Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорите в спектакъла „Нова земя“ ще търсят коментарите на публиката на 20 май

Юрий Дачев
Снимка: Лозина Владимирова

Спектакълът „Нова земя“ по романа на Иван Вазов можете да видите на Голяма сцена в Народния театър „Иван Вазов“ в София на 20 май, 26 юни и 27 юни. 

„Наистина е сериозно предизвикателство, защото Вазов е един много театрален автор, не само с пиесите, които е написал, но и с други свои текстове, които са се превърнали в равностойни на пиесите му драматургични основи за спектакли и така, когато обсъждахме с директора на театъра Мариус Донкин какви да бъдат заглавията в юбилейния афиш на Народния театър, свързан с патрона му, решихме, че е добре да се появи нещо, което не е особено популярно. „Нова земя“ е в ъгъла и на читателския интерес, и на критическото разглеждане на творби на Вазов“, каза за БНР драматургът Юрий Дачев, автор на сценичния вариант на пиесата.

Според него Иван Вазов е очаквал, че след „Под игото“ ще напише равен по сила и по читателска любов роман, но това не се е получило. Разочарованието е било голямо за него.

„Моето обяснение е в това, че не толкова художествените недостатъци на романа са оказали роля, а защото в този роман Вазов говори не само за единението на един народ, за неговите полети, а и за онези неща, които го разделят, които го препъват по пътя за осъществяване на добрите намерения“, допълни в предаването „Графити по въздуха“ Дачев.

Романът на Иван Вазов „Нова земя“ излиза от печат през 1896 г. под заглавието „Нова земя, роман из живота на българите през първите години след Освобождението“. През 2021 се навършват 100 години от смъртта на Иван Вазов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52