Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първа годишна среща на младите български математици, работещи по целия свят

Проф. Олег Мушкаров: Приложението на математиката е мерило за развитието на едно общество

Българска академия на науките
Снимка: Ани Петрова

„България има много добре отработена система за откриване на математическите таланти и тази система работи добре от години“, каза пред БНР проф. Олег Мушкаров, директор на Международния център по математически науки към БАН за първата годишна среща на младите български математици, работещи по целия свят. Срещата е в навечерието на 24 май. Виртуалната кръгла маса е на тема: „Възможности за професионална реализация на млади български математици в Българската академия на науките и водещи български университети“.
В събитието ще вземат участие изявени млади български математици, работещи в престижни академични институции у нас и по света. Някои от тях са били състезатели в националните отбори на България за участие в Международната олимпиада по математика и са бивши възпитаници на Ученическия институт по математика и информатика.

„Чрез обучението по математика нашите ученици се развиват много добре като специалисти в областта на икономиката и банковото дело, защото там се търсят много математици и физици. Много от нашите студенти намериха място в първокласни западни университети, но и тук в България. Приложението на математиката е мерило за развитието на едно общество“, посочи още проф. Мушкаров.

Организаторите на „Първата годишна среща на младите български математици“ са си поставили за цел да обогатят отношенията между младите математици, работещи в България, и българската математическа диаспора, а също и да подпомогнат професионалното развитие на младите български учени като им представят нови възможности, предлагани от националните и европейските научни програми.

"Международният център по математически науки към БАН организира с голямо желание срещата, то ще бъде онлайн, но министърът на образованието ще ни поздрави и ще го открие, заедно с академик Ревалски, председател на БАН", каза още проф. Олег Мушкаров.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Алкалай: Богатството е в многообразието

"Пл@тформа за толерантност 2.0 " разработи образователни инструменти в защита на правата на човека", разказа в „Преди всички“ Мария Алкалай, ръководител на проекта. Основната цел на проект "Пл@тформа за толерантност 2.0" е разработване и прилагане на он и офлайн ресурси и образователни инструменти в защита на правата на човека,..

публикувано на 05.08.21 в 13:10
Снимката е илюстративна

Общинска съветничка от Бургас с предложения за регламент за протест и контрапротест

Общинска съветничка  в Бургас от "Демократична България – Зелено движение" Даниела Божинова има идея как да спре въртележката протест- контрапротест, полицейски кордони, сблъсъци. „Моето предложение е подобно на общинските разпоредби в частта за обществения ред, за събранията, митингите и манифестациите. При преценка, че има..

публикувано на 05.08.21 в 11:47
Снимката е илюстративна

Жителите на Синитово няма да позволят изграждането на кариера в региона

В подписка, жителите на пазарджишкото село Синитово категорично заявяват, че няма да позволят изграждането на кариера за добив на строителни материали на територията на населеното място. Към подписката се присъединиха и жителите на околните села.  Очаква се РИОСВ Пазарджик да излезе със становище по темата. Хората от Синитово са категорични,..

публикувано на 05.08.21 в 10:30

Потребителски сигнал до БНР за начисляване на годишна такса върху кредитна карта

Любопитен потребителски сигнал за начисляване на годишна такса върху кредитна карта подаде пред БНР Любомир Терзиев. Според него банка неправомерно иска такса от 200 лева за изминал петгодишен период , която той по договор не дължи. Самата банка обаче е на коренно противоположно мнение.     През 2011-та година Любомир Терзиев сключва..

публикувано на 04.08.21 в 09:59
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Плаващите мнозинства са покана да се възстанови моделът на ГЕРБ

„Може би първо ще се смеем, после ще плачем“, каза в интервю за БНР политологът, университетски преподавател и  програмен директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов. Според него има някакъв шанс за съставяне на правителство, но то едва ли ще бъде стабилно и ще може да бъде правителство на промяната. Пламен Николов за..

публикувано на 04.08.21 в 07:56

Климатиците в автомобилите се повреждат заради неправилна експлоатация

С повишаването на температурите през лятото обичайна гледка е в сервизите да се образуват опашки заради неработещи климатици в колите. Една от възможните причини е изтичане на фреон. Даже при нормална работа на системата изтичането на фреон годишно е от порядъка на 7-8%. Затова е необходимо веднъж на две години да се добавя. Клиенти на..

публикувано на 03.08.21 в 19:09
Снимката е илюстративна

Готвят се промени във връзка с компенсациите за неприети в детски градини деца

„Имаме обещание от Столична община , че ще бъдат разгледани всички м олби на родители, който не са одобрени “, посочи в „Преди всички“ Зорница Трифонова от Асоциация „ Родители“ във връзка с това, че има случаи на неприети деца в детските градини , но родителите им не са получили и компенсация след това. Има само обещание от заместник-кмета на..

публикувано на 03.08.21 в 13:39