Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Тренчева: Не беше лесно да склоня Агджа за интервю

Снимка: БГНЕС

„Не мога да кажа, че беше лесно да склоня Агджа за интервю“. Това сподели в предаването „Преди всички“ журналистката Даниела Тренчева за поредицата в предаването „Ничия земя“ за атентатора Али Агджа, който говори за първи път пред българска медия 40 години след стрелбата срещу от папа Йоан Павел Втори. В интервюто той каза, че атентатът, който извърши през 1981 година срещу папата, е поръчан от Кремъл

„Записът стана в Истанбул след седмици уговорки през хора, които го познават. Да се съгласи е натежало, че поканата идва от България. Нямахме предварителна уговорка за какво да говорим, нито време, в което да се побере интервюто, но той беше доста уравновесен, предварително беше премислил какво да каже“.

Според историка проф. Момчил Методиев от Нов български университет големият проблем е, че колкото и хората да се ровят в архивите, не излиза нещо, което радикално да промени гледната точка: 

„Аз съм чел по случая документи и там не виждам българските служби и България да са съпричастни по някакъв начин, но все още има неизяснени въпроси като тези във филма на Даниела Тренчева за връзката на българските служби с турските трафиканти. Това са косвени свидетелства, известни още тогава“. 

снимка: БГНЕС
На 13 май 1981, на площада Свети Петър в Рим, Мехмет Али Агджа, екстремист от крайната турска десница, стреля от упор срещу папа Йоан Павел Втори, който оцелява. Арестуван веднага, Агджа прекарва 20 години зад решетките в Италия. Али Агджа се смята за „втори месия“, той работи по писането на „перфектна Библия“, интерпретация на Евангелиетата. 

Интервюто с Даниела Тренчева и с проф. Момчил Методиев можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановиха Пиклата в Червена вода

В дните на суша и воден режим в десетски селища на страната, една чешма потече отново, а майстори възстановиха красивия й каменен дом. "За нас не е срамно да кажем, че чешмата се казва Пикла." Да, така хората в село Червена вода наричат чешмата, която след десетилетна почивка отново разхлажда хората по стария римски път...

обновено на 01.09.24 в 08:39

В село Крушовица възстановиха паметната плоча на гроба на поп Минко

През това лято във врачанското село Крушовица се проведе голяма родова среща на наследниците на местния свещеник от периода на Възраждането - поп Минко Цалов.   Със средства на фамилията беше възстановена паметната плоча на гроба на поп Минко, който се намира в двора на селската църква. Неговите наследници са и сред дарителите за..

публикувано на 01.09.24 в 07:00

В Тел Авив представиха шоуто "Четири стихии"

"Четири стихии" е названието на необикновено шоу, при което любителите на приключения станаха свидетели на „магическо превъплъщение“, изиграно от циркови артисти на изключително необичайно място - Експо центъра на Тел Авив, където обикновено се показват изложби на иновации или има спортни състезания.  Всъщност това са четири части на цирков..

публикувано на 01.09.24 в 04:51

Таханджията Димо Каракехайов с труд, желание и любов продължава поминъка на дедите си

Тази среща носи аромат на прясно изпечен сусам. В Ивайловград Ива Георгиева и Мерим Тенев се запознаха с младия Димо Каракехайов – потомствен таханджия, който с усилен труд, желание и любов продължава поминъка на своите предци. Зрънцето сусам се превръща във вкусната паста, която можем да съчетаваме с плодове, за да подсили..

публикувано на 01.09.24 в 06:10

За седма година в с. Бръшлен се проведе фестивал на рибата

За седма година в село Бръшлен, община Сливо поле, се проведе "Рибен фест", който събра кулинарни майстори на менюто с основа дунавска риба и традиционната за този край ракия. „На Дунава като уловиш риба, слагаш сол, пържиш я и ядеш.“ Това е най-кратката и проста рецепта за приготвяне на риба. Само че в село Бръшлен, където рибата от..

публикувано на 25.08.24 в 06:42
Басейнът в античната вила Армира до Ивайловград

Над 1200 души са посетили античната вила "Армира" край Ивайловград в първите две седмици на август

Ивайловградското село Свирачи отбелязва 110 години от завръщането на малоазиийските българи - събитие, което се провежда през пет години. "Рано в неделя" с Ивелина Георгиева и Мерим Тенев ще бъдам на гости на ивайлоградския регион и с музиката, създадена от композитора Явор Русинов, вдъхновена от красотата на ивайловградско. Първата ни спирка е в..

публикувано на 25.08.24 в 06:18

Екшън героите и класическите актьори като Делон - всички са герои, но последните са естествени!

Много френска музика в този брой на Нощен Хоризонт -  емблематични и разпознаваеми песни, изпълнени от звездата на френското, европейското и световното кино Ален Делон , който напусна нашия свят миналата неделя на 88 годишна възраст. Един харизматичен Скорпион, с много чар и подкупващи сини очи . Спечелил доверието на зрителя към ролите, които е..

публикувано на 21.08.24 в 11:49