Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС разкритикува действията на Минск пред посланика на Беларус

Роман Протасевич на съд в Минск през 2017 г. за участие в неразрешен от властите митинг.
Снимка: Ройтерс

Посланикът на Беларус Александър Михневич е извикан във Европейската служба за външна дейност. Пред дипломата е било заявено, че ЕС осъжда недопустимото действие на властите в страната, принудили приземяването на пътнически самолет и задържането на опозиционния журналист Роман Протасевич, който е бил на борда.

Подчертано е, че безопасността на всички пътници е била поставена на риск.

Въпросът ще бъде разгледан на днешната среща на европейските лидери, които ще обсъдят ответни мерки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Задържане на Роман Протасевич, опитващ се да отрази протест в Минск на 26 март 2017 г.

Опозиционен лидер се опасява за живота на задържан журналист в Беларус

Животът на журналиста Роман Протасевич е в сериозна опасност, каза пред „Хоризонт“ Ана Красулина, прессекретар на опозиционния лидер Светлана Тихановска. Тя уточни, че макар срещу журналиста да няма повдигнати обвинения на този етап, нещата могат..

публикувано на 24.05.21 в 12:21
Литва започна разследване след кацане на самолета във Вилнюс. Предстоят разпити на членовете на екипажа и част от пътниците.

Остри реакции по света заради отклонения от Беларус самолет

Принудителното отклоняване на самолет на авиокомпанията Ryanair, пътуващ от Атина за Вилнюс, към летището в Минск предизвика остри реакции по света. По време на престоя му в Беларус, обяснен от властите със заплаха за сигурността на машината, беше..

обновено на 24.05.21 в 12:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на..

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците!..

публикувано на 02.07.24 в 19:51