Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МОН удостои за втори път проф. Ивайло Търнев с приз „Питагор“ за наука

Проф. Ивайло Търнев: Наградата е признание и за всички 290 здравни медиатори

Започваме пилотно въвеждане на зелени коридори в ромските квартали

Проф. Ивайло Търнев
Снимка: ФБ/ УМБАЛ Александровска

Началникът на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Александровска“ проф. Ивайло Търнев получи приза за решаване на обществени предизвикателства при тринадесетото издание на наградите „Питагор” , които се връчват от Министерството на образованието на български учени, научни колективи и организации, за принос в развитието на науката в България.

Наградата му бе връчена на официалната церемония от зам.-министъра на образованието и науката Генка Петрова.

„Вече почти 25 години развиваме здравно-медиаторната програма, която се превърна в една добра практика в нашето обществено здравеопазване и чиято роля доста изпъкна по време на епидемиите, първо от морбили и сега с пандемията от Covid-19“, каза пред БНР проф. Ивайло Търнев.

„Това е поставяне на едно добро начало, посочен е пътят, по който може да се работи, привлечени са съмишленици и партньори, за да може това да се случи. Така че, тази награда е всъщност едно признание не само за моята работа, но и за всички здравни медиатори, които в момента са 290 души, работещи в 144 общини".

ФБ/ УМБАЛ Александровска

Проф. Търнев е невролог с блестяща репутация, огромен опит и международна известност. Успоредно с лекарската професия, той работи и за подобряване достъпа на уязвими малцинства до по-добро здравеопазване. На неговата активна дейност, огромни усилия и авторитет се дължи въвеждането и утвърждаването на професията „здравен медиатор“ в България. Също така, той разработва и реализира програми за ранна диагностика на различни заболявания.

Само преди дни, пак за заслуги към здравното медиаторство в България, проф. Търнев бе отличен с приз „Посланик на доброто“ от Държавната агенция за закрила на детето.

„Проблемът с убеждаването да се ваксинират хората е валидно не само за ромските квартали, но и за цялото население на България. Причината за това е в различните послания от страна на медицинските специалисти. Така съм сигурен, че в ромския квартал в Кюстендил ще бъде трудна ваксинацията, заради неадекватните мерки на общината по време на пандемията, но ние полагаме усилия тези ваксинации да се случат", каза още в „Преди всички" проф. Търнев.

ФБ/ УМБАЛ Александровска

Проф. Търнев изтъкна, че е много важно в този смисъл у нас да има широка информационна кампания за ползите от ваксинирането, но такава за момента липсва. Ние като „Национална мрежа на здравните медиатори" полагаме усилия да запознаем медиаторите с предимствата от ваксинирането и провеждаме обучения с проф. Мира Кожухарова. Сега ни предстои трето обучение", поясни проф. Търнев.

„В няколко квартала ще започнем пилотно въвеждане на зелени коридори в ромските квартали, имаше такива в Харманли, в Павел Баня", каза той.

Проф. Ивайло Търнев за втори път става лауреат на наградата „Питагор“ на МОН. За първи път той я получи през 2016 г., за съществения му принос в областта на здравето и медицинските науки.

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вдъхновяващи истории: Биляна Савова за живота с множествена склероза

Неофициалната статистика у нас сочи, че над 10 хиляди души живият с множествена склероза. Сред тях е и  Биляна Савова, основател на фондация „МС – Мога сам“ . Диагностицирана е с дегеративното заболяване преди 15 години. „ Натрупах много опит, за да се справя с тази диагноза и да живея с нея. Преди 10 години започнах да го споделям и с други..

публикувано на 02.06.23 в 16:09
Проф. Андрей Пантев

Проф. Андрей Пантев: Едно е да напишеш книга за България, друго е да пролееш кръв!

" 2 юни не е ден, в който да коментираме как се бият депутати , колко им е "беден езика", колко им е" фарисейска" имуществената и моралната система... 2 юни е за да кажем, че се прекланяме пред хора, направили неща, които ние не сме могли да свършим, а те са го вършили за нас", каза в "Нощен Хоризонт " проф. Андрей Пантев за Деня на Ботев и на..

публикувано на 02.06.23 в 10:13
Ивайло Захариев

Ивайло Захариев – актьорът с кауза

Ивайло Захариев – актьорът, който винаги защитава важни каузи . Той е специалният гост в "Нощен Хоризонт" на БНР в поредицата - "Магията на театъра" . Една от каузите, зад които застава Ивайло Захариев е свързана с глухите хора и техните проблеми. От години той помага на глухите артисти от „Мим арт театър”, репетира с тях, играе в..

публикувано на 01.06.23 в 11:35

Маестра Венеция Караманова: Песента сближава, защото идва от сърцето

„Песента сближава , защото идва от сърцето“ - това са думи на главния диригент на Детския хор на Българското национално радио - маестра Венеция Караманова , която бе домакин на децата от музикалния състав на 75 училище в квартал „Факултета“. Това е съвместен проект за културно сближаване на различни етноси , който започна миналата..

публикувано на 30.05.23 в 08:59
Проф. Константин Койчев

Проф. Константин Койчев е отличен със званието „Почетен гражданин на община Плевен“

В Деня на Плевен – 15 май, проф. Константин Койчев заслужено получи званието „Почетен гражданин на община Плевен“. Той е сред големите имена в българската наука по света - истинско светило в областта на медицина. На 90 години проф. Костантин Койчев не се отказва от своите студенти. Проф. Константин Койчев е световноизвестен учен в..

публикувано на 29.05.23 в 13:45

Балчо и Емилия Балчеви: Езикът е визитната картичка на човека, енергията на словото е голяма

"Езикът е като живо същество. Всяко поколение има свой език. Дори националните ни трагизми влияят на езика. Езикът е визитната картичка на човека. Говоренето трябва да имаме като свещенодействие ".  Това каза пред БНР поетът Балчо Балчев.  И допълни, че за децата е важно още от малки да имат богат речник, за да може да се изразяват пълноценно :..

публикувано на 24.05.23 в 18:37
Акад. Бобевски с отличието на Министерството на културата за творци от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност

Акад. Валентин Бобевски: Песента "Върви, народе възродени" винаги е била в сърцето ми

"Като диригент песента  "Върви, народе възродени" винаги е била в сърцето ми . За мен това е обединяващата песен в България".  Това сподели пред БНР акад. Валентин Бобевски, който от 65 години е на сцената като диригент, композитор, аранжор. Тази година той празнува и 85-годишен юбилей.  В предаването "12+3" диригентът припомни за канона..

публикувано на 24.05.23 в 18:09