и физическа, а това изисква много усилия. За Рио всичко протичаше по план, а тук трябваше да бъдем много гъвкави, много адаптивни. Трябваше да се борим всеки ден с различни предизвикателства“, сподели специално за БНР Линда Зечири.


„Направих една равносметка на целия петгодишен период. Всъщност нашето състезание започна още от мига, в който приключи Олимпиадата в Рио през 2016 година. Това са над 70 турнира, средно по 2-3 мача, това са изключително много мачове, изключително много емоции, за да стигнем до европейското първенство и да имаме там доста позитивна игра. Това е един успех, за който много, много се борихме в последните две години. Понякога, когато имате болен, този, който е до него изживява много повече болестта, та и при нас е така. Покрай Линда, която спечели тази квота, аз изживявах всичко може би под лупа. Имах толкова много емоции, но…винаги беше градивно, позитивно….такива емоции не се купуват, те са в живота на всеки един човек, като някакъв тип стълбица в неговото развитие. Аз като мениджър, като нейна сестра доста се развих в последните две години. Имаше толкова много стресови ситуации – бяха отложени толкова много турнири, комбинациите как ще се пътува, по 4 PCR теста за всяко състезание. Ние когато влезем в карантина преди състезание, стоим по 7 дни в една стая – 2 на 2.  Всички тези психологически моменти са много тънки. За това сме толкова щастливи. Енергията, която идва от публиката – тя е незаменима. Но … си мисля, тъй като и двете сме пяли в детския радиохор, знаем няколко думи на японски и си мисля, че можем да обърнем японската публика към себе си. Знам, че ще ни харесат. Сигурна съм“, допълни Джема Зечери, мениджър на Линда.


Рядко пред медиите застава майката на двете сестри – Райна, която за БНР сподели:

„Огромна гордост изпитвам. Може би на всички състезатели, които отиват на Олимпиада, майките се чувстват така. Само най-близките и родителите знаят какъв е труда, които те полагат. Лишенията са огромни и за това аз изпитвам огромна гордост. Те са много скромни, но правят всичко с огромна любов. Между двете има огромна, сестринска любов. Това е основата на мениджърството и изобщо на всичко, което прави Джема за Линда и обратно. Те страшно много се обичат и за това ще успеят. Аз съм убедена. Каквото и да постигнат, те са на върха. За мен няма значение какви медали ще донесат и дали изобщо ще спечелят медал. У нас има толкова много купи и медали, но това не е важно. Важно е, че се пребори за квотата. От сърце ги поздравявам и двете. Съветът, който най-добре са усвоили от мен е да правят всичко със сърце. Да се отпуснат и да изживяват момента. Да се раздават на макс. Да не виждат само първо, второ, трето място….понякога Линда е играла само за публиката … може да не е била първа, но публиката я е аплодирала като шампион"


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изабелла Шиникова

Загуби на Шиникова и Глушкова на турнири в Португалия и Германия

Изабелла Шиникова отпадна в първия кръг на сингъл на турнира по тенис на твърди кортове в Порто (Португалия) с награден фонд 60 хиляди долара. Българката отстъпи пред швейцарката Валентина Ризер с 4:6, 3:6 за 81 минути. Шиникова допусна пет пробива в мача, а във втория сет изостана с 2:4 и след това не успя да навакса. Междувременно, Денислава..

публикувано на 16.07.24 в 17:28
Килиан Мбапе

Реал Мадрид представи Килиан Мбапе

Реал Мадрид представи най-новата си звезда Килиан Мбапе на запалянковците, които бяха изпълнили стадион "Сантиаго Бернабеу". Френският национал преминава в европейския клубен шампион като свободен агент, след като договорът му с Пари Сен Жермен изтече в края на миналия сезон. 25-годишният нападател премина медицински прегледи, позира с екипа с номер 9..

публикувано на 16.07.24 в 17:25

Александра Димитрова срещу Антонина Осецка в главна битка на турнира по кикбокс „SPIRIT OF FIGHT“ във Варна

13-ет двубоя са включени на международния турнир по кикбокс „SPIRIT OF FIGHT“, който ще се състои на 20 юли във Варна. В състезанието ще участват кикбоксьори от България, Украйна, Германия  и  Румъния. „SPIRIT OF FIGHT“ е полупрофесионален турнир по кикбокс, който ще се проведе тази събота от 18.00 часа в спортна зала "Владислав". Входът за зрители е..

публикувано на 16.07.24 в 16:25

Спортисти получават знания за живота след спорта в четиримесечно обучение

Български спортисти ще имат възможността да добият безценни знания за развитието си след края на състезателната кариера в четиримесечно обучение, включващо десет модула. Програмата "Живот след спорта" на "Чемпиънс фактори" се организира за втори път след успеха през 2023 г. Тази година тя ще се проведе от септември до декември, като записването..

публикувано на 16.07.24 в 15:37

Нови трика и детелина за късмет за Валентина Георгиева от италиански бранд

Детелина за късмет и нови трика изпрати италианската фирма за спортни облекла Sigoa на състезателката по спортна гимнастика Валентина Георгиева за олимпийските игри в Париж. "Скъпа Валентина, желаем ти всичко най-добро в това ново приключение. Сигурни сме, че ще бъде едно красиво и вълнуващо преживяване, пълно с незабравими моменти. Щастливи..

публикувано на 16.07.24 в 15:32
 Марица (Пловдив)

Волейболистките на Марица с Конелияно, Жешув и квалификант в Шампионската лига

Волейболният шампион при жените Марица (Пловдив) ще играе в Група "А" на Шампионската лига, отреди жребият.  Тимът бе поставен в трета урна и негови съперници са италианският Караро Имоко Конеляно, полският Девелопрес Жешув, както и победителят от двубой между поставения Волунтари от Румъния и Работнички Скопие от Република Северна Македония...

публикувано на 16.07.24 в 14:38
ВК Левски София

Волейболният Левски попадна в група с полския Ястжембски в Шампионската лига

Волейболният шампион на България при мъжете Левски София попадна в Група "Е" на Шампионската лига, отреди жребият днес, който бе теглен в Люксембург. "Сините", които бяха поставени в четвърта урна, са в група с полския гранд Ястжембски Венгел, германския Люнебург и френския Шомон. Левски ще започне мачовете си в най-престижния турнир в началото на..

публикувано на 16.07.24 в 13:59