Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„След края на историята“ с доц. Александър Сивилов:

България и Червената армия

Снимка: Ани Петрова

През последните седмици отново в политически оборот влезе идеята за премахването на паметника на Съветската армия от центъра на София. По темата е говорено и писано много, най-вече от политически противопоставящите се страни. Тъжно е, че паметта за миналото за пореден път се превръща в линия, която да сблъсква нашето общество. Още по-тъжно е, че ние явно следваме модата за заличаване на миналото и пренаписване на историята, която постепенно обхвана цялата европейска цивилизация, простираща се и в Русия, и в Америка.

30 години след разпада на Източния блок паметникът на съветската армия е един от последните мохикани. Причини той да остане, а не да последва съдбата на мавзолея на Георги Димитров, има, но явно днешните десни политици забравят или не знаят защо той не е съборен от предшествениците им. Обяснението за всичко това може да дойде от историята.

Най-дразнещ за днешните антикомунисти у нас е надписът на монумента, който те не разбират. Той гласи – „На съветската армия освободителка от признателния български народ“.

Възгласът – „Каква съветска армия, като тя е Червена армия?“, показва пълното неразбиране на историческите събития. След края на Втората световна война СССР започва да се връща към нормалния живот. Нуждата от реформа и намаляване на въоръжените сили довежда и до тяхното преименуване. На 25 февруари 1946 г. Червената армия става Съветска. 

Паметникът в центъра на София е създаден през 1954 г., точно десет години след навлизането на съветските войски у нас. При изграждането му армията на СССР е вече Съветска, заради това е такъв и надписът върху него. Това обаче е най-малкият проблем. Противниците на монумента твърдят, че българският народ няма защо да е признателен на една чужда армия, която освен това окупира страната ни. Тук отново попадаме в капана на историческите събития. Възниква въпросът - България има ли от какво да бъде освобождавана? В страната ни има германски войски и до 26 август 1944 г. ние сме съюзник на Нацистка Германия. От друга страна силното русофилство у нас не дава възможност да бъде обявена война на СССР и да бъдат изпратени сериозни войскови части на Източния фронт.

Важният въпрос е дали в периода от 1 март 1941 г. до август 1944 г. България е независима или е под контрола на Берлин. Всички десни твърдят, че управляващите, включително министър-председателят Богдан Филов и цар Борис III, са принудени да приемат влизането в Тристранния пакт поради огромните германски войски, разположени в Румъния. В такъв случай трябва да приемем, че страната ни насилствено става част от Оста и безспорно има нужда да бъде освободена. Другият вариант е правителството на България в онзи момент да е с нацистки убеждения и поради това германците да са го оставили да действа самостоятелно без тяхна прекалена намеса. В такъв случай твърдението, че у нас не е имало нацизъм явно става невярно. За съжаление, има още един вариант, който обединява вече изброените – Германия заплашва страната ни, а същевременно управляващите у нас са нацисти. За съжаление той изглежда най-достоверният от всички. В този случай от днешна гледна точка България категорично има нужда да бъде освободена. Както от зависимостта си от Третия Райх, така и от своите управляващи, които подкрепят национал-социалистическите идеи. Истина е, че правителството в София е сменено през лятото на 1944 г. В новия кабинет няма нацисти, но промените стават единствено заради страха от приближаващата Червена армия.

Мразейки съветските войски, не трябва да забравяме и още един факт. От 18 септември 1944 г. българската армия става част от Червената армия. Нашите военни са под командването на маршал Фьодор Толбухин и воюват като сили от III Украински фронт на същата тази Червена армия. Българите участват в освобождението на Македония, на Сърбия и на Унгария. Те са едни от освободителите на Европа, част от тези мразени съветски пълчища, които покоряват т. нар. „Свободен свят“.

Надявам се да ви е направило впечатление, че до момента говорих почти само за България, защото проблемът е само наш. Споровете около паметника в центъра на София са предизвикани от нашата собствена шизофрения и старанието ни да се харесаме на някого навън. Добре е да погледнем към старата Европа, към която от толкова време се стремим, за да видим нейната оценка за събитията, които ни разделят. Паметниците на Съветската армия стоят и в Австрия, и в Германия и никой не си и помисля да ги мести и събаря. Идеята, че ще изтрием периода на обвързване със СССР от нашата история, като рушим монументи, e меко казано смешен. Зрелостта на едно общество личи, когато може да осмисли миналото си. Паметникът на Съветската армия носи много послания както това на борбата срещу нацизма, така и противоречията, свързани с епохата на държавния социализъм. Той е в центъра на София, за да ни напомня да не повтаряме своите грешки. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към 34% от гласовете на френските избиратели, води в над 400 района и може да спечели между 250 и 280..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00