Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън и Абдел Фатах ал-Сиси са обсъдили Ивицата Газа

Ивицата Газа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси и американският президент Джо Байдън са обсъдили вчера прекратяването на огъня в Ивицата Газа, постигнато с посредничеството на Кайро, както и спорът между Египет и Етиопия по повод проекта за изграждането на голяма дига, предаде Франс прес, като се позова на египетското президенство, 

Разговорът между двамата държавни ръководители беше вторият за по-малко от седмица, в който те обсъждаха "международните усилия за възстановяването на Газа и осигуряването на спешна хуманитарна помощ" в блокирания анклав.

Миналата седмица Абдел Фатах ал-Сиси призова за набирането на 500 милиона долара за подпомагането на Газа. Примирието, което влезе в сила в петък, беше подготвено дипломатически от Египет, който изпрати наблюдатели както в Израел, така и в палестинските територии, за да контролират спирането на огъня.

От своя страна, Джо Байдън изрази желанието на неговата администрация за нормализирането на ситуацията в палестинските територии.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хуманитарният пратеник на ООН за Близкия изток Лин Хейстингс в Газа

Първите конвои с хуманитарна помощ пристигнаха в Газа

Първите конвои с хуманитарна помощ пристигнаха в Газа, след като примирието между Израел и палестинските бойци се задържа втори ден. Над 250 души бяха убити по време на продължилия 11 дни конфликт, повечето от тях в Газа. Световната здравна..

обновено на 22.05.21 в 18:20

Войната в Газа намали, но не пресече шансовете за арабско участие в управлението на Израел

Изборите през март - както и поредицата от избори от 2019 година дотогава - не произведоха явен победител. След като премиерът Бенямин Нетаняху не съумя да сглоби коалиция с мнозинство в новия Кнесет и мандатът се падна на опонента му Яир..

публикувано на 22.05.21 в 13:28

Следващата война в Газа ще дойде по-лесно

Искрата за най-новия конфликт между Израел и Хамас бе запалена от спор за имоти в Източен Йерусалим. Следващата израелско-палестинска война ще дойде много по-лесно. Търпението на израелската общественост и на израелските политици по..

публикувано на 22.05.21 в 11:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

КС обяви за противоречащи на Конституцията част от промените, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка.  Съдиите не са постигнали съгласие по текстовете, свързани със служебното правителство и мандата на Народното..

публикувано на 26.07.24 в 14:35
Пожар край Петрич

Пожарите в Благоевградско събраха общини на работна среща за бедствия и аварии

Заради тежката ситуация с пожарите местните власти и държавните институции в Благоевград проведоха работна среща, на която обсъдиха необходимите спешни мерки за недопускане на бедствени ситуации, както и координацията помежду си. Дни преди тази..

публикувано на 26.07.24 в 14:32

Президентът Радев ще участва в церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж

Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж, в които страната ни е представена от 46 олимпийци в 16 спорта. "Светът отново е Олимпиада. Париж посреща 33-тите летни Олимпийски игри, за..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

СОС реши да слее Четвърта и Втора градски болници

Столичният общински съвет реши да слее Четвърта и Втора градски болници.  Медиците от Четвърта градска болница ще получат право да работят във Втора градска или в друго общинско лечебно заведение, обясни съветникът от ГЕРБ-СДС и заместник-председател на..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

ГЕРБ сезират АДФИ и Сметната палата за финансирането на детски градини в столичния район "Изгрев"

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата във връзка с финансирането за оборудване и обзавеждане на детски градини в столичния район "Изгрев". Според Ваня Тагарева, зам.-председател на..

публикувано на 26.07.24 в 14:11
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има безпрецедентен натиск върху депутатите, изключени от ПГ на ДПС

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров обяви, че има безпрецедентен натиск върху народни представители, нечленуващи в парламентарната група на Движението. Чакъров уточни, че са получили информация за среща между антикорупционната комисия, НАП и..

публикувано на 26.07.24 в 14:02
Снимката е илюстративна.

Съдът в Русе потвърди глобата на кмета заради бездействието му по отношение на чистотата на въздуха

Районният съд в Русе потвърди глобата от 5000 лева, наложена на кмета на града Пенчо Милков заради бездействието му по отношение на чистотата на въздуха. Санкцията беше наложена на кмета в края на ноември 2024 година от тогавашната директорка на..

публикувано на 26.07.24 в 13:55