Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Петер Линтл: ЕС е все по-тромав спрямо израелско-палестинския конфликт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички се надяват, че този конфликт скоро ще намери трайно решение. Ескалацията през последните две седмици събуди международната общност, и особено Съединените щати, които смятаха, че този конфликт може да остане дълго време замразен. А това не е така. В момента нито в Израел, нито в Газа са на власт политически лидери, които биха могли да прокарат трайно решение, или дори са заинтересовани от трайно решение. Затова съм скептично настроен“. Това каза за предаването „Събота 150“ д-р Петер Линтл, ръководител на екипа за анализи на Близкия изток в Берлинската фондация „Наука и политика“. 

Рефлексът сработи и този път - всяка ескалация на израелско-палестинския конфликт показва, колко разделен е Западът за степента натиск, който трябва да се окаже на Израел, за да се постигне примирие. Но за разлика от близкото минало, Русия запази мълчание, а арабските държави стоят настрана. Загърбването на дълголетната солидарност на арабския свят с палестинския народ се дължи на различни причини, но в основата си на драматичните промени, настъпили в арабските страни, начертали нови фронтови линии. Защо обаче поредният военен сблъсък между Израел и палестинците няма да доведе до трайно решение на конфликта? 

По думите на д-р Линтл сегашната ескалация е накарала света отново да обърне поглед към Израел и Палестина.

Много арабски държави смятат, че в момента има по-важни проблеми, възникнали в следствие на „Арабската пролет“ - войната в Сирия и войната в Йемен, например. Към това се добавя сближаването им с Израел в икономиката и по въпросите на сигурността. И още нещо важно - всички те имат нов общ враг - Иран. Всичко това изтласка палестинския въпрос на заден планИран е един от важните играчи, доколкото е основен доставчик на части за ракетите, с които „Хамас“ в момента обстрелва Израел“.

Според анализатора двете страни в конфликта - Израел и „Хамас“, а и САЩ и Европейският съюз нямат имат интерес Русия да бъде посредник за потушаването на напрежението. Посредник може да е обаче Близкоизточният квартет, в който Русия също участва, заедно със Съединените щати, Европейския съюз и ООН

Европейският съюз става все по-тромав по отношение на израелско-палестинския конфликт. Отделните държави членки вероятно могат да са по-успешни като посредник между двете страни в конфликта. Посредник можеше да бъде така нареченият „Мюнхенски формат“, т.е. Франция, Германия, Йордания и Египет. В този формат може да се преговаря с всички участници в конфликта. Но Европейският съюз в момента изглежда като парализиран... Има различия в принципното отношение към конфликта. Европейският съюз е разделен - северните страни, Франция и отчасти Испания са критично настроени към Израел, докато Централна и Източна Европа е много по-близка с Израел. А Германия се опитва да посредничи между тези две групи държави“.

Д-р Петер Линтл е на мнение, че публичната дипломация е важна и че Европейският съюз не прави достатъчно в Близкия изток

Интервюто с д-р Петер Линтл можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07