Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Симеонов: Трябва да се преборим с тези две язви- корупцията и недобрата работа на съдебните и правоохранителни органи

България има добри макроикономически показатели, посочи още експертът

Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на БТПП
Снимка: Божидар Любенов

„В последно време у нас се наблюдава едно разделение в различни посоки, така е и в бизнеса – между млади и по-утвърдени, затова искаме да покажем и младото поколение бизнесмени, което е много образовано и квалифицирано и да свържем двете поколения, за да обединим техните предимства“, коментира пред БНР Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Днес ще се проведе конференция, организирана от палатата на тема: „Мост между поколенията в бизнеса“. На събитието ще бъдат представени както млади предприемачи, така и вече утвърдени български индустриалци.

„Постиженията, които досега са направени, те не са случайни, правени са по метода проба – грешка, а след промените в България се изгуби доста капацитет, заради липсата на образование по предприемачество. Сега вече, за щастие, не е така благодарение и на нашите усилия. Предприемачество се учи още от 1 клас, но резултатът ще бъде след 20 години", каза Симеонов в "Преди всички".

За скандалите около Българската банка за развитие Симеонов коментира:

„Банката за развитие е една от възможностите за развитие на бизнеса, очевидно е, че има много пропуски там, но банката е държавна и държавата е тази, която трябва да проследи нейните структури и да види как се изпълняват функциите и.

Но в БТПП има и Съвет по инвестиции, който обединява банки, различни други източници на финансиране, а в приоритетите на Асоциацията на работодателите е увеличаване на възможностите за набиране на средства и чрез фондовата борса, това е важно да го знаят и младите".

Симеонов посочи още, че е много важна инвестиционната среда в една държава:

"Лошата работа на съдебната система, лошата работа на държавните институции по контрола на начинът, по който се осъществяват инвестициите, това оказва влияние на процесите в бизнеса като цяло“. И още:

„Трябва да се преборим с тези две язви - корупцията и недобрата работа на съдебните и правоохранителни органи. Бизнесът е оцелял до момента, защото търговците могат да прибегнат до арбитражния съд към БТПП, който е много по-бърз, професионален, но нека да кажем и, че България има добри макроикономически показатели. Който и да дойде на власт, той ще има добра база за понататъшното развитие, нисък сравнително държавен дълг, ниските данъци си останаха, имаме предпоствки българската икономика да дръпне по-бързо напред", заяви още председателят на Българската търговско-промишлена палата пред БНР.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Пеевски отговори на Доган: Това е европейска България

"Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в..

публикувано на 27.08.24 в 20:03

Насрочено е заседание на Съвета "НАТО-Украйна"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще свика заседание на Съвета "НАТО-Украйна" на ниво посланици на 28 август по искане на Украйна, съобщи „Гардиън“. Новината идва ден след най-мащабната руска атака с дронове и ракети срещу Украйна от началото на пълномащабната инвазия на Москва. Ударите..

публикувано на 27.08.24 в 19:53

Израелските военни са освободили още един заложник, отвлечен от "Хамас"

Израелските военни са освободили още един заложник, отвлечен от "Хамас" при атаката над Израел на 7 октомври миналата година, съобщава Ройтерс.  52-годишният Каид Фархан Алкади е бил изваден от тунел в южната част на Ивицата Газа при сложна спасителна операция, съобщи говорителят на израелската армия Даниел Хагари. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че е..

публикувано на 27.08.24 в 19:44
Фридрих Мерц

Фридрих Мерц обвини Олаф Шолц, че няма контрол над ставащото в Германия

Лидерът на германския опозиционен Християндемократичен съюз (ХДС) Фридрих Мерц обвини канцлера Олаф Шолц, че няма контрол над ставащото в Германия и миграционната политика му се изплъзва. Той заяви, че Германия трябва да обяви извънредно положение по миграционната тема. Лидерът на ХДС Фридрих Мерц предложи на канцлера Олаф Шолц съвместен подход за..

публикувано на 27.08.24 в 19:13
Васил Терзиев

Кметът на София ще възложи проверка на всички покривни конструкции с фотоволтаични инсталации

Кметът на Столичната община Васил Терзиев ще възложи проверка на всички покривни конструкции на общински училища, детски градини, болници и обекти с фотоволтаични инсталации. Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община състави констативен протокол за започване на процедура по чл. 195 от ЗУТ, според която ще се..

публикувано на 27.08.24 в 19:06

Проблеми с добива на петрол в Либия

Спряна е експлоатацията на две петролни находища в югоизточната част на Либия, съобщи "Ройтерс". Петролните добиви от друго находище в региона са ограничени. Общо дневният добив в Либия може да достигне над един милиард барела дневно. Тази сутрин петролните фючърси спряха поскъпването си, след повишението заради опасенията около ситуацията в..

публикувано на 27.08.24 в 18:55
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди

Нарендра Моди е информирал Путин за скорошното си посещение в Киев в телефонен разговор

Премиерът на Индия Нарендра Моди е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин, съобщиха от Кремъл.  Моди е информирал Путин за скорошното си посещение в Киев и е изразил заинтересованост да участва в политико-дипломатическото регулиране на укранския конфликт.  В социалната платформа "Х" индийският премиер написа, че освен за Украйна е..

публикувано на 27.08.24 в 18:26