Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуален концерт с кауза за 24 май с родни таланти от различни точки на света

Снимка: Фейсбук - Българи от ново време

Виртуален концерт с родни таланти от различни точки на света организира културната платформа за нашите сънародници зад граница „Българи от ново време“. Събитието ще премине под надслов „Полет на българската култура по света“.

В каузата се включват 8 държави от 3 контитента и 22-ма участници, обясни за БНР Калоян Буковски от Лондон. Той е финансов анализатор и създател на платформата.

Очакват ни изпълнения на арфа, виолончело, пиано. Две деца, родени и израснали в Австралия, ще изпълнят народна песен. Това е само част от артистичната програма. 

„Нашият концерт с кауза ще бъде отворен като кампания две седмици след премиерата“, подчерта Буковски.

Тази кампания е посветена на специална инициатива на фондация „Заедно в час“, която разработва безплатна методика за обучение на деца в мултиезикова среда, уточни той.

Има виртуални билети, с които каузата може да бъде подкрепена на Фейсбук страницата „Българи от ново време“.

Рубриката на платформата „Истории от ново време“ пък ще акцентира върху интервюта с българи, постигнали интересни неща в живота си, разказа още Буковски.

Цялото интервю е в звуковия файл. 

Калоян Буковски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скандално изказване на общински съветник от Горна Оряховица

Скандално изказване на общински съветник в Горна Оряховица: „Майната им на хората – да мрат“ от последното заседание на местния парламент породи широко обществено недоволство. Изказването е запечатано от камерите и микрофоните в залата на Общинския съвет в Горна Оряховица. На мартенското заседание трима общински съветници коментират..

публикувано на 24.04.24 в 17:24
Сградата в Солинген, в която загина българско семейство.

Президентът на Германия: Причинителите на пожара в Солинген ще получат необходимите наказания

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза, че извършителите на умишления пожар, при който загина четиричленно семейство от България, ще получат необходимите наказания. Четирима български граждани са загинали в пожар в Западна Германия Палеж най-вероятно е предизвикал пожара, в който загина българско семейство в Германия..

публикувано на 24.04.24 в 17:20
Ивайло Диманов

"Амфибрахий в До мажор" - новата книга на Ивайло Диманов

За всички, които се чувстват самотни в лабиринта на отчуждението и търсят своето място и смисъл, сред хора и улици, е поканата ни за среща с поетичния свят на Ивайло Диманов . В "Нощен хоризонт" с музика и стих съпреживяваме новите стихотворения на поета в досег с любовта, раздялата и търсенето на щастието. Най-новата му стихосбирка..

публикувано на 24.04.24 в 17:13

Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна по време на посещението си в Берлин. Той посочи, че предстоящото предоставяне на противовъздушна система Patriot е от огромно значение за Киев. "Не можете да пренебрегнете факта, че Германия е най-важният поддръжник на Украйна наред с Обединеното..

публикувано на 24.04.24 в 17:03
Министърът на туризма Евтим Милошев

Комисията по туризъм прие промени, улесняващи наемането на работници от трети страни

Парламентарната Комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с който се улеснява процеса по наемане на работници от трети страни, за което настоява туристическия сектор. Вносители на законопроекта са Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Предложените..

публикувано на 24.04.24 в 16:58
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в Рафах

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в град Рафах и ще я започне веднага щом операцията бъде одобрена от правителството, съобщи Ройтерс като се позова на източник от израелските сили за сигурност. Говорител на правителството подчерта, че операцията ще се извършва с особено внимание към предпазване на цивилното..

публикувано на 24.04.24 в 16:57

По 200 млн. лв. годишно до 2029-а за рекултивация на мини "Марица Изток"

Комисията по енергетика в Народното събрание гласува предложение за отпускане по 200 млн. лв. годишно от бюджета през следващите пет години за рекултивация на мини "Марица Изток". Парите ще бъдат използвани до 2029 г. за закриване на мините, съобщи заместник-председателят на комисията Рамадан Аталай.  Депутатите приеха на второ четене и..

публикувано на 24.04.24 в 16:45