Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Министърът на икономиката иска обяснения за заемите от ББР

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков е поканил представителите на надзорния съвет на Българската банка за развитие в четвъртък, 27 май, да обяснят как са допуснали концентрация на кредити за близо 1 млрд. лв. в общо 8 фирми. Те ще трябва да кажат как това финансиране е помогнало за увеличението на работните места, насърчило е износа и иновациите. В интервю за радио „Дарик“ той каза, че срещата ще бъде предавана онлайн, за да разберат гражданите, къде им отиват данъците. Това, че ББР е дала 946 млн. на 8 фирми вместо по 100 хил. лв. на 10 хил. фирми, обяснява липсата на ефективност на дейността й, каза министърът. Той е поискал от БНБ промяна в устава на банката, така че да не може да се отпускат повече от 5 млн. лв. на една компания.

Още от категорията

Бъдете финансово проактивни, не дръжте спестяванията си в дългосрочни влогове

Голяма част от сънародниците ни не знаят как да управляват своите финанси и предпочитат да „замразят“ спестяванията си в дългосрочни влогове за „черни дни“ на неизгодни лихви и дори на загуба. Анализатори обясняват ширещото се незнание сред..

публикувано на 15.09.21 в 11:36

Без адекватно финансиране поддържането на републиканската пътна мрежа е немислимо

На среща с представители на пътно-строителните фирми, които протестираха миналата седмица заради неизплатени заплати, президентът Румен Радев изтъкна необходимостта от прозрачно формиране на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“...

публикувано на 14.09.21 в 16:21

Започва гроздоберът в Югозападна България

Министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков открива днес, 15 септември, кампанията по гроздобер в землището на село Хърсово, община Сандански. В зависимост от климатичните фактори, времето за прибиране на..

публикувано на 14.09.21 в 15:45